2013. április 24., szerda

Világkupán kaptak elismeréseket az oroszhegyi gyümölcspálinkák

Széchely István | 2013.04.23. 
Öt érmet hozott el az elmúlt hétvégén Gyulán megrendezett II. Pálinka Világkupáról Ambrus Levente oroszhegyi pálinkakészítő, aki már a korábbi években is eredményesen versenyzett a pálinkafesztiválon.

Két érem az ötből, valamint az egyik díjnyertes oroszhegyi pálinka

Több elismerést is kapott az oroszhegyi pálinka az elmúlt hétvégén Gyulán megrendezett II. Pálinka Világkupán, Ambrus Levente oroszhegyi pálinkakészítő ezüst- és bronzéremmel tért haza a pálinkafesztiválról. Az általa készített tíz párlatból öt érmet szerzett a szigorú megmérettetésen. 2010-ben aranyérmet kapott hatéves, eperfahordóban érlelt szilvapálinkájára, ezúttal egy ezüstöt és négy bronzot hoztak pálinkái. Nem is remélt ennyi elismerést, sőt csodálkozik, hogy az élmezőnyben végzett, ugyanis idén először nem volt megosztott a verseny, együtt mérettettek meg a nagyvállalatok pálinkái a kistermelők párlataival. Az elmúlt évekhez képest a verseny kritériumait, pontrendszerét is megváltoztatták, a zsűri is teljesen kicserélődött, és idén már nem a hagyományos, körtéből, szilvából és almából készült pálinkákat értékelték leginkább, hanem a különlegességekre fordítottak nagyobb figyelmet, például a málna-, szeder- vagy kökénypálinkákra. Ezeknek az elkészítése körülményesebb, egyrészt az alacsony gyümölcshozam miatt, másrészt pedig azért, mert nem könnyű belőlük zamatos párlatot készíteni – magyarázta az oroszhegyi pálinkakészítő. 
Ő idén kökényből és bodzából készült pálinkáival, háromféle szilvapálinkával és kétféle körtepálinkával, valamint egy borpárlattal és egy törkölypálinkával nevezett be a gyulai II. Pálinka Világkupára, de kedden még nem tudta, hogy a nyolc ország több száz versenyzője által benevezett közel nyolcszáz minta között melyik öt pálinkája szerzett elismerést, ugyanis a hazaindulás előtt csak az érmeket kapta meg, az elismerő okleveleket pedig postán küldik el neki, azokon vannak feltüntetve a díjazott párlatai. A pálinkafesztivál hivatalos internetes oldalán viszont nyilvánosságra hozták a világkupa éremlistáját, amiből kiderül, hogy Ambrus Levente kökényszilva-párlatával nyert ezüstérmet, a négy bronzérmet pedig kökényből készült ágyas kisüstije, vadbodzából készült kisüstije, ágyas déligyümölcspárlata és horgas magvú szilvából készült kisüstije kapta. 
Az oroszhegyi pálinkakészítő a korábbi években önként vállalata, hogy kapcsolattartóként is közreműködik a fesztiválon, az erdélyi pálinkamintákat ő gyűjtötte össze és szállította Magyarországra, de miután néhányan azt feltételezték, hogy emiatt előnyökkel indul a versenyen, visszalépett, sőt tavaly még a megmérettetésre sem jelentkezett. Idén sem vállalta a kapcsolattartói szerepet, vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy csökkent a versenyen az erdélyi, székelyföldi részvevők száma, ő is csak néhány csíkszéki, Kovászna megyei pálinkakészítővel találkozott. 
Egyébként a II. Pálinka Világkupán az év pálinkájának járó legnagyobb elismerést szintén székelyföldi pálinka nyerte, egy sepsiszentgyörgyi vállalkozás málnapálinkája lett a legeredményesebb párlat – mondta el Ambrus Levente.