2013. január 23., szerda

Megpályázni minden lehetőséget Pécska turisztikai várossá válhat

Balta János 2013. január 23.,
A képen Antal Péter, a pécskai polgármester

Mivel az évkezdet általában a számvetések időszaka, Antal Péter pécskai polgármesterrel megpróbáljuk feltérképezni az elmúlt év tevékenységét, eredményeit, de az idei tervekre is kitérünk.
– Milyen évet zárt Pécska, a hozzá tartozó településekkel?
– 2012 Pécska város számára elég eredményes évnek bizonyult, sok tervünk megvalósult.
– Megemlítene közülük néhányat?
– Hogyne, példának okáért, a Lidl környéki tömbház-negyed korszerűsítése, az ANL-tömbháznak az átadása. Utóbbiban 20 család lakik, egyelőre bérlik a lakásokat, amelyeket 5 év múlva megvásárolhatnak. Elvégeztük a sporttelep felújítását, de a 2 évvel ezelőtt építeni kezdett piaccsarnokot is befejeztük.
– Utóbbiról nem szólna bővebben?
– A 2-es számú Általános Iskola melletti kis sportcsarnok szomszédságában épült meg a piaccsarnok, reményeink szerint legkésőbb a városnapokra át is tudjuk adni. Ide fogjuk beköltözetni az állati eredetű termékeket forgalmazó, de a gyümölcs- és zöldség-kereskedőket is. Ugyancsak a piaccsarnokban kap egy helyiséget a piac felügyeletével megbízott állatorvos is. Ugyanitt a piac adminisztrátorának is lesz helyisége, de a csarnokban árusítók számára lesz öltöző, tussoló, korszerű illemhelyekkel ellátott mosdók. Tehát olyan korszerű csarnokot kívánunk használatba adni, amilyen a megyében párját ritkítja. A földszinten és az emeleten összesen 32 elárusító helyiség van, amelyeket a jelzett tevékenységi területtel foglalkozó kereskedők bérelhetnek.
– Más beruházás?
– Az említetteken túlmenően, a nagy sportcsarnok parkolóját is felújítottuk, de idén folytatjuk e környéknek a felújítását, ami magában foglalja az új lakónegyedet egészen a Juncanuig. Az új negyed minden házához bejáratot, vízelvezető árkokat, illetve járdákat építünk, díszfákkal ékesített zöldövezetet létesítünk. A magáncég által 8 évvel ezelőtt megvásárolt területen felépített 55 házból ugyanis 40 elkelt. A jelzett vállalat ugyancsak e negyedbe még 70 házat kíván építeni, 3 változatban, 40-60 ezer euró közötti áron, részletfizetés mellett. Ugyanakkor, a környéken lévő tömbházak udvarai is betonburkolatot kapnak, az egész negyed két év alatt fel lesz újítva. Ugyancsak tavaly, a 400-as utcák környékén lévő, ismertebb nevén a Felső artézi kutat újítottuk fel a környezetével együtt, ahol az utóbbi években kis parkot is létesítettünk. Szintén tavaly, a tornyai iskola épületének a felújítását is elkezdtük, amit idén folyatni kívánunk. Létrehozunk itt egy kisebb sporttermet, belső illemhelyeket és mosdókat alakítunk ki, de az udvaron is sportpálya épül. A tornyai iskola belső, illetve az udvar felújítását a nyár közepéig, az ott tervezett ünnepségig szeretnénk befejezni. Az épület külső felújítása a következő évre marad.
– Tudtommal, jelenleg Tornyán csak elemi iskola működik, a felső tagozatosok Pécskára ingáznak?
– Mivel a négy elemi osztályban csak 32 gyermek van, a felső tagozatosoknak a pécskai iskolába történő ingáztatását iskolabusszal oldjuk meg. Visszatérve a pécskai beruházásokra, tavaly befejeztük 5 utcának az aszfaltozását, vagyis 2-es, a 314, a 335-ös, a 424-es és a 205-ös utcát. Ugyanakkor megemlíthetem a pécskai bivalyrezervátumnak EU-pályázati támogatással történt felépítését.
