2014. január 7., kedd

Gazdaszintű együttműködés lehetőségei

Nemrég toppant be a szerkesztőségünkbe az egyik kalotaszegi hangya-gazda barátunk és kérdőre vonta a szerkesztőket: Uraim, miért van az, hogy a székely komámnak már van Gazdanaptára és nekünk még most sincs pedig már a negyedik éve olvassuk az Önök gazda"portálját"?
Nos, akkor nem értettem miért ez a nagy értetlenség, de aztán rendre tisztába került minden, amikor a felelős szerkesztő úr hozta a kis cetlit, amire az volt írva:   "Megjelent az Erdélyi Gazdaévkönyv - A sokszínű vidék kalendáriuma" és mondta volt, hogy szólitsuk meg a megyei elnökeinket, hogy tíz gazdának a nevét küldjék el, mert a 7Határ szerkesztősége gazdaévkönyvet ajánlott fel ezeknek. 
Azt már tudtam, hogy eddig is sokszor lepte meg a főnök a csapatot, de újként nem mertem visszakérdezni, de aztán nem is kellett mert hamarosan fény derült a forrásra is. Az főnök sok évig volt lapterjesztő mindamellett, hogy az RMGE-vel közösen a Kertbarátok Lapját, az Erdélyi Gazdát, Bokrétát és a Termést adta ki az Athos Kft-jében . És most is keresik ha van valami lap vagy könyv, amit elvihetnének a gazdáknak.
Örvendve mutatom a berzenkedő Hangya-gazdának, mire Ő csak annyit mondott "Na, csak azért mondom!" ... majd kis idő múltán - az ajtóból - még visszaszólt: "Aztán köszönjék meg a Mihály úrnak!"
Igy a Hangya-gazdánk újfent meglepett: vajon ki lehet az a Mihály úr? De nem nagyon volt időm sokat töprengeni mert már jött is a tördelő és hozta a cikket, amit a főnök adott neki, és megláttam a cikkben, hogy kiről is lenne szó. Emlékeztem már arra is, hogy, amikor a Művelődés egyesületnél a szépviziek lapját bemutatták ott volt egy nagyon csendes úr, akit aztán Mihály úrként megismerhettünk a bemutatás alkalmával. Arra nem derült fény, hogy a Hangya-gazda honnan tudta, de tudta... 
Töprengeni nem igen volt időm mert a Fönök megint bejött és máris mondta , hogy : 
"Mi már több éve azon vagyunk, hogy a különböző gazda csoportosulást igyekezzünk összeismertetni és ebben a kollégáink is sgítségünkre lehetnek. Az Erdélyi Gazda vagy a Székely Gazda mellé elkellhet egy olyan mint a 7Határ is mert más közelítésben ugyan de folytatják a régi idők hagyományait a modern eszközök révén ismertessék. Nálluk sokkal több a riport éppen az ami emeli a nívót. Együttműködés lehetősége meg van és a piac is elég nagy és szinte mindenkinek van helye a Tündérország elég nagy és sokrétű gazdálkodást folyatnak benne"  
Na, - gondoltam magamban - ellőttem egy riport lehetőségét, de aztán csak rákérdeztem:
- Elnézést de vajon mások is ezt gondolják?
- Nézze , az a helyzet, hogy a két háború között nagyon nehéz időkben az Erdélyi Gazdán kivül még sok más  lap is volt Szövetség, Termés, Hitel stb. de azok nagyon júl tudták, hogy az "egységben az erő" és kéthavonta egybegyültek és megbeszélték az éppen kézenfekvő dolgokat és mindig tudták mi az amire a hangysúlyt kell majd hangolniuk. Aztán a magyaridőkben a határ a Hangyát is és az Erdélyi Gazdát is ketté osztotta, még is a délen szerkesztett lap sokkal erősebb lett!
- A technika fejlődése ebben most nem szórja szét az erőket?
- Nem, de ettől egy kis "együttműködést" lehetne erőltetni és hiszem, hogy igencsak hasznos ha a gazdák jól informáltak, amiért a nyomtatott példányokat még nem lehet nélkülözni, mert otthon a gazda nem olvass ha dolgozni kell- mert nincs ideje. De a téli pangásban igencsak időmilliomos és akkor akár a budin ülve akár a meleg kemence mellett olvasgat, amig az álom el nem nyomja...
- Az együttműködés lehetőségei olyan széles skálán mozognának?
- Sokkalta szélesebben, csak a politika megosztja a lehetőségeket, pedig ha jól belegondolunk egész könyvet lehetne írni arról, hogy másoknak miért sikerült és nekünk pedig miért nem. A 90-es években voltam a Jó Gazda szerkesztőségében, Szlovákiába és meglepett, hogy milyen sokrétű és széles az a nyomtávjuk ,  amit az akkori főszerkesztő diktált! Mi az erdélyi gazdaegyesületben alig tudtunk megélni Ők már akkor 10 oldalon közöltek reklámokat, amivel fenntudták tartani a lapot és a szerkesztőségi gárdát is. A vállalkozók maguk jöttek a reklámozás ügyében és alig volt arra lehetőség, hogy mindenkit kielégítsenek. Nállunk pedig alig lehetett egy pár reklámot kapni...
- Ezzel azt szeretné mondani, hogy nem vagyunk elég "rámenősek"?
- Kérem a marketting is egy szakma a reklám pedig ugyancsak az. A lapot eladni is tudni kell, nem csak megirni! A "külcsin és a belbecs" nem csak egy szójáték! Mi szeretjük az zöld színeket a többségiek pedig a kéket, vajon melyik a melegebb szín? Na az fog jobban elkellni!
- Lehetőségekről eddig csak kevés szó eset, ezt hogyan lehetne összehozni?
- Nem kulisszatitok, az akit csak az érdeke visz és nem erre predesztinált hamar beleunhat vagy elveszti érdekét! Nem tudja vagy nem akarja látni azt, hogy a nagy elődeink is szegénységben éltek, de büszkeségüket még a kommunizmus sem tudta megtörni!
Egy szászpáli vagy demeterbélai viselkedési, erkölcsi forma egy életen át meghatározhatja az életünket.! Látom lejegyzett mindent, na akkor meg van a riport cikk is. Jó munkát!
lejegyezte GBI