2022. október 11., kedd

Hogyan töltsük el az almafa őszi metszését, hogy jövőre gyönyörű termés legyen. Vizuális diagramok

https://dzen.ru/a/Ywsjw2YnAFVF5ol3?&
szeptember 26
Ahhoz, hogy az almafa megfelelően fejlődjön és bőségesen hozzon gyümölcsöt, évente metszésre van szüksége. A metszést kora tavasszal vagy termés után kell elvégezni.

Ne feledje - a metszést nem szabad mintázatosan végezni. Az almafákat fajtájuk, koruk, állapotuk figyelembevételével kell kivágni, és arra kell építeni, hogy milyen koronát szeretnénk kialakítani. Az erősen megvastagodott koronákat fokozatosan , 2-3 szezonban kell metszeni , hogy ne legyen gyengítve a növény.
Hogyan kell helyesen metszeni egy almafát
1. Egészségügyi metszés

Az almafa bármely metszése a száraz, beteg, sérült és törött ágak eltávolításával kezdődik. Az ilyen metszés kiterjeszti a szabad helyet a fiatalabb és termékenyebb ágak számára. Az elhalt ágakat élő fára kell levágni.
2. Ritkítsa meg a korona belsejét
Nagyon fontos a korona belsejének metszése. Ennek a metszésnek köszönhetően alakítjuk ki a fa megfelelő formáját. Viszont kellő mennyiségű megvilágítást kap, az almaágak jól szellőznek, az almafa jobban hoz termést, és könnyebb lesz az érett termést szedni.

A korona belsejét a következőképpen vágják:
✔ Távolítsa el a függőlegesen felfelé növekvő ágakat és a veszélyes villákat . A fán a törzshöz képest 45 fokos szögben növekvő ágaknak kell lenniük. Kisebb szögben a termés súlya alatt az ágak eltörnek, ezért azokat is eltávolítják, vagy megtámasztják.
A veszélyes villa közelében lévő extra törzset jobb kivágni. Ellenkező esetben idővel repedés jelenik meg a villában, amelyben kártevők és betegségek élnek. Még rosszabb, hogy a hordó kettétörhet.
✔ Vágja ki a felesleges és régi ágakat. Az almafa koronáját a szorosan egymás mellett elhelyezkedő párhuzamos, egymáshoz fonódó vagy súrlódó ágakból ritkítják. Évente egyszer vágj ki egy régi kopár ágat.



Tudnod kell:
✅ Az ágakat karikára vágjuk. Egy ilyen vágás nem károsítja súlyosan a fát. Ha vágáskor hosszú csonkot hagyunk, az hamar kiszárad, kiesik, a helyén üreg keletkezik. A törzshöz túl közeli vágás éppen ellenkezőleg, súlyosan megsérti a fát. A vágás technikája egyszerű, lásd az alábbi fotót:


✅ Azonnal vonjon be minden vágást kerti festékkel vagy kerti szurokkal, és égesse el a levágott ágakat. Az elkenődött vágások nem hagyják, hogy a fa megbetegedjen.
3. Vágja el a középső vezetéket
A központi vezeték metszését az öreg fa megfelelő kialakítása vagy megfiatalítása érdekében végezzük.
Egyszerűen fogalmazva, a központi vezető a fő törzs, amelyből minden ág nő. Ha egy almafa vásárlásakor a palánta nem alakult ki, akkor le kell vágni a központi vezetőt az összes belőle kinyúló hajtással, és az oldalágakból máris elkezdi kialakítani a fa vázát. Ha a fa kialakult, akkor nem kell levágni a középső vezetéket.
A magas almafák központi vezetőjét a talajtól 3,5-5 magasságban levágják. Alacsony növekedésű almafákban a talajszinttől 2 méter magasságban.
Nézze meg egy hozzávetőleges sémát egy felnőtt fa központi vezetőjének vágására, hogyan kell ezt megtenni:

4. Rövidítse le az oldalsó éves növekedéseket
Az éves növekedést csak érett fákon kell lerövidíteni. Fiatal korukban hagyjuk őket koronát formálni. A rövidítés a teljes hossz 1/3-ával (kb. 20 cm) történik, és mindig a külső vesén.
Azok. melyik irányba fog a vese irányítani, ott új hajtás nő ki. Nem akarjuk, hogy befelé nőjön a törzs felé vagy lefelé a talaj felé. Ezért ezt a pillanatot figyelni kell.
Ezenkívül az éves növekedést lerövidítik, hogy a fa a kívánt formát kapja. Általában az alsó hosszabb, a felsőhöz közelebb pedig rövidebb.

1 - Vágja le a fiatal növekedést a külső rügyen. 2 - A túlzott növekedés metszése. 3 - az alsó két ágon gyümölcs nő, és termés képződik.
Persze van még sok árnyalat, de egy átlagos kertész számára ezek a metszésszabályok elegendőek ahhoz, hogy rendbe hozza kedvenc fája koronáját.