2013. szeptember 28.

A sajtkészítés szereplői megismerhetik egymást és egymás termékeit, hozzájárulhatnak a helyi kezdeményezések sikeréhez. A sajtmesterek szakmaiságát erősíti összefogásuk által; egyúttal ez egy ösztönzés is arra, hogy egy igényes, jól megszervezett bemutatkozás lehetőségével közvetlen kapcsolatot teremtsenek a fogyasztókkal, és bemutathassák minőségi kézműves tejtermékeiket. Ez a garancia arra, hogy az odalátogatók egy valódi kulináris élménnyel térnek majd haza.
Az esemény vidéki helyszínen, a nagyegyházi Hangistállóban, az egykori Batthyány grófok birtokán, ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves istállóépületben kerül megrendezésre. Jelenleg a helyszínt üzemeltető Hangistálló Nonprofit Kft. célja is elsődlegesen a faluközösség építése, a helyi specialitások megismertetése, a magyar kultúra hagyományainak megőrzése. Elkötelezték magukat arra, hogy a Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva, a Völgy Vidék Sajtút egy sajtmegállójának adnak helyet a jövőben.
Az I. Magyar Sajtmustrán az odalátogatók nemcsak vásárolhatnak a sajtokból, hanem minősíthetik is azokat (a Mustra legjobb sajtja, a Mustra legjobb sajtkészítője, a Mustra leglátványosabb sajt-tálja, a Mustra legszebb standja…), emellett a gyerekeknek kialakítunk egy alkotó sarkot, a felnőttek kipróbálhatják vajköpülést és megnézhetik a sajtkészítést.
Az MNVH támogatásával a KKASE - Sajtkészítők Egyesülete külföldi tanulmányutat szervezett 2013. augusztusában. A tanulmányúton részt vett tagok közösen elkészítik a Sajtmustra Sajtját - alkalmazva a külföldön látott praktikákat. Ennek a közönség is részese lehet!
A felkért, független szakmai zsűri a nap folyamán a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálja a kiállítókat és a termékeiket. Az eredményhirdetéskor bemutatják a Magyar Sajtmustra legjobb sajtkészítőjét és a legjobb sajtokat kategóriánként.
A program zárásának esszenciáját az adja, mikor a gasztronómia találkozik a zenével, ez teszi teljessé az emberi érzékelést a nap folyamán - íz, illat, látvány, tapintás, hallás - komplex élményét nyújtva az odalátogatóknak.
A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) értékelése alapján a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága jóváhagyásával valósul meg.
Az esemény részletes programja, plakátja, a jelentkezési/nevezési lap és a helyszín megközelítését segítő térkép letölthető a csatolmányból.
Forrás: NAKVI
jelentkezési/nevezési lap 38 KB msword Letöltés