2011. november 12., szombat

Fejlesztési tervek és koncepcióváltás előtt a Göcseji Falumúzeum

http://kultura.hu/main.php?folderID=1234&ctag=articlelist&iid=1&articleID=319426
2011. november 12.
Sétálókkal teli, gyerekzsivajtól hangos, de vendégfogadásra, kapcsolatépítésre is alkalmas helyszínné szeretné fejleszteni az ország első skanzenjét a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának nemrég megválasztott új vezetője.
(MTI) - Kaján Imreszombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumba hívta a város és a megye vezetőit, hogy az elképzelésekről párbeszédet indítson el. Úgy fogalmazott: ahhoz, hogy újrafogalmazzák az első magyarországi skanzen szerepét, nagy fejlesztésekre van szükség. A jelenleg a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmény úgy tervezi, hogy a hamarosan megjelenő új TÁMOP-pályázaton - amely 30 millió forintot biztosíthat egy-egy múzeumnak - a falumúzeum is részt vesz, akárcsak az egészséges életmódhoz kapcsolódó várható pályázaton.
Ki kell használni, hogy ez a múzeum a város közepén van, ezért egy kifelé is nyitott vendéglőt építenének, ugyanakkor élhető, kellemes környezetet szeretnének kialakítani, ahol a családok mindennapos vendégek lehetnek. "Gyerekzsivajtól legyen hangos" a létesítmény, amelyben például a kismamák éves "sétálójegyet" is válthatnának - fogalmazott.
Az 1968-ban megnyílt falumúzeum legnagyobb gondja a csatornázottság hiánya, de elkészültek az engedélyes tervek, és a város önkormányzatától ígéret is van a megvalósításra - tette még hozzá az igazgató.
Varjú András, az intézmény főrestaurátora mindezt azzal egészítette ki, hogy "gondatlanság volna" nem kihasználni az adódó lehetőségeket. Ezek között említette, hogy az oktatási intézmények számára is több programot indítanának, és az egyedi környezet arra is alkalmas, hogy akár önkormányzati vendégek fogadására, kapcsolatépítésre is alkalmas teret alakítsanak ki.
Az évente mintegy 25 ezer vendéget fogadó Göcseji Falumúzeum fejlesztési elképzeléseit a városi és a megyei önkormányzat vezetői is támogatásukról biztosították, de ezen az első találkozáson további ötletek kidolgozására és egyeztetésére is biztatták az intézmény új vezetőjét.