2012. január 17., kedd

Összefogás a közép és kelet-európai HACS-ok között

http://www.mnvh.eu/hirek/1020/20110706/osszefogas-kozep-es-kelet-europai-hacs-ok-kozott
2011.
Júliusban megalakult az egyesületi formában működő Közép és Kelet-Európai LEADER és Vidékfejlesztő Hálózat, a CEE-LEADER. Célja az új EU tagországokban tevékenykedő LEADER HACS-ok összefogása, együttműködésük erősítése.
A magyar és lengyel uniós elnökség ünnepélyes átadása alkalmából 2011. július 1-jén a dél-lengyelországi Zaklincyn kisvárosban találkozott öt közép-európai ország (Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia) LEADER helyi akciócsoportjainak, településeinek és vidékfejlesztési szervezeteinek képviselői, akik teljes egyetértésben és egyhangúan kinyilvánították az egyesületi formában működő Közép és Kelet-Európai LEADER és Vidékfejlesztő Hálózat létrehozását. A CEE-LEADER rövid névvel jelzett nemzetközi hálózat alapítása szinte egybeesett a 2014-2020 időszakra szóló Közös Agrárpolitika (KAP) és azon belül a LEADER-szerű vidékfejlesztés további erősítésének Európa Parlamenti és Európai Bizottság általi bejelentésével.
A CEE-LEADER szervezet célja az új EU tagországokban tevékenykedő LEADER HACS-ok összefogása, együttműködésük erősítése, elsősorban azért, hogy megismerjék egymás tapasztalatait, közösen jobban hallathassák hangjukat a 2007-2013. évi EMVA és más EU pénzalapok felhasználását érintő vidékfejlesztésben elért sikerekről és a munkájuk során tapasztalt adminisztratív és bürokratikus nehézségekről. Átgondoltan készülnek a 2014-2020. évi EU költségvetési ciklus közös agrárpolitikájából eredő kihívásokra, a vidék- és területfejlesztési programok végrehajtására. Ezzel egy időben erősíteni kívánják a nyugat-európai tagországokban működő LEADER HACS-okkal való kapcsolatokat, átvenni azok immár húsz éves LEADER és vidékfejlesztési tapasztalatait. Ezért a CEE-LEADER rövid időn belül bekapcsolódik az ELARD, az Európai LEADER és Vidékfejlesztő Szervezetbe, amelynek már ma is aktív képviselete van az EU vidékfejlesztéssel foglalkozó brüsszeli szervezeteiben, fórumaiban.
Miközben a CEE-LEADER egyesületi formában Magyarországon kerül bejegyzésre, a szervezet szándéka a nemzeti hálózatainak fokozatos létrehozása a csatlakozó HACS-ok és vidékfejlesztő közösségek, civil szervezetek között. Az alapítók egyetértettek abban, hogy a LEADER HACS-ok a térségben és az érintett országokban nem kellően, vagy egyáltalán nem szervezettek. Ezért szervezési, szakmai és sok esetben erkölcsi támogatásra, biztatásra van szükségük ahhoz, hogy a tevékenységüket nehezítő körülményekről és a sikeres megoldásokról információt gyűjtsenek és azokat a nemzeti irányító hatóságok, kifizető ügynökségek, illetve az EU e témákban illetékes parlamenti és bizottsági döntéshozó és ellenőrző szerveinek tudomására hozzák. A CEE-LEADER közösség elkötelezett abban, hogy erős és életképes szervezetet hozzon létre a partnerség, a szolidaritás és a közös előnyök kifejezésére. A CEE-LEADER biztos abban, hogy igénybe véve a nemzeti és nemzetközi fórumokat - különös tekintettel az ELARD brüsszeli irodáját - , képes lesz rámutatni a LEADER mai működését megbénító, kizárólag a hatósági szempontokat tükröző eljárásrendek káros hatásaira, s a LEADER alapelvek alkalmazásával visszaállíthatja a vidéki területek lakosságának LEADER-be vetett hitét és lelkesedését.
Az érdeklődők további tájékoztatást kaphatnak a szervezethez való csatlakozásról és a nemzeti irodák címeiről CEE-LEADER Koordinációs Irodájától (cee-leader@cserhatalja.eu) mindaddig, amíg a szervezet weboldalát (www.cee-leader.eu) elindítják.
Forrás: Dr. Hajas Pál elnök, Varga Péter alelnök (CEE-LEADER)