2013. január 2., szerda

Gyergyóremetén mindenki megkapja jogos tulajdonát

Pethő Melánia | 2013.01.02.
Gyergyóremetét „számba veszik”, felleltározzák, mindenki pontosan megtudja, mi az övé, és erről bizonyító okiratot is kap. A nyár eleje óta zajló felmérések célja, hogy pontos nyilvántartása legyen mind a községi önkormányzatnak, mind az itt élőknek a birtokviszonyokról.

Van dolguk bőven a földviszonyok tisztázásával a remeteieknek

Remetén vannak, akik tudják, hogy mijük is van, olyanok is, akik kevésbé vannak tisztában, hogy melyik dűlőben pontosan mekkora és hol is fekszik a földterületük, egy dolog azonban általános: a birtokokról nincs igazoló irat. A tulajdonlevél, az úgynevezett „titlu de proprietate” nagyon kevés területre van kiállítva, most azonban megnyílt a lehetőség, hogy rendeződjenek a község lakóinak birtok- és tulajdonviszonyai.
Egyelőre a felmérések zajlanak
A remetei önkormányzat 2011-ben több minisztérium illetékese előtt mutatta be azt a tervet, amely a község határában fekvő termőföldek tagosítását célozza meg. Az elképzelést pozitívan fogadták, ennek köszönhetően Tánczos Barna akkori mezőgazdasági államtitkár hathatós segítségével Gyergyóremetén elindulhatott a területek pontos felmérése, ezt követheti majd a telekkönyveztetés és a birtokba helyezés. 
A Világbank által finanszírozott, valamint az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal által kezelt Caesar program során összegyűjtik az emberektől a mezőgazdasági területekre, erdőkre, belterületekre és egyéb ingatlanokra vonatkozó bizonylataikat (régi telekkönyvi kivonatok, adásvételi szerződések, örökösödési papírok, mezőgazdasági nyilvántartó stb.) és beazonosítják a területeket. Ezt követően egy adott dűlőn belül parcellázási tervet készítenek, és végül kiadják a gazdáknak a „titlukat”, a tulajdonjogot pedig bevezetik a telekkönyvbe. Ezáltal tiszta kép alakul ki a birtokviszonyokról.
Történelmi viszontagságok, családi viszályok
A parcellázási tervek elkészítése korántsem könnyű – mondja Laczkó Albert Elemér polgármester. Ennek vannak az elmúlt száz év történelmi változásaira visszavezethető okai, valamint egyéni, családi eredetű problémák is nehezítik a munkát.
A kollektivizálás idején például a beszolgáltatásokat és a gazdákra akkor kirótt egyéb kötelezettségeket, többek között, a birtokukban lévő földek nagysága szerint vetették ki. Ezért a gazdák kevesebb földbirtokot vallottak be, mint ami valóságban volt. Ezeket pedig így vették nyilvántartásba. Ebből következik, hogy a papíron lévő területek nagysága nem egyezik meg a valóságban létező földekével. Hogy ezeket a visszásságokat tisztázni lehessen, a gazdák most nyilatkozatot tesznek, amiben pontosítják a földjeik nagyságát. A dolgot az is nehezíti, hogy a távolabb fekvő földterületek pontos fekvését alig ismeri valaki a tulajdonosok közül.
Másik, igen lényeges gond, hogy a földbirtokok legnagyobb része papíron olyan személyek nevén szerepel, akik már nincsenek az élők sorában, és sajnos előfordul, hogy a leszármazottak között családon belüli ellentétek vannak az örökség mértékével kapcsolatosan, ami ismét nehezíti a tulajdonjogok tisztását – vázolja a helyzetet a polgármester. Így már most, a felmérések, az adatok összevetése folyamán látszik, hogy nem lesz egyszerű és konfliktusmentes a parcellázás.

