2012. május 3., csütörtök

Visszaállítanák a lápvidéket Biharfélegyháza és Pocsaj térségében

2012.05.02.
Forrás: erdon.roUniós támogatásból újratelepítenék a lápvidéket Biharfélegyháza és Pocsaj térségében. A tervek már készen vannak – közölték szerdán.
Nem az egyetlen ilyen jellegű projekt térségünkben, de talán ez a legelőrehaladottabb: elkészültek a tervek a romániai Biharfélegyháza és a magyarországi Pocsaj térségének kvázi rehabilitációjára. E zónákban ugyanis régebben lápvidék volt, amit a kommunizmus időszakában lecsapoltak – ezt a tájegységi jellegzetességet állítanák most vissza. A szakértői dokumentációk kidolgozására a román-magyar együttműködési program keretében kaptak 128.000 eurót, s a terveket tegnap mutatták be Félegyházán, a két település polgármesterének jelenlétében.
Kivitelezni kellene…
Kecskés Gyula, Pocsaj elöljárója elmondta: másodszorra próbálták meg közösen ezt a projektet, s most összejött. Magyarországi területen gond viszont, hogy egyes lecsapolt területeket megművelés alá vontak. Még nem tudják, ezekkel mit lehet tenni, ettől is függhet a megvalósítás. Kelemen Zoltán, Biharfélegyháza polgármester kérdésünkre elmondta: náluk viszont nincs ilyen gond, s remélik, lesz majd olyan uniós kiírás is, amelynek nyomán gyakorlatba ültethetőek a tervek. A pályázatírók nevében Nagy Tímea, az OTP Consulting irodavezetője tudatta: a most lezárult, 16 hónapig futó projekt csak egy azok közül, amelyek révén ők is segítik a vidéket.
A bevont szakértői cégek képviselői elmondták, amikor majd megkezdődik a munka, évekbe, de talán egy évtizedbe is beletelik, amíg újra kialakul a lápvidék. Balajti Róbert, a Ronoaqua képviselője, a tervek egyik készítője például részletezte: zsilipkapukat kell majd építeni a vízszabályozáshoz, aztán visszatelepíteni mintegy harminc növény- és tizenöt állatfajt, végül a turizmusra való előkészítés jöhet. A projektet ugyanis egyszerre szánják környezetvédelmi és turisztikai beruházásnak is.
Egyébként Biharfélegyháza és Pocsaj másik közös projektje is készülőben van: úttal kötik össze a két települést. Szeghalmi Örs erdon.ro