2013. március 2., szombat

Börtön jár a békacombért

 2013. március 01. Írta: 7határ
Három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy 30-60 ezer lej pénzbírsággal sújtható az, akit gyepi béka befogásán vagy megölésén tetten érnek. A gyepi békák a párzási időszakban a legsebezhetőbbek, hiszen ilyenkor nagyobb tömegben csoportosulnak és könnyen megfoghatóak. A tavasz közeledtével fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.
Az elmúlt években több oktató-nevelő jellegű foglalkozás keretében ismertették a rétek, hegyi patakok, mocsarak, álló vizek élővilágát diákokkal, gazdákkal. A földtulajdonosok figyelmét is felhívták arra, hogy egy-egy terület milyen védett, értékes élővilágnak ad otthont. A gazdák bevonásával több terület helyi adottságát is próbálták megőrizni. A mozgalom eredményeként nem csapoltak le vizenyős területeket, nem égették fel a nádat, a sást, amely védelmet nyújthat az állatvilágnak. A tavasz közeledtével most a feszélyeztetett gyepi békák védelmében is számítanak a természetszerető gazdákra, mivel a gazdák érzik leginkább, mit jelent együtt élni a természettel.
A Réti Csík Természetvédelmi Egyesület partnerségben a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel a Környezetvédelmi Őrség, a Városi Rendőrség, a Halász-Vadász Egyesület, valamint a környezetvédelmi szervezetek képviselői Csíkszeredában egyeztettek a téma kapcsán. Megállapodás született, hogy az őrség és a rendőrség kiemelt figyelmet szentel a problémának, és amennyiben a területen tartózkodó civilek igénylik, azonnal kiszállnak a terepre, hogy felelősségre vonják a tetten ért személyeket.
Fontos, hogy az 57/2007-es védett területekre vonatkozó sürgősségi kormányrendelet 52-es cikkelye g) pontja, valamint a 49/2011-es törvény szerint bűncselekménynek számít a nemzeti érdekeltségű szigorúan védett faj, a gyepi béka befogása, megölése. Tettenérés esetén 30 000–60 000 lej bírság, vagy 3 hónaptól 1 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.
A gyepi békák a párzási időszakban a legsebezhetőbbek, hiszen ilyenkor nagyobb tömegben csoportosulnak és könnyen megfoghatóak. Ez az időszak az időjárástól függően megközelítőleg egy hetet tart. A programban részt vevő civil szervezetek célja, hogy ebben az időszakban kiemelt figyelmet szenteljenek a problémának, cikkekkel, információs táblákkal hívják fel a figyelmet a gyepi béka védettségére. Ugyanakkor a civil szervezetek erre az egy hétre „őrséget” szerveznek, amelyre minden környezetvédelmet fontosnak tartó embert várnak. A pontos időpont szintén időjárásfüggő, valószínűleg március közepére tehető. A kiemelt egy hét alatt betekintést nyerhetünk a gyepi békák életébe, szakemberek segítségével érdekes előadások is hallgathatunk. A programban részt venni szándékozók jelentkezhetnek Péter Gabriellánál a 0740-702509-es telefonszámon.
A program megvalósításában partner a Zöld SzékelyFöld Egyesület, támogató a Polgár-Társ Alapítvány. 

Fotók: Péter Gabriella

Barátok Szege, a békaparadicsom
Helyi jelentőségű természetvédelmi terület. A Csíki-medence egyik legjobb állapotban megőrződött ártéri tájrészlete. Az 1970-es, 1980-as években az Olt szabályozása során a folyó természetes medrét feltöltötték, óriási természeti kárt okozva. A régi meder egyedül itt, a Szeredai-fürdőtől északra maradt meg.
A Barátok Szege egy majdnem egy hektáron elterülő mocsár. Tavasszal számos vonuló madár figyelhető meg itt: vadlúd és vadréce fajok, cankók, lilék, gémek. Ugyanakkor a terület a gyepi béka egyik legnagyobb csíki populációjának a szaporodóhelye. A Székelyföldön kecskebékának nevezett faj jellegzetes hegyvidéki kétéltű. Egykor nagyon nagy számban fordult elő a székelyföldi medencékben.
Az európai kétéltűek között egyedülálló módon a hegyi patakokat használja tavaszi vándorlásra. Hegyi forrásokban telel, és az első nagyobb hóolvadással lesodródik az áradó patakokon, majd gyalogosan jut el a patak mentén vagy az Olt árterületén található sekély tavakba. Itt a békák nagy csapatokba gyülekeznek és szaporodnak. Minden nőstény egy dió nagyságú petecsomót rak le, amely a vízben hamarosan hógolyó méretűre duzzad. A felnőtt békák petézés után szétszélednek, és őszig szárazföldi életmódot folytatnak. A felnőtt békák több kilométeres távolságból is visszatalálnak az általuk ismert szaporodóhelyre.
Viszonylag nagy termete és tömege miatt combját sok helyen gyűjtik. Az utóbbi évtizedekben azonban számuk nagymértékben lecsökkent, ezért a fajvédelem alá került. A romániai természetvédelmi törvény értelmében szigorúan védett faj, gyűjtése csak a Környezetvédelmi Hivatal által kibocsájtott engedéllyel lehetséges.
Számos madár (gólya és gém fajok, békászó sas) és emlősfaj (nyest) számára fontos táplálék. A petéket és a lárvákat gőték, halak és számos gerinctelen állatfaj fogyasztja.-