2012. június 2., szombat

Juhászok és kecsketenyésztők találkozója Ilonafalván

2012. június 2.
A magyarkanizsai községhez tartozó Ilonafalván (Vojvode Zimonić) nem szoktak fesztiválokat, rendezvényeket szervezni, de pontosan ezért a községi agrárunió két szervezete, a Magyarkanizsai Kecsketenyésztők Egyesülete és a Kapitányréti Juhászok Egyesülete először ugyan, de hagyományteremtő szándékkal találkozót szervezett.
A juhászok egyesülete idén ünnepli megalakulásuk tizedik évfordulóját, ennek apropóján a délelőtt folyamán lovasbemutatót, hagyományos birkanyíró versenyt, és a terelő kutyák ügyességi bemutatóját is láthatták az érdeklődők. 
Az egész rendezvény alaphangulatát a birkapaprikás főzőverseny adta, amelyre mintegy hatvan csapat nevezett be, a muzsikáról a martonosi Aranykalász együttes gondoskodott. A főzéssel egyidejűleg - mivel köztudott, hogy annak elengedhetetlen kelléke a pálinka - ún. juhászpálinka verseny is zajlott. Természetesen a hagyományápoló csoportok fellépése sem maradt el, akik juhászdalokat adtak elő.A portékáikat kínáló kézművesek sátrai mellett meg lehetett ízlelni a finom és egészséges kecskesajtokat, juhtúrót és a juhászok egyéb eledeleit.
Balázs Tibor, a juhászok egyesületének elnöke, valamint Bohata József, a kecsketenyésztők egyesületének elnöke elégedetten nyugtázta a nagy érdeklődést a rendezvény iránt. M. I.