2012. január 17., kedd

Még azt mondják,hogy a jó borhoz nem kell a cégér - Kiderült, kié a legjobb borlap

2012. január 17.,Szerző: T. S.
A boraikra büszke franciák ezúttal megadták magukat. Most először fordult elő, hogy minden hazainál jobbnak találták egy külföldi étterem borlap ajánlatát. Nevezetesen a katalán El Celler de Can Roca vívta ki a szakemberek elismerését.
A La Revue du Vin de France borszaklap harmadik éve ítéli oda éttermeknek a legjobb borlap díjat. A nemzetközileg igen tekintélyesnek számító szakmai fórum döntése nemcsak az éttermeknek, de a borértő közönségnek is iránymutató. Az idén a Roca-fivérek gironai étterme és borozója, a El Celler de Can Roca került az élre. Joan, Jordi és Josep, a három testvér eddig három Michelin csillagot és a brit Restaurant Magazine-tól a világ második legjobb éttermének járó címet zsebelte be.
A Roca fivérekFotó: vinogallego.com
Éremgyűjteményükbe immár a francia boros díj is bekerült. A szakértők szerint: „a borlapon hihetetlenül jól kiválasztott borok szerepelnek, lenyűgöző a válogatása nemcsak a legjobb spanyol boroknak, hanem a francia és német nedűknek is”. Külön kiemelik, és csodálatra méltónak tartják a három Michelin csillagos étterem és borozó mérsékelt borárait: „tökéletes választás a 40 euró alatti üvegenkénti borár”. A borszaklap ítészei igényes gasztronauták kötelező programjának tartják az El Celler de Can Roca felkeresését. A Roca fivérek közötti szereposztásról annyit érdemes tudni, hogy Joan a szakács, egyébként ő a legidősebb, Josep, a középső fivér a sommelier, és a legfiatalabb testvér, Jordi, a cukrász.
Bár a fivérek a munkában és a sikerekben testvériesen osztoznak, a mostani elismerés egyértelműen Josepnek, a sommeliernek köszönhető. A la Revue du Vin de France díját a párizsi Hotel Bristolban vette át a január 12-ikén este rendezett fogadáson. A gironai étterem, amelynek 250 négyzetméteres pincéjében 40 ezer palackból álló borválogatás található, a tavalyi nyertes, a híres párizsi La Tour d'Argent helyét foglalta el a legjobb borlapok listájának élén.
Gironai hangulat
Fotó: Gyimesi Zsuzsa
Az El Cellar de Can Roca is az a Michelin-es nagyágyú, amelyik nem egy nagyváros szívében dübörög. A gironai Can Sunyer-en még véletlenül sem fordul meg turista, ha nem célirányosan a híres étterembe igyekszik. Ha meg igen, akkor el se akarja hinni, hogy tényleg ott van, ahol. Az égvilágon semmi látnivaló sincs a városszéli, lakótelepi övezetben, a környék leginkább lehangoló. A Roca házból pedig semmi nem látszik az utcai frontról. Magas fapalánkokból ácsolt kerítés védi, rajta szerény cégér. Egy keskeny kapun belépve, szűk kerti út vezet a világ második legjobb étterméhez, ami olyan mintha a família ódon családi házának – ebben működik a konyha, alatta a borospince – szupermodern téli kertje lenne. S a kettőség működik, több mint vonzó, a különös hangulat azonnal magával ragadja az embert.
Ahogy Josep Roca is, aki nemcsak sommelierként működik, hanem házigazdaként fogadja a vendégeket. Pillanatokon belül az asztalokra varázsolja az üdvözlő falatokat – persze különleges kis kompozíciók, novemberben éppen az öt földrészt szimbolizálták – és egy-egy pohár pezsgőt, ami természetesen a ház ajándéka.
Az étlap a la carte fogásai 26 és 57 euró között mozognak,de érdemesebb az ötfogásos degusztációs menüt választani – ami az íz váltó falatokkal kiegészülve bő kétórás lassú élvezet –  125 euróért. A borválasztást már csak azért is ajánlatos Josepre bízni, mert a súlyos, kódexnek is beillő borkönyv áttanulmányozása különben záróráig tarthat. Mellesleg, tapasztalatunk szerint a palackár 50 eurónál kezdődik..
-gy-