Korrekt, becsületes hozzáállást kérnek

Felmerül az a probléma is, hogy a gazdák a jó minőségű dűlőkben a reálisnál nagyobb méretű birtokokat vallanak magukénak, a használhatatlan, gyenge földeknek pedig nincs gazdájuk. Így például adódott már olyan, hogy egy dűlőben, amelynek határai (utak, patakok, földbarázdák stb.) között ténylegesen 50 hektárnyi terület van, az emberek 70 hektár tulajdonjogról nyilatkoztak, vagy ennek fordítottja is, hogy ötven hektárból alig tízet vallottak magukénak a remeteiek.
A parcellázási tervek kifüggesztésekor nyilvánosságra kerülnek ezek a visszás helyzetek, a szomszédos területek tulajdonosainak lehetőségük lesz ellenőrizni és jelezni, ha tudomásuk van a bevallottól eltérő adatokról. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján tisztázni fogják ezeket, hogy végül mindenki annyit kapjon, amennyi ténylegesen jár. Ha nem kerül meg az a személy, aki valótlan adatokat vallott be, akkor elképzelhető, hogy egy-egy dűlőben minden tulajdonosnak területarányosan fogják csökkenteni a földjét. Ahol ellenben a dűlő gazdátlan marad, az a községi földosztó bizottság rendelkezésébe megy át. 
A polgármester úgy véli, nem lesz könnyű a tulajdonjogok rendezése, a földek beazonosítása. „Személyeskedés, vita, sok cirkusz lesz, családokon belül, örökösök között is” – mondja. Erre azonban megpróbálnak felkészülni. A vitás kérdések tisztázása – főként családokon belül – nem az önkormányzat feladata, de amennyiben lehet, ebben is segíteni próbálnak. Különböző forgatókönyveket készítenek ilyen esetekre, megoldási javaslatokat tesznek a vitás felek számára. Laczkó Albert Elemér bízik abban, hogy megfelelő tájékoztatás mellett az emberek nagy többsége hajlani fog majd a birtokviszonyok békés rendezésére. Aki meg nem hajlandó megegyezésre, az a bíróságon keresheti az igazát.
A Caesar program előnyei
„Szórólapokon és más úton is igyekeztünk felvilágosítani az embereket a program hasznosságáról, ennek köszönhetően az esetek nagy többségében pozitív a hozzáállás, megértették, hogy a tulajdonosok érdeke ez” – állapítja meg Gyergyóremete polgármestere.
Ha rendeződnek a birtokviszonyok, nagyon nagy segítség lesz a gazdálkodóknak, papíron is bizonyítható lesz a tulajdonjoguk. Ez alapkövetelmény a különböző pályázatokon való részvételkor. Aki nem gazdálkodó, és esetleg eladná a területét, az is jól jár, hiszen a rendezett papírokkal rendelkező földeknek nyilván nagyobb a piaci értékük. Hasznos lehet még azoknak is, akik az évek során zsebszerződésekkel vásároltak földeket, és azokon gazdálkodnak, hiszen öt év múlva ők is hivatalosan tulajdonossá válhatnak. Persze maga a község is jól jár, hiszen az adózási viszonyok is tisztázódnak. Jelenleg ugyanis számottevő területre nem fizet senki adót.
A program során a mezőkre vezető utakat is rendezik. A nyilvántartásba megfelelő szélességűként kerülnek azért, hogy valóban meg lehessen közelíteni a földeket. A polgármester hozzátette: ezzel párhuzamosan a vízgazdálkodási problémák rendezését is előkészítik. Kijelölik azokat a pontokat, ahol majd a későbbiekben tavakat, víztározókat alakítanak ki, hogy az öntözést elősegítsék, ne fusson le a víz a patakokon.
Hamarosan kifüggesztik a parcellaterveket
A felmérési, adatgyűjtési szakasznak még nem értek a végére, a kivitelező bízik benne, hogy január végére összesíthetik, feldolgozzák az adatokat. Ekkor kerülhetnek közszemlére a parcellázások tervei – hozzáteszik: előfordulhat, hogy ez még hosszabb időt vesz igénybe. A közszemlére tett tervekhez harminc napon belül fűzhetnek észrevételeket az érintett gazdák. Ezt követően az önkormányzat földosztó bizottsága kitölti a tulajdonba helyezési jegyzőkönyveket. Számítások szerint ez fél évbe is beletelhet. A bizonylatok kiadása után kerülhet sor a telekkönyvezésre. 
A polgármester javasolja, hogy ezzel párhuzamosan az örökösök, a birtokok jelenlegi használói végeztessék el a hagyatéki tárgyalásokat, hogy a tulajdonjogi bizonylatokra és telekkönyvbe már az örökösök, azaz a tényleges tulajdonosok neve kerüljön.
Gyergyóremete területe 10 770 hektárt tesz ki, ideértve a szántókat, kaszálókat, erdőket, belterületeket egyaránt. A mintegy 18 ezer parcellának körülbelül háromezer tulajdonosa van, az itt élőket és az innen elszármazottakat is figyelembe véve.