2022. október 11., kedd

Mit kell tenni a ribizlivel ősszel, hogy jövőre növekedjen a termés? Vágás, etetés és feldolgozás

október 7
A ribizli termését már rég betakarították, a bokrok készülnek a télre, ami azt jelenti, hogy gondozásra van szükségük: megfelelő metszésre, az ősznek megfelelő fejtrágyázásra, valamint hatékony betegségek és kártevők elleni védekezésre. Mit kell tenni ősszel a ribizlivel, sorrendben megfontoljuk.

Fotó: pixabay.com

Törzskör tisztítás
Kezdjük azzal, hogy rendet rakunk a bokrok körül. El kell távolítania az összes régi talajtakarót . A nyár folyamán ugyanis különféle kórokozók felhalmozódhatnak egy ilyen talajtakaróban, a kártevők elbújhatnak télre, ezért a fatörzseket meg kell tisztítani. Minden lehullott levelet eltávolítunk , mert betegségek terjedésének forrása lehet.
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij

Metszés
Sok kertésznek kérdése van a metszéssel kapcsolatban: mely ágakat távolítsa el, és melyeket hagyja meg a jó termés érdekében.
Friss hajtás
A szezon során a ribizli bokrokon az első életév ágai képződtek. Ez egy éves növekedés, éves hajtások. Kéregük szürke, oldalágak nincsenek. Az ilyen hajtások egy-két éven belül termést kezdenek. Amennyire csak lehet, konzerválni kell , csak a gyenge, vékony, megvastagodó vagy törötteket távolítsuk el. A többi éves ágak, erős, jó, hagyjuk a bokor.
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij

Két éves ágak
Ezek az ágak fiatalok, de már vannak oldalágaik. Ha alaposan megnézi az ágat, gyűrűket, kéregbeáramlást láthat azokon a helyeken, ahol oldalhajtások nőnek. Ennek alapján meghatározhatja az ág korát. A tavalyi növekedésen a kéreg barna, az oldalhajtásokon - a kéreg szürke, ez az idei növekedés.
Tehát ez az ág már két éves , és már termést hoz. Ezeket az ágakat is megmentjük, csak akkor távolítsuk el, ha túlságosan megvastagítják a bokrot, vagy ribizli rügyatka, betegségek károsítják, vagy kiszáradtak. Más esetekben meg kell mentenünk őket , mert ez a kulcs a jövőbeni betakarításhoz.
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij

Három éves ágak
Az ilyen ágaknak már sok oldalága van, és adják a fő termést. Ezek a legértékesebb ágak a bokrainkon. Felhívjuk figyelmét, hogy ugyanazon ágak kérge is barna, ami azt jelenti, hogy meglehetősen fiatal és értékes ágak a bokrok számára. Mi is mentjük őket, amennyire csak lehetséges .
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij

Felmerül a kérdés: mit kell eltávolítani a ribizli bokorból? Levágjuk a 4. életév ágait és így tovább.
4 éves ágak
Ezek régi ágak, a kéreg már fekete - az első jele annak, hogy az ilyen ágakat el kell távolítani . A kéreg fekete színe, a zuzmók jelenléte, sok oldalsó ág - az ilyen ágakból már nem lesz jó termés. Bogyók persze nőnek rajtuk, de kicsik lesznek, és kevés lesz belőlük.
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij

Ribizli "üvegedény"
Gyakran a régi ágak sérült ribizli üveg . Ha alaposan megnézi a vágásokat, láthatja a hornyokat a magban az ágak belsejében. Ezek a ribizliüveg vitrin élettevékenységének nyomai: átrágja az ágakat, és az ilyen ágak gyakran kiszáradnak. A kártevő a szomszédos bokrokra és egészséges hajtásokra is átterjed. Ezért mindenképpen törölje a régi ágakat.
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij

