2023. február 4., szombat

Az "Oroszország vize" mindenkinek gratulál a mocsarak napjához!

2023. február 2
Tudtad, hogy február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja? 1971-ben ezen a napon fogadták el az iráni Ramsar városában a kapcsolódó természeti erőforrások védelméről szóló ENSZ-egyezményt. 1977-ben hazánk is aláírta. Sajnos a világ nagy részének ezen a területen nincs mit dicsekednie: 2023-ra a Ramsari Egyezmény aláírásakor létező mocsarak akár 35%-a is eltűnt.
Oroszország Brazília után a második helyen áll a világon a vizes élőhelyek területét tekintve. Fotó: shutterstock

Minden év február 2-án az ENSZ szakértői megvitatják a vizes élőhelyek globális problémáit. Ideje megkongatni a riasztót - úgy gondolják, hogy a mocsarak területe a Földön háromszor gyorsabban zsugorodik, mint az erdők területe. Úgy tűnik – mi a baj ezzel? A rövid válasz minden!
A mocsarak természetes légszűrő. Megkötik a CO2-t és oxigént termelnek;
Az édesvíz hatalmas természetes tározója;
Lehűtik és párásítják a levegőt, különösen a tengertől távol eső területeken.A nemzetközi szakértői közösség úgy véli, hogy eljött az ideje a mocsarak széles körű rehabilitációjának. Ennek érdekében javasolják a degradáció okainak azonosítását, a vizes élőhelyek törmeléktől való megtisztítását, az endemikus növény- és állatvilág helyreállítását és védelmét, valamint az emberek és az ipari vállalkozások mocsarakba való bejutásának szabályozását. Általánosságban elmondható, hogy számos terület tartozik vizes élőhelyek közé. Ezek valójában mocsarak, folyódelták és kis tavak, és még néhány tengeri part is. Mindezek a természeti erőforrások most veszélyben vannak. A ragadozók kizsákmányolásának szemléletes példája a világ legnagyobb édesvízi mocsaras alföldje - a dél-amerikai Pantanal. Ennek az egyedülálló természeti területnek mindössze 5%-a áll állami védelem alatt. Minden más magántulajdonban van, és legeltetésre használják.
Oroszország Brazília után a második helyen áll a világon a vizes élőhelyek területét tekintve. Hazánkban sokkal jobb a helyzet az ilyen típusú természeti erőforrások védelmével. Hazánk az egyetlen olyan része az európai kontinensnek, ahol jelentős vizes élőhelyek maradtak. Nyugat-Európában mindenhol lecsapolták a mocsarakat. Oroszországban 35 nemzetközi jelentőségű vizes élőhely található, amelyeket a Ramsari Egyezmény véd. Összterületük meghaladja a 10,3 millió hektárt. Néhányat felsorolunk közülük:
A Volga-delta, amely egyedülálló lótuszmezőiről ismert;
A Selenga-delta (a Bajkál-tó legnagyobb mellékfolyója);
Kandalaksha-öböl Karéliában;
Mshinsky-mocsár a leningrádi régió területén;
Alsó Dvuobye - a Vasyugan mocsarak része, a legnagyobb az északi féltekén;
Khanka-tó a Primorsky Krai-ban.Mindegyik egyedülálló természeti erőforrás, amely nagy jelentőséggel bír az éghajlat stabilizálása szempontjából Eurázsia-szerte. Az „Oroszország vize” emlékeztet arra, hogy meg kell védeni hazánk vizes élőhelyeit. Számunkra ezek különösen fontosak – elvégre az ország területének nagy része messze van a tengerektől, ami azt jelenti, hogy a mocsarak fontos természetes klímaszabályozóvá válnak. Emellett a száraz tőzeglápok növelik a tüzek valószínűségét, a tőzeg égéstermékei pedig mérgezik a levegőt, és különösen veszélyesek a légúti betegségben szenvedőkre. Mindannyian hozzájárulhatunk a vizes élőhelyek megőrzéséhez, ha részt veszünk a területükről származó hulladékgyűjtésben.
Nos, azok, akik többet szeretnének megtudni Oroszország nagy mocsarairól, weboldalunkon olvashatnak a Vasyugan mocsarakról - Eurázsia legnagyobb mocsarakról és kb.hazánk öt legnagyobb mocsara .