2012. január 16., hétfő

Marosvécsi Népújság - Megtartani a minőséget

 JANUÁR 9, 2012 - ANTALFI IMOLA
Sebesi Sütő Mihály tíz éve alapította meg Marosvécsen a községközpontban működő pékséget. Jó minőségű áruval és alacsonyan tartott árakkal tudta állni a sarat a konkurenciával szemben, a péktermékek pedig saját recept szerint készülnek.
Hosszú idő egy évtized ebben az üzletágban, hogyan tudták sikeressé tenni a vállalkozást? – tettük fel a kérdést Sebesi Sütő Mihálynak.
– Csakis jó áruval, a saját, főként feleségem által összegyűjtött és bevált receptekben szereplő hozzávalók mennyiségét szigorúan betartva. És persze az ár is fontos, mi pedig 10 év alatt nem sokat emeltünk az árakon. Nem volt könnyű időszak, Szászrégenben és környékén sok a pékség, nagy a verseny. Mi főként kalácsot, kiflit (naponta 600-700 darabot), aprósüteményeket készítünk, kenyeret keveset, naponta csupán 30-40 darabot. Szászrégenbe szállítunk és a környező falvakba, csak kis üzleteknek. Ugyanazokkal a kuncsaftokkal dolgozunk, bár el kell mondanom, hogy megrendelőink száma a szupermarketek megjelenése miatt az elmúlt években kissé visszaesett – mondta a tulajdonos. A cégben a család dolgozik, két alkalmazott segít nekik. Az indulás nem volt könnyű, egy szászrégeni lakást adtak el, ennek az árából – megtoldva egy bankkölcsönnel – vécsi telkükre építették a pékséget. Tíz év alatt folyamatosan korszerűsítették, az uniós szabványoknak megfelelően szerelték fel, és, bár jó megélhetést biztosít a vállalkozás, a beruházás még nem térült meg. A gazdasági válság idején az éves üzleti forgalom kissé visszaesett, de büszkék arra, hogy a cég jól megy, hogy sikerült megtartaniuk az alkalmazottakat. Naponta saját autóval szállítanak friss árut mintegy 25 üzletnek, pontos megrendelésre, ennél több terméket nem is állítanak elő. A pékség mellett a Sebesi család állattenyésztéssel foglalkozik és koporsókat is árusít.