"Vesetka" (fattyú) eltávolítása
A bokrok kivágása után alaposan megvizsgáljuk a bokrokon maradt ágakat - ellenőrizzük a veséket. Ha túlméretezett, duzzadt, lekerekített rügyeket talál, akkor ez valószínűleg egy ribizli atka . Ilyen vesékben hibernál. Egy vesében több száz kullancs lehet. Jövőre pedig virágzás közben átterjed a szomszédos virágokra, ribizlibokrakra, megfertőzi őket, és nem hoznak teljes értékű termést. A kullancs veszélyes vírusos betegséget is terjeszt , és a beteg bokrokat megsemmisítik .
Ezért feltétlenül ellenőrizze a bokrokat, és távolítsa el az ilyen rügyeket, és ha a hajtások teljesen érintettek, akkor teljesen ki kell őket vágni.
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij

Öntözés és fejtrágyázás
🔸 Öntözés. Metszés után ne felejtse el vízzel leönteni a ribizli bokrokat. Ez szükséges a stressz enyhítéséhez. Főleg, ha száraz az idő és hosszú ideig nem esik az eső, akkor öntözés szükséges. Minden bokor alá metszés után egy-két vödör vizet adunk.
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij

🔸 Etetés (trágyázás). Ősszel a fa jó éréséhez, az erős gyökérrendszer kialakulásához káliumra és foszforra van szükség. A ribizli etethető például szuperfoszfáttal - 30-40 g műtrágyát alkalmazunk 1 négyzetméterenként, kálium-szulfátot pedig - 20 g / 1 négyzetméter, összesen körülbelül 50-60 g műtrágyát 1 nm-t kapunk.
Fotó: Dmitrij KasztritszkijNe csak klórtartalmú hamuzsírt használjunk, mert a klór nyomasztóan hat a növényekre, így a ribizlire is.
Ha nem támogatja az ásványi műtrágyák használatát, használjon közönséges fahamut . 1 négyzetméterre m adjunk hozzá körülbelül 1 csésze hamut.
Védő kezelés
🔸 Betegségek ellen. Különféle kórokozók közül a legjobb a réztartalmú készítmények alkalmazása. Lehet 1%-os Bordeaux folyadék, vagy más réz alapú készítmények, mint például az Abiga-Peak, Hom és mások. Miért pont 1%-os bordeaux-i keverék? A helyzet az, hogy míg a ribizli még lombos, ez azt jelenti, hogy a rügyek még nem érettek eléggé, nem kellően sűrű a héjuk. Ha pedig erősebb koncentrációjú, például 3%-os oldatot használ, megégetheti a vesét. Ezért jobb óvatosnak lenni, és 1% -os oldatot használni.


Fotó: procvetok

🔸 Üveg ellen. Az üvegáru leküzdésére különféle vegyszereket is használnak. Ha azonban a bokrokat a levél mentén dolgozzuk fel, levélkezelést végeznek, akkor ez ezzel a kártevővel szemben hatástalan, mert az üveglárvák az ágon belül vannak. Ezért a ribizli bokrokat Aktara oldattal kell eltávolítani . 8 g gyógyszert vesz igénybe, ez általában 2 tasak por 10 liter vízhez. A bokor alatt - egy vödör ilyen megoldásból. Csak ebben az esetben a kártevő elpusztul. Nem kell félnie az olyan szisztémás gyógyszerektől, mint az Aktara, mert a termést már betakarították, és jövőre minden hatóanyag semlegesíteni fog.
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij

Mulcsozás szerves anyagokkal

A ribizlivel végzett őszi munka utolsó szakasza a fatörzsek korhadt komposzttal vagy humuszos talajtakarása lesz. Minden bokor alá körülbelül 2-3 tíz literes vödörnyi ilyen szerves anyagot viszünk.
Ezt az eljárást a legjobb a késő őszi időszakban, október végén, vagy akár november elején elvégezni. A tény az, hogy a szerves trágyák növekedési hullámot válthatnak ki, és ez negatívan befolyásolja a hajtások érését. Ezért a szerves mulcsozást később végzik el.
Fotó: Dmitrij Kasztritszkij
Úgyhogy most ősszel mindenképpen gondoskodj a ribizliről, jövőre pedig bő terméssel hálálják meg!
Dmitry Kastritsky, tapasztalt kertész, Fehéroroszország