2023. május 18., csütörtök

Ligeti György centenáriumi koncertsorozat

Az Európa szerte ismert modern zeneszerző Ligeti György Sándor Dicsószentmártonba született 1923 május 28-án igy az idén ünnepelné a 100 éves születését. 
A Kossuth díjas magyar zeneszerző 2006 június 12-én halt meg és a bécsi központi temetőben nyugszik.
Az alábbi cikk nem most jelent meg és csak dicsérendő, hogy éppen a többségi zenészek gondoltak arra, hogy a százéves születését megünnepeljék. 
Sajnálatos, hogy szülővárosa nem készül a centenárium megünneplésére. Igaz ugyan, hogy  a kolozsvári "Ligeti Centenárium"-hoz csatlakoztak, 
Mivel Ligeti György szülőháza közel van a dicsőszentmártoni zsinagógához. Értékeljük, hogy legalább az egyik előadást éppen ott rendezik meg (29-én d.u.) a kolozsvári Ligeti Centenárium programjai közül.
Mivel nem minden kisváros (mostanság már municipium) dicsekedhet úgy európai és világhires modern zenét kialakító és megújjító szülötttel.  A HANGYA Egyesület tagjai az év elején azzal a kéréssel fordult a dicsőszentmártoni Helyi Tanács, valamint a Polgármesteri Hivatalhoz, hogy hagyják jóvá a Ligeti György számára a "Tiszteletbeli Diszpolgár" (-post mortem )tisztséget. 
Sajnos ezidáig semmi visszajezést sem kaptak  a kezdeményezők! (Budapesten már régóta díszpolgár!)
A HANGYA Egyesület Kiadó tagjai pedig elhatározták, hogy iró-olvasó találkozókon rövíd emlékműsort fognak szervezni a vidéki olvasóknak is éppen azért, hogy ismertté tegyék Erdélyben is ennek a kitünő modern zeneszerző életét és művészetét. 
A HANGYA Egyesület vezetősége a Ligeti György Centenáriuma alkalmából megtartandó emlékműsorokat támogatja és egy emlékfüzetet fog megjelentetni, amire későbbiekben visszatérünk. Z. Sára (HANGYA Kiadó)
2022.09.06 
 
Romániai településeket magában foglaló, tizennégy állomásos Ligeti György centenáriumi koncetsorozat kezdődik Bukarestben a magyar zeneszerző születésének századik évfordulója alkalmából – közölte hétfőn a Liszt Intézet bukaresti központja.
A román Klavier Art Egyesület által kezdeményezett, a Liszt Intézettel prartnerségében és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megszervezett koncertsorozat bemutatja az erdélyi származású magyar zeneszerző életét és művészetét. Fellép Corina Raducanu és Eugen Dumitrescu zongoraművész, a Liszt Intézet által szervezett Magyar Zene Fesztivál egykori két nyertese. Előadásukban elhangzik Ligeti György összes négykezes zongoraműve. Ebből az alkalomból romániai bemutatóként adják elő Ligeti Szimfonikus költemény 100 metronómra című művét is, amelynek megszólaltatása kapcsán a művészek a közönséget is bevonják. Felkérik ugyanis a koncertre érkezőket, hogy hozzák magukkal metronómjukat vagy a happening jellegű előadáson kapcsolják be okostelefonjukon a Google metronome-ot.
Az elhangzó zeneműveket, Ligeti életét és munkásságát Szűcs-Blanaru Amália muzikológus és matematikus ismerteti, aki a Ligeti György. Bepillantás a zongora hanguniverzumába vagy matematikájába című kötet szerzője. Az előadás vizuális elemeit Maria Paun képzőművész készítette.
A koncertsorozat Bukarestben kezdődik csütörtökön a Liszt Intézet koncerttermében. További állomások: Barót, Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Balánbánya, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Maroshévíz, Gyergyóvárhegy, Borszék, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Szászrégen. A sorozat a zeneszerző szülővárosában, Dicsőszentmártonban zárul szeptember 24-án.
(MTI, fotó: schott-music.com)