– A felsorolt utcák összesen milyen hosszúak?
– Összesen 2,5 kilométer hosszúak, a munkálatokat EU-s pályázati támogatással végeztük. Az aszfaltozási munkálatokat idén is folytatni kívánjuk, amikor is ugyancsak EU-támogatással, összesen 16 utcát kívánunk aszfaltburkolattal ellátni. A jelzett utcákban végzett aszfaltozással párhuzamosan járdákat, vízelvezető árkokat, a házakhoz való bejárókat, zöldövezeteket, továbbá 3 kilométer hosszú kerékpárutat is építünk. E munkálatokra az EU-tól 5 millió eurót kaptunk, idén be is fejezzük.
– Miért épült Pécskán bivalyrezervátum?
– Tekintve, hogy az EU sokfajta pályázatra ad pénzt, a bivalyrezervátum egy környezetvédelmi pályázatnak a részét képezi, a magyarországi Mórahalommal közösen nyújtottuk be. Mivel Mórahalom egy szerbiai településsel közösen benyújtott, határon átívelő pályázat jóvoltából építhetett magának bivalyrezervátumot, a pályázat folytatásához kerestek egy romániai partnert. Így jutottak el Pécskára, ahol pozitívan álltunk az érdekesnek tűnő ötlethez. Már azért is, mert a befektetés 98%-át az EU állta. Azért is mertünk belevágni, mert a Mórahalmon tett látogatásunk alkalmával megismerkedtünk a bivalyrezervátum működési feltételeivel, a településre gyakorolt turisztikai vonzatával. A gyakorlat a pozitív döntésünket támasztja alá, ugyanis, amióta bivalyrezervátum létesült, több száz turista látogatta azt meg. Éppen ezért, tavaly benyújtottunk még egy újabb, a bivalyrezervátumra vonatkozó, határon átívelő pályázatot, ugyancsak Mórahalommal közösen, amit meg is nyertünk. Az újabb pályázat jóvoltából, amint az időjárás megengedi, hozzáfogunk a létesítménynek a bővítéséhez. Ennek során, egy informatikai központot hoznunk létre, konferenciateremmel, irodákkal, konyhával, korszerű mosdókkal, illemhelyekkel ellátva. Ugyanott, egy kemence is lesz, ahol a híres pécskai kenyeret, illetve péksüteményeket készítünk a turisták részére, akik a központban filmeket, képeket láthatnak a bivalyrezervátumról, illetve a város nevezetességeiről. Mivel a bivalyrezervátum a Maros-part közelében, a futballpálya mellett mintegy 2 hektáros területen fekszik, onnan gyalog is be lehet sétálni a városközpontba,
– Hány bivaly található a rezervátumban?
– Összesen 15 bivalyt gondozunk, közülük 5 már itt született. Reméljük, év végéig a szaporulat jóvoltából a létszám 20-ra emelkedik. Nem csak a turisták, hanem a helybeli gyerekek is kíváncsiak a bivalyokra, melyhez hasonlókat csak tévében láthattak. A következő években a farmra pávát, fácánt, juhot, kecskét, szamarat, lovat, nyulat, tehát olyan állatokat kívánunk hozni, amelyek könnyen átvészelik a hideget, de az átlagos háztartásokban nem találhatók meg, ezért a gyermekek nem igazán ismerik őket.
– A rezervátum létrehozásától nőtt-e számottevően Pécskán az idegenforgalom?
