2013. november 28., csütörtök

Területalapú támogatás: öt hektár fölött jelentősebb

2013. november 26. (7hatar.ro)
Ki mint vet, úgy arat…, és úgy vet, ahogyan megsegítik

A területek nagysága szerint is változik jövőtől a területalapú támogatások kifizetése. A szaktárca adatai szerint 2014-től négy csoportra osztják a gazdákat, és ennek megfelelően változik a SAPS értéke. Legjobban az 5–30 hektáros gazdák járnak.
Területnagyság szerint is változik jövőtől a területalapú támogatások kifizetése. A mezőgazdasági minisztérium által közzétett adatok szerint 2014-től négy csoportra osztják a gazdákat, és ennek megfelelően változik a SAPS értéke.
Az alapvető megkülönböztetés a terület nagysága szerint történik majd, így a legtöbb támogatást azok a gazdák kapják majd hektáronként, akik 5–30 hektáros területen dolgoznak. Az új támogatási rendszer az igénylőket négy csoportra osztja: 1–5 hektár, 5–30 hektár, 30–60, valamint 60 hektár fölötti területtel bíró gazdák. 
Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter szerint ez a támogatási politika bevezetése a gazdák szövetkezését fogja eredményezni. Ma Romániában az 1 millió gazdálkodóból 800 ezernek 1–5 hektár közötti birtoka van. A miniszter szerint a támogatási rendszerek kidolgozása során több radikális javaslat is létezett, azonban mindegyiknek súlyos szociális következményei lettek volna. 
A korábban napvilágot látott javaslatok között szerepelt, hogy a földalapú támogatásokat csak azok a gazdák kérhessék, akiknek legkevesebb 2 ha földjük van, de voltak olyan variációk is, hogy a legkisebb támogatható parcella méretét 0,5 hektárra növeljék.
Jelenleg minden olyan gazda kérhetett SAPS támogatást, aki legalább 1 hektár területet művel és ezen belül a parcellák mérete legalább 0,30 hektár. Ezek az alapfeltételek a jövőben is változatlanok maradnak.
A nagybirtokosok igazságtalannak tartják az új rendelkezést. Szerintük a romániai mezőgazdasági területek fele 60-70 ezer nagy farm kezében van, míg a másik fele 1 millió kisgazda kezében. Egyes számítások szerint a területnagyság alapján történő támogatások eredményeként 7 milliárd euróval kevesebbet kapnak majd a nagybirtokkal rendelkezők 2014–2020 között.
A romániai gazdákat az uniós csatlakozás után kényeztették el a SAPS támogatással, amelynek egyik közvetlen eredménye, hogy megbénult a földek adás-vétele, ugyanakkor a legelők és kaszálók piaci ára felértékelődött. A kisgazdaságok jelentős részét még ez a támogatás tartja életben