2013. október 5., szombat

Így szereznek jobb ingatlant maguknak a hangyák

TT Forrás: MTI 2013. október 04.,
A hangyák folyamatosan megfigyelik szomszédaik lakóhelyét, ha arra várnak, mikor tudnak feljebb lépni az ingatlantulajdonosi ranglétrán – derül ki egy angol tanulmányból.
A kis rovarok az emberrel ellentétben következetesen és ésszerűen fektetnek energiát az ingatlanpiaci keresgélésbe – ismertette a The Daily Telegraph online kiadása a brit Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányt.
A Bristoli Egyetem Biológiai Tudományos Iskolájának kutatói Nigel Franks vezetésével 15 dorseti hangyakolóniát vizsgáltak meg. Azt fedezték fel, hogy a közösségalkotó rovarok „folyamatosan monitorozzák a szomszéd kolóniák ingatlanjait, hogy leendő otthonukat kiválaszthassák".
Minél szerényebb a fészek, ahol a boly él, annál nagyobb erőkkel kutatják a szomszéd kolóniák lakóhelyeit, minél kényelmesebben élnek, annál kevésbé érdeklik őket a környező fészkek.
Az is kiderült a Temnothorax albipennis hangyafaj telepeit évek óta tanulmányozó kutatók munkájából, hogy az állatok fő szempontjai hasonlóak voltak sok emberéhez: magasan legyen a mennyezet, legyen nagy, nyílt élettér.