– Természetesen, de nem csak a farm miatt, hanem, mert, ugyancsak pályázati támogatással a városban, illetve a környékén, Tornyán és Óbodrogon 20-nál több turisztikai látványosságot népszerűsítünk. A következő években fontos teendőnek tekintem olyan buszjáratokat indítani, kerékpárutakat építeni, amelyeknek a jóvoltából a turisták e látványosságokat megtekinthetik. Meglévő vendéglőinkben étkezhetnek, a jelenlegi két szállodánk mellett, további panziókat, szálláshelyeket is létre kell hozni. Érdekesség, hogy a bivalyrezervátumra vonatkozó második pályázatunkban 60 kerékpárt is nyertünk, amelyeken végiglátogathatják majd a turisztikai érdekességeket. A tavaly benyújtott harmadik pályázatunk arról szólt, hogy 15 pécskait idegenvezetői tanfolyamon képeztettünk ki a Pécskára látogató idegeneknek a fogadására, a kalauzolására. Tavalyelőtt nyújtottunk be pályázatot két, egyenként 1000 méter mély termálkút fúrásához szükséges tanulmányterv elkészítésére ahhoz a termálfürdőhöz, amit ugyancsak EU-pályázatból kívánunk megépíteni, mintegy fél kilométerre a bivalyrezervátumtól. 15 hektáros területen kívánunk termálfürdőt építeni, amennyiben megnyerjük a pályázatot, ami el van készítve, csak várjuk, hogy e célra az EU költségvetésében pénzforrások nyíljanak. Mindent egybevetve, a következő 5-10 évben Pécska az ország térképén turisztikai várossá kívánja kinőni magát. Ugyancsak a tavalyi beruházásainkhoz tartozik 1 kilométernyi járda burkolása, 3 kilométernyi vízelvezető árok lebetonozása, valamint a katolikus templom melletti park felújítása, Szentháromság-parkká történt elnevezése. Az elmúlt évben végrehajtott nagyobb beruházások mellett azonban még nagyon sok, nem említett, kisebb is volt. Példának okáért, elkezdtük a 2-es iskola épületének a felújítását, amit idén folytatunk. Két év alatt az iskolaépület arculata teljesen megváltozik, méghozzá önerőből. A felsorolt beruházások legtöbbje EU- vagy kormánytámogatással valósult meg.
– Az említetteken kívül, terveznek-e még valamit 2013-ra?
– A felsoroltakon kívül, sok beruházási, fejlesztési ötletünk van. Folytatjuk az említett 16 utca aszfaltozását. Fontos pályázatot nyertünk a szenny- és ivóvízhálózat bővítésére, valamint a szennyvíztároló bővítésére, amire tavasztól 12 millió euró érkezik Pécskára. A jelenlegi, 3 ezer lakos kiszolgálására alkalmas ülepítő telepet 15 ezer fősre kívánjuk bővíteni. A befektetés jóvoltából Pécskán az ivóvízhálózat 100, míg a szennyvízcsatorna 90%-ban lesz bevezetve a háztartásokba. A fennmaradó 10%-ot a következő 2-3 évben, önerőből oldjuk meg. A jelzett munkálatokat tavasszal kezdjük el, 2014 végéig kívánjuk befejezni, ami egyben azt is jelenti, hogy közel két évig Pécska utcái fel lesznek ásva, de hát nélküle nem lehet bevezetni e két, elemi fontosságú szolgáltatást. Ugyancsak idén, 10 kilométernyi, térkövekkel burkolandó járdát kívánunk felújítani az aszfaltozásra kerülő utcákban, ahol a vízelvezető árkok mellett megépülnek a járdák, a bejáratok, de a zöldövezet is. Ugyanakkor a 2-es utcán 600 parkolóhely létesül az iskolák, az óvodák, a közjegyzői iroda, a polgármesteri hivatal, a Művelődési Ház, templomok, a piac, valamint a magáncégek előtt, ahol több autó áll meg. Egyelőre parkolói díjszabás bevezetésére nem gondoltunk. A