2012. június 6., szerda

Hová tart a LEADER Program?

2012. június 5. 
A 2014-2020 közötti időszakra szóló fejlesztési politika tervezésekor az európai vezetők is arra a következtetésre jutottak, mint Magyarország: a megújulás a vidéki gyökerekre támaszkodva, a helyi közösségek segítségével valósítható meg – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Quo Vadis LEADER? (Merre tartasz LEADER?) című nemzetközi konferencián, Budapesten.
A helyi kihívásokra alulról építkező megoldásokkal kell válaszolni. A helyi közösségeket, szervezeteket mozgósítani kell és be kell vonni a fejlesztésekbe. Ösztönözni kell a vállalkozó kedvet, az együttműködést és a változásra való képességet. Mindezt integráltan, átfogóan, a Közös Stratégiai Keret minden alapját kihasználva kell megtenni – sorolta a feladatokat az államtitkár.
A Quo Vadis LEADER? Közösségi alapú helyi fejlesztés multi-funding (többféle fejlesztési forrásra épülő) megközelítésmóddal című nemzetközi konferenciát a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) szervezte. A találkozón hét ország több mint 170 szakembere vitatta meg a LEADER Program és szemléletmód jövőjét, amely gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását segíti.
Jean-Michel Courades, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának tisztségviselője elmondta: az Európai Unió célja olyan egységes módszer kidolgozása, amely lehetővé teszi a különböző fejlesztési alapok felhasználását a helyi stratégiák megvalósításában.
Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára kifejtette: már most el kell kezdeni a tervezést annak érdekében, hogy a programozási időszakok közötti átmenet zökkenőmentes legyen. Elengedhetetlenül fontos, hogy a fejlesztések tervezőit gyakorlati útmutatók segítsék az új támogatási környezetben. Ennek érdekében az MNVH egy átfogó tervezési segédlet összeállítását kezdeményezte: a Közösségi Alapú Helyi Tervezési Térkép megkönnyíti egy alapos fejlesztési stratégia kidolgozását. (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)