2013. április 25., csütörtök

Megtört a jég a LEADER-pályázatoknál

Rédai Botond | 2013.04.25. 
Végre eljutottunk oda, hogy az első kiírások pályázói megkapták a régióközponttól is a konkrét visszajelzést – tájékoztatott Mátéffy Mária. A Csík LEADER Egyesület ügyvezetője szerint ugyan lassan őröl a bürokrácia malma, de immár van kilenc nyertes pályázat, ebből kiindulva pedig már tovább lehet építkezni.

Újra várja vendégeit a Borsáros-fürdő. LEADER-pályázat révén kerülhet sor a létesítmény környékének rendbetételére

A tavaly augusztus-szeptemberben letett pályázatokra megszületett végre a végleges elbírálás – tudtuk meg Mátéffytól. Az egyesület ügyvezetője már korábban kifejtette, a Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében (LEADER) nevet viselő program egyik legnagyobb nehézsége, hogy a fejlesztések olyan jellegű megközelítését képviseli, amely ellentétes az országban levő „agyonbürokratizált” rendszerekkel, hiszen az alapelvek szerint a LEADER erősen területhez kötött és alulról építkező. Az országban eddig létező pályáztatási rendszer pedig nehezen tudja ezt az irányt elfogadni.
Ehhez társul a szabályok állandó változása, amely némileg kiszámíthatatlanná teszi a pályáztatási folyamatot. Ami tovább nehezíti a pályázást, az a kettős elbírálási rendszer. Több esetben megtörtént ugyanis, hogy a LEADER elbíráló bizottsága által támogatásra alkalmasnak talált pályázatokat a központi regionális ügynökség visszautasította, olyan formai hibákat hozva fel, amelyek a LEADER-egyesülettől függetlenek, a kiírási szabályzatban pedig ellentmondásosak, azaz értelmezhetők. Mátéffy mindehhez még azt is hozzátette, hogy nagyon kevés a személyzet a regionális központban, és rengeteg a pályázat, így hosszú a várakozási idő. Ez viszont jelentősen késlelteti a pályáztatási folyamatot. 
Első körben kilenc nyertes pályázat
A falufejlesztést célzó, valamint a mikrovállalkozások fejlesztésére vonatkozó kiírásoknál születtek végleges elbírálások. Előbbi esetben eddig hét csíki polgármesteri hivatal pályázatát találta megfelelőnek a központi bizottság. Mint azt Darvas Beátától, a Csík LEADER Akciócsoport Munkaszervezetének tagjától megtudtuk, Dánfalván például a helyi ravatalozónak és környékének felújítását végezhetik el. Csíkmadarason községi piacot alakítanak ki. Szentsimonban a napközi otthon környékének felújítására, játszótér és zöldövezet kialakítására pályáztak sikeresen. Nagytusnádon a borvízforrás környékének rendezésére és parkolók kialakítására adódik ily módon lehetőség. A mikrovállalkozásokra vonatkozó kiírásnál egy gilisztafarm és egy vulkanizáló műhely fejlesztését támogatják, mindkettő Vacsárcsiban található. 
Kozmáson a régi községháza patináját adják vissza 
Mint arról Bodó Dávid polgármester már korábban beszámolt, az egykori községháza teljes felújításon esik át, a központi fűtés bevezetése és illemhelyek kialakítása is a tervek közt szerepel. A homlokzatnak mindenképpen vissza szeretnék adni a régi kinézetét, így a festés és a nyílászárók is annak megfelelően lesznek kivitelezve. A munkálatok után az épületben egy nagyobb terem áll majd a helyiek rendelkezésére. Az elképzelések szerint a helyi ifjúsági szervezet és a nyugdíjas klub fogja majd működtetni. Emellett kisebb rendezvények szervezésére is alkalmas lesz. Az épület rendőrség által elfoglalt részét korábban felújították, így azt a projekt nem érinti. 
Újra működik a Borsáros-fürdő
Mintegy két hete – több hónapos szünet után – újra megnyitotta kapuit a csíkszentkirályi Borsáros-fürdő. Mint azt Böjte József alpolgármestertől megtudtuk, a díjszabások tavalyhoz képest nem változtak: a meleg vizes medencét egy órára 10 lejért lehet igénybe venni, a szauna díja fél órára öt lej. A létesítmény teljes kibérlésére is van lehetőség. A fürdő naponta 12–18 óra között várja a vendégeket. A LEADER-program keretében a létesítmény környékének rendbetételére nyert támogatást a község. Ezzel együtt a fürdő külső medencéjének a teljes felújítását is elkezdik napokon belül. 
A LEADER több mint pályázati rendszer
A LEADER sokat hozhat a térségünknek, több egy pályázati rendszernél – jegyezte meg egy nemrég közölt írásában Mátéffy Mária. Véleménye szerint a program megoldáskeresést jelent a térség problémáira, hiszen a cél a támogatás megszerzése, de hasznos tanácsokkal, működőképes példák ismertetésével is lehet számos helyi problémát orvosolni. A LEADER abban is segíthet, hogy a közösség önszervező, öngyógyító képességét táplálja. A szervezési munkában is a térség hasznára válhat. Például ha van termék, termény, de nincs értékesítés, akkor hasznos tanácsokkal segíthet ezt a hálózatot kiépíteni vagy a meglévőt erősíteni. A LEADER – és ez más pályázati rendszerekre is érvényes – irányt kell mutasson, mire érdemes pályázni, miben érdemes gondolkodni, és a pályázót stratégiai tervezésre is kell nevelje.
A Csík LEADER stratégiájában hangsúlyozza a faluképvédelmet, az épített örökség megőrzését. Ezért is fontos, hogy a jó építészeti megoldások nyilvánosságot kapjanak, hogy ezekkel mérsékelni tudjuk a külföldről, kritika nélkül átvett építkezési szokásokat, és valamilyen urbanisztikai fegyelem malmára hajtsuk a vizet. Tehát a LEADER-nek ilyen viszonylatban is jelentős szerepe van a térség arculatának kialakításában, népszerűsítésében” – hangsúlyozza az ügyvezető.