tornyai iskola új épületében már említett korszerűsítési, felújítási munkálatok mellett egy kisebb dísztermet is kialakítunk. Ha sikerül a tetőszerkezetét felújítanunk, lehetséges, hogy az óvodát is oda költöztetjük. A régi iskolaépületen egyelőre állagmegőrző tevékenységet tervezünk, hosszabb távon a sorsáról még nem döntöttünk. Ugyancsak tornyai tervünk, hogy a kultúrotthonnak néhány évvel ezelőtt elkezdett, majd leállt felújítását tavasszal sokkal nagyobb intenzitással folytatjuk, hogy év végére teljesen befejezzük. Szederhát minden utcájában betonjárdát kívánunk építeni, illetve új aszfaltburkolatot kívánunk húzni a bekötőútra a nemzetközi főúttól a faluig. Az ottani óvodában is belső mosdókat, illemhelyeket kívánunk létrehozni. Elemi iskola már nincs Szederháton, ahonnan a kisdiákokat iskolabusszal ingáztatjuk Pécskára. Ugyancsak pécskai tervünk, hogy a 422-es (volt Raktár) utca aszfaltozásának a tanulmánytervét elkészítjük, legkésőbb jövőre azt is leaszfaltozzuk, felújítjuk, mert a jelzett utca az egyetlen felújítatlan a központban, amelyik a piactérre vezet.
– Mivel a megyei tanácsi támogatás a helyi adók begyűjtésének az arányán múlik, azt hogy sikerült végrehajtani?
– Sajnos, e téren nem állunk valami fényesen, ugyanis a helyi adóknak és illetékeknek csupán a 60%-át tudtuk behajtani. Eddig minden évben 80% fölött teljesítettünk. A tavalyi elmaradás nem csak nekünk, hanem a polgároknak is gondot okoz, hiszen a határidőre be nem fizetett adóért pönálét kell fizetni. Ami az adóemelést illeti, a tanács úgy döntött, hogy csakis az USL által decemberben kormányrendeletbe foglalt 16%-kal igazítja ki a helyi adókat, és nem élt a törvény által adott joggal, amely még plusz 20%-os emelést engedélyezett az önkormányzatok számára.
– Idén számítanak-e kormánypénzekre?
– Nem igazán számítunk, de az új iskola befejezéséhez szükséges, mintegy 1,6 millió, illetve a volt Mustra iskola helyén épülő óvodaépület befejezéséhez reménykedünk támogatásban. Ha e két építkezéshez kapnánk pénzt, elégedett lennék. A többi beruházásainkat EU-támogatással, illetve önerőből folytatjuk.
– Ilyen sok megnyert EU-pályázat komoly csapatmunkát feltételez.
– Valóban, hiszen a háromtagú csapattal együtt, a pályázatok elkészítésén hozzávetőleg 20-an dolgozunk. Amelyik kiírás valamilyen formában Pécskára is ráillik, azt mindenképp megpályázzuk.
– Idén jut-e pénz a kultúrára?
– Legalább annyit, mint a tavaly kiutalt pénzt, idén is megkapja a helybeli kultúra, mert évente, mintegy 80 rendezvényünk van. Ezen belül, a Păstrătorii Tradiţiei, illetve a Búzavirág néptáncegyütteseknek is minden évben kiutalunk egy-egy jelentős összeget, amit a tevékenységükre költhetnek. Kultúrával kapcsolatos elképelésünk, hogy egy házat akarunk vásárolni a Művelődési Ház mellett, ahol a következő években falumúzeumot kívánunk kialakítani. Itt a városban élő minden nemzetiség népviseletét, használati eszközeit szeretnénk bemutatni, újabb turisztikai látványosságot kialakítani. Idén is mindent megteszünk Pécskának a korszerűsítéséért, a lakosság életminőségének a javításáért, illetve a turizmus fejlesztéséért, a legbiztosabb tőkénkre, a csapatunk leleményességére, a pályázati lehetőségek kihasználására támaszkodva.
– Köszönöm a beszélgetést.