2013. január 22., kedd

Mgyarország - Szójahatalom leszünk?

Forrás: MR/Hajnal-táj | 2013. január 22. 
Legalábbis kiválthatjuk a kétes minőségű, gyakran GMO-növényekből származó dél-amerikai szójaféleségeket.
Ezen a héten is tart Németországban a Zöld Hét (Grüne Woche) mezőgazdasági és élelmiszer-ipari világkiállítás. A seregszemle nem csak bemutatkozási lehetőséget biztosít az egyes országoknak, diplomáciai nagyüzem is egyúttal. Rögtön az első napokban megállapodásra jutott például néhány ország, hogy saját termesztésű szójával váltja ki a dél-amerikai importot.
A német fővárosban szombaton aláírt úgynevezett Duna menti szója nyilatkozathoz Ausztria és Magyarország mellett csatlakozott többek között Bajorország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina is. Az együttműködés célja, hogy az adott országok szójatermelése a mostaninál magasabb, akár az önellátás szintjére emelkedjék, kiváltva ezzel a kétes minőségű, gyakran GMO-növényekből származó dél-amerikai szójaféleségeket -mondta a Hajnal-tájnak az agrárgazdaságért felelős államtitkár.
Czerván György hangsúlyozta: Magyarország fehérjetakarmány-szükségletének négyötödét importálja, ezt szeretnénk kiváltani a mostani kezdeményezéssel, amely egyébként szinkronban van a 2010 végén elfogadott Nemzeti vidékstratégia fehérjeprogramjával, a GMO-mentességet pedig az alaptörvény is rögzíti – emelte ki a szakpolitikus.
A most csatlakozó országok nem feltétlenül a legideálisabb termőhelyei a szójának, hiszen a növény a magas páratartalmat kedveli, és Ausztriára, Svájcra ez például nehezen mondható el, de a termelési feltételek nagyarányú átalakításával, öntözéssel, a nemesítés felfuttatásával versenyképessé, Magyarország pedig akár önellátóvá is tehető – állítja a Kaposvári Egyetem iregszemcsei takarmánytermesztési kutatóintézetének megbízott igazgatója.
Baranyai Sándor szerint a magyar éghajlati viszonyokat figyelembe véve mintegy 150-200 ezer hektár alkalmas a szójatermesztésre, miközben ma jó, ha 35-36 ezer hektár a szója tényleges termőterülete. Bár a mostani feltételrendszer nem is nagyon ösztönzi a szójatermesztést, a 2014-től induló új támogatási rendben lehetünk annyira ügyes tárgyalópartnerek, hogy ez akár egy konkrét, lépésről lépésre követhető programmá váljék – emelte ki a szakember a Hajnal-tájban.