2012. november 12., hétfő

FEDERTO – A helyi hagyományos termékek és rendezvények szerepe a falusi turizmus fejlesztésében Jussanak el mindenkihez

Jussanak el mindenkihez
A fenti cím egy pályázat neve, mely pályázat a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében kerül megvalósításra az Európai Unió támogatásával.
A program célja közelebb hozni egymáshoz a határ menti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének érdekében, a térség alapvető erősségeire építve.
A pályázat első romániai találkozóját tartották ma a Jelen Házban, melynek házigazdája az Arad Megyei Gazdák Egyesülete volt. Arad, Temes, Csongrád és Békés megyei vendégeken kívül jelen voltak a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete, a Bánsági Mezőgazdasági Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, az Orosházi Gazdakör, illetve a Hódmezővásárhelyi Egyetem képviselői.
A szakmai találkozó egyben szemet gyönyörködtető termékkiállítás, bemutató is volt, ahol megcsodálhattuk a makói hagymát, foghagymát, petrezselymet, fazekasvarsándi, székelyhidi és nagylaki őrölt piros paprikát, fazekasvarsándi mézeskalács termékeket óriási választékban, orosházi füstölt kolbászt és gyümölcspálinkát, egyedi, kézi készítésű makói marcipán bonbonokat. Ezeket természetesen meg is kóstolták a részvevők és megannyi terméknek nagy sikere volt, talán a Török Sándor, fazekasvarsándi RMDSZ-elnök által készített disznópörkölt kiemelkedett a többi közül.
A kézzelfogható/kóstolható termékeken kívül a makói Hagymatikum gyógyfürdő szolgáltatásairól, a város turisztikai látványosságairól prospektusokból értesülhettek az érdeklődők.
A találkozó koordinátora, szóvivője Matekovits Mihály, az RMPSZ Arad megyei elnöke elsőként Bognár Levente aradi alpolgármesternek adta a szót, aki kifejezte abbéli örömét, hogy egy ilyen találkozónak Arad ad otthont: „A HU–RO projektek fő nyomvonala, hogy fejlesszék a térséget és én kívánom, hogy a pályázat hozzájáruljon ehhez a fejlesztéshez, továbbá azt, hogy a projekt során bemutatott termékek mindenkihez eljussanak.”
A pályázat célkitűzéséről, eddigi eredményeiről vetítéssel egybekötött beszédet tartott dr. Bodnár Károly, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja, a szóban forgó projekt menedzsere.
Dr. Balla Géza Arad megyei borász a borturizmusról, borvidékekről beszélt, majd Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke néhány híres, kimondottan Békés megyei terméket ismertetett a jelenlévőkkel. Említésre méltó a csabai, illetve a gyulai kolbász, az orosházi csíramálé (csíráztatott búzából készült édes termék), az orosházi kenyér, libamáj, búza stb.
Dr. Csősz János, a Temesvári Magyar Gazdaegyesület elnöke abbéli reményét fejezte ki, hogy jelen pályázat lejártával lesz majd több, más projekt is, melynek keretében bemutathatják hagyományos termékeiket, népszerűsíthetik azokat.
A találkozó első részét Zoriti Leonard, az Aradi Gazdakör tiszteletbeli tagjának vetítéssel egybekötött, hagyományőrzéssel kapcsolatos kül- és belföldi rendezvények, vásárok bemutatója zárta.
Rövid szünet után a gazdák bemutatták termékeiket, majd egy közös, svédasztalos ebéddel zárult a rendezvény.
Hasonló szakmai találkozó legközelebb december 12-én lesz Temesváron, majd 2013. február 23-án Orosházán. Forrás: Nyugati Jelen