2014. január 7., kedd

Megjelent az Erdélyi Gazdaévkönyv - A sokszínű vidék kalendáriuma

Az Erdélyi Gazdaévkönyv kiadásával ünnepli egyéves születésnapját a 7határ erdélyi gazdaportál és annak működtetője, az Agrár Média Egyesület. A 240 oldalas színes könyv tartalma közel ötven szerző munkájának eredménye.
– A kötet szerkesztése során azt tartottuk szem előtt, hogy a cikkekből a jelenlegi erdélyi, székelyföldi mezőgazdaság, vidéki kezdeményezések sokszínűsége rajzolódjon ki. Ez az élet annál változatosabb, hogy egyetlen kiadványban be lehessen mutatni, ezért a kötet csak ennek egy részét képes begyűjteni szubjektív válogatásban, amely jól érzékelteti a vidék életképességét – fogalmazott Daczó Dénes, a 7határ erdélyi gazdaportál főszerkesztője, az Erdélyi Gazdaévkönyv szerkesztője.
A kötet szakmai anyagait a szerkesztők felkérésére agrármérnökök, állatorvosok, biológusok, erdőmérnökök, kertészmérnökök, vidékfejlesztési szakértők, gépészmérnökök és méhészek írták. Közülük többen gyakorló gazdák is, akik szakmai tapasztalataikat is megosztják a cikkekben.
A kiadványt lapozgatók talajgazdálkodásról, burgonyatermesztésről, erdőgazdálkodásról, növényvédelemről, gyepterület-gazdálkodásról, állatok viselkedéséről és törzskönyvezéséről, gyógynövényekről olvashatnak. A könyvben kutatási eredményekről is beszámolunk. A szerkesztők ugyanakkor fontosnak tartották, hogy a vidéki élettérhez kapcsolódó civil kezdeményezésekről szóló írások is helyet kapjanak a kiadványban, így az Élő szövetről, a Tündérkert kezdeményezésről, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány mezőgazdasági gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó tevékenységéről is olvashatnak az érdeklődők. 
Az évkönyv kalendárium részében kertészmérnökök hónapra lebontott tanácsai olvashatók, ugyanakkor a múlt század erdélyi lapjainak mezőgazdasági írásaiból is tallóztunk.
– Az Erdélyi Gazdaévkönyv megjelenése ünnep: a gazda ünnepe és ünneplése. A könyv tervezése, tördelése során is arra figyeltünk, hogy ennek megjelenésében is ez az ünnep tükröződjön. A gazdák értékteremtő világát ​bemutató könyv pedig minden gazda házában ott kell legyen – fogalmazott Mihály László, 7határ erdélyi gazdaportál igazgatója, az Erdélyi Gazdaévkönyv szerkesztője.
A könyv 9,90 lejért vásárolható meg a könyvesüzletekben és lapterjesztőknél, vagy megrendelhető a www.gazdaevkonyv.ro honlapról, postai utánvétellel.