2013. október 6., vasárnap

A világ 10 legszebb fája

A világon rengeteg gyönyörű természeti csoda található, ezek közül talán az idősebb fák tudnának a legtöbbet mesélni, ugyanakkor nagyon ritka az öreg fa, mivel a természet és az ember olykor-olykor nem tiszteli ezeket a csodálatos növényeket. Manapság így is van még egy pár nagyon idős fa, amely mesés látványt nyújt, ebből mutatunk most be tízet.





Major Oak ( Major Tölgy)
Angliában található, a sherwoodi erdőben, Edwinstone közelében. Egyik legenda szerint ez a gyönyörű fa volt egykor Robin Hood búvóhelye. A becslések szerint közel 25 tonnát nyom, törzsének kerülete eléri a 10 métert, kora nagyjából 8-1000 év. Évente több százezer látogatója van Európa egyik leghíresebb fájának.






Az élet fája
Bahreinben található, a helyiek szerint maga az Édenkert fája, ahonnan Éva letépte az almát. Érdekes, hogy a nagy melegben, a sivatag közepén magányosan él és virul nagyjából 400 éve.







Sherman tábornok fája
Az Egyesül Államokban található ez a hatalmas mamutfenyő. Magassága megközeliti a 85 métert, törzsének átmérője nagyjából 12 méter, lombkoronájának szélessége eléri 32 métert. Korát csak becsülni tudják, nagyjából 2300-2700 éves lehet.




















Majomkenyérfa út
Madagaszkár egyik különlegessége. Fantasztikus látvány nyújtanak az út mentén nőtt fák, melyek szinte egy vonalban sorakoznak két oldalon. A fák nagyjából 7-800 évesek lehetnek, kezdetben sűrű erdőt képeztek, később azonban sokat kivágtak.






Arbol del tule
Mexikóban található ez a természeti csoda, melynek törzse nagyjából 38 méter kerületű, magassága megközelíti a 40 métert. Sokáig azt hitték, hogy több fából áll, de később genetikai tesztekkel bizonyították, hogy egyetlen fáról van szó. Korát csak becsülni tudják, e becslések szerint kb. 1300-1700 éves lehet.


Boab börtön
Ausztráliában található ez a különleges fa. Azért nevezik Boab börtönnek, mert egyes hírek szerint már a 1890-es évektől kezdve az ausztrál foglyokat itt tartották.









Isten cédrusai
Libanonban található ez a több cédrusából álló erdő. Koruk nagyjából 400 év lehet. Ez a jelképes fa sokszor tűnik fel a Bibliában, először Jótám példázatában, amit Abiméleknek és a sikemieknek mondott, később Joás, Izrael királya a cédrust állította szembe a tövissel.







Socotra sárkány vére fa
Socotra Jementől kb. 250 kilométerre található az Indiai-óceánon. Ezen a szigeten rengeteg különleges növény található, mely sehol máshol nem látható. Egyik legszembetűnőbb fája a sárkány vére fa, melynek egyedi, esernyő alakú formája van. Vörös nedvéről az itt élők azt hitték, hogy a sárkány vére, ezért gyógyszerként, festékként használták.





Monterey ciprus
Sokan találkozhattak már fotókon, filmekben a magányos ciprussal Kalifornia partjáról. Csak Monterey környékén található ennek a ciprusfélének természetes populációja. Terebélyes, kúpos koronával rendelkeznek, magasságuk elérheti a 25 métert is.







Gyapotfa
Sierra Leonéban található, történelmi jelentőségű fa. A legenda szerint 1792-ben vált szimbólummá, amikor egy csoport korábbi afro amerikai rabszolga érkezett ide, akik kivívták szabadságukat azzal, hogy az amerikai függetlenségi háború alatt a britek oldalán harcoltak. Miután kikötöttek a parton, elsétáltak a hatalmas fához, mely az öböl felett állt és hálaadó istentiszteletet tartottak, hogy megköszönjék Istennek, hogy szabad földre léphettek.