2023. február 4., szombat

Intenzív körtekert.

Vitaly Udartsev
Valamivel korábban. Felvetettem a szibériai almaültetvények fejlesztésének kilátásait. Ideje beszélni a körtéről.
A körte termése nagyobb, mint az almafa. A gyümölcsök drágábbak, ezért nagyobb a profit.
De vannak hátrányai is, egy-két évvel később kezdődik a termés, mint az intenzív gyümölcsösökben lévő almafákon.
De még ez a pont is vitatható. Mert léteznek olyan technológiák, az alakítás, a metszés és a fejtrágyázás, amelyekben a termés a ültetés második évétől kezdődik. Őszintén szólva kétségeim vannak, hogy az első évben meg fogom hozni a gyümölcsöt. De majd meglátjuk tavasszal.
Három tagból álló landolásom van. Az első tavasz három éves lesz, de volt virágzás, de nem indultak be a termések. Valószínűleg megvan az oka, de elkéstem a formációval. Nyáron, amikor le kellett hajlítani az ágakat, harcoltam a gazokkal.
A három éves körtéknek valószínűleg termésrügyei vannak. Gyümölcsképződmények nyomai láthatók, és a második éves körtéken. De az utolsó ültetés nem kapott megfelelő növekedést az első évben. Tavasszal, amikor kiültették a palántákat, meleg volt, a palánták napszúrást kaptak. így a fejlesztés egy évet késett. A hiba az, hogy szokatlan melegnél azonnal kiültetés után fehéríteni kell a palántákat, és keményebb metszést kell alkalmazni. Tanulni a hibákból.
Egy másik nehézség, amely vár rám a déli körtefajták fajtavizsgálata felé vezető úton. Ez a télállóságuk tesztje. Természetesen a tél nem volt kemény. de az első fagyok idején, amikor kevés volt a hó. 35 fokra csökkent a fagy. Most, amikor a hótakaró másfél méter. a további fagyvizsgálat haszontalan.
De mit tudok már a déli körte telelésének első évéből.
Kiderült, hogy nem minden déli fajta fél a fagytól. És ha pala formában formáz, akkor minden fajtát ültethet.
Természetesen törpe alanyokat kell használni, és csökkentett növekedésű fajtákat kell választani.
Mit szerettem még ebben a kultúrában? Az a tény, hogy nem rágják meg őket az egerek. És ez egy csapás. falunkban. Pontosan a hó magasságában eszik meg az almafák bőrét. De a körtéhez, szilvához, sárgabarackhoz és cseresznyéhez nem nyúlnak hozzá.
A körtéhez a BA 29 alanyot ajánlom, ez a birs, aminek a fa növekedése 60 százalékkal csökkent. Ez már lehetővé teszi intenzív kertek kialakítását.
Intenzív gyümölcsösökbe alkalmas körtefajták.
Igen, nem sok ilyen fajta van, mivel a télállóság sok kívánnivalót hagy maga után. ezt fogom mondani. Körtefajták, amelyeket a kertemben tesztelnek intenzív kertészkedés céljából.
Téli fokozatok: - Yakovlevskaya és Noyabrskaya Moldova. és Jakovlevszkaja már elmúlt.
Őszi fajták. Márvány, Talgar szépség, Vdala.
Nyári fajták: - Forest Beauty, Just Maria, Summer Sugar. Balti vörös hús és francia Rouge Delbaryu fajta.
Van még két tucat fajta, amely nem szerepel az intenzív kertészkedésre alkalmas tankönyvekben. De ez nem jelenti azt, hogy a tesztek eredményei szerint nem lesznek Szibéria intenzív kertjeiben.
A kiválasztás a következő kritériumok alapján történik. - Télállóság, gyümölcstartási minőség. a gyümölcs megjelenése, a gyümölcs íze. Nos, a fő hozam.
Mivel még nincsenek körteültetvényeink, így a betegségek is kevesebben fordulnak elő. Hazánkban még mindig hiányzik az Európát végigsöprő bakteriális égés.
A kiválasztott fajták teljes körű értékeléséhez. öt év tesztelésre van szüksége, minimum két év terméssel. Az eredményekről még korai beszélni. De a pályázat benyújtásra került.