2013. szeptember 18., szerda

Tudományos konferencia Énlakán – Székely gazdálkodás régen és most

2013.09.18. 
Negyedik alkalommal s rendezik meg az Énlaka Konferenciák nevet viselő rendezvényt, a Székely gazdálkodás régen és most című tudományos eseményt a Pro Énlaka Alapítvány, a Pécsi Tudományegyetem, illetve a székelykeresztúri Molnár István Múzeum, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezi.
Miként gazdálkodtak a székelyek a múltban? Hogyan viszonyult a közösség a gazdálkodáshoz? Mit lehet tanulni a régiek tapasz- talataiból? Lehetséges-e egy fentarthatóbb gazdálkodás Székely- földön és milyen fejlesztési lehetőségek nyíltak/nyílnak meg az Európai Unióhoz való csatlakozás után? Ezeket a kérdéseket készülnek átbeszélni a kétnapos konferencián, rangos kutatók, történészek, gazdasági szakemberek, etnográfusok részvételével.
A konferencia nyitott minden érdeklődő részére, szállást is lehet igényelni az enlaka@yahoo.com email címen.
A rendezvényen a jelenlévők megismerkedhetnek a hagyományos székely falu berendezkedését őrző Énlakával, illetve egy szakmai kiránduláson is részt vehetnek. A szeptember 19-21 között zajló szakmai előadások, a vitafórumok helyszíne az énlaki Művelődési Ház. Asztalos Ágnes marosvasarhelyiradio.ro