2022. február 20., vasárnap

A paradicsompalánták kihúzása már nem jelent problémát számomra. Egyszerű megoldások, több mint egy éve bevált

február 3
A palántanevelés időszakában sok kertész számára talán a leggyakoribb probléma a meghosszabbítás.
A kinyújtott palánták rosszak, de nem halálosak. És ha ez már megtörtént veled, akkor foglalkoznod kell vele. Mert a gazdag termés nagyban függ a palántáktól. Pontosabban a minőségétől. Természetesen palántákat lehet vásárolni a piacon, de a legtöbb kertész megpróbálja önállóan termeszteni. Valakinek megtakarításból, valakinek maga a folyamat tetszik, valakinek még a rokonaira sem bízza a csemetéjét, és eszébe sem jut a piacon, boltban vásárolni.
paradicsom palánta
Tehát mi a teendő, ha a reggeltől estig ápolt palánták hirtelen vették és kidobták a trükköt - kinyúltak és elsápadtak.
A palánták kihúzásának fő okai:
- a világítás hiánya;
- magas szobahőmérséklet (több mint 22 ° C);
- túlzott öntözés;
- túltáplálás.
Mindenki tud róla, de minden évszakban ugyanaz történik, a tulajdonosok ellenére. Tekintsük a paradicsompalánták példáját. Kezdjük a probléma megoldásának módjaival, amelyeket személyes tapasztalatok alapján többször is teszteltünk.
Az első számú módszer. Dupla szedéses palánták .
Mi a módszer lényege? A szedés után, mindenesetre ez stressz a növény számára, ha a palánták kinyúlnak, végzünk egy másodikat. A földgolyót kirázzuk a csészéből, megtisztítjuk a gyökereket a földtől (lerázzuk, szükség esetén negyed-harmadával levágjuk a gyökereket), visszahelyezzük a csészébe és lefedjük földdel. mélyebbre. Öntözzük meg és távolítsuk el a fénytől egy-két napig sötét helyen. Aztán ismét visszatérünk a lámpa alá. A növény megkapja a stressz részét, és elkezdi intenzíven növeszteni a gyökereit. A palánták föld feletti részének növekedése lelassul.
Második számú módszer. Az alsó levelek levágása .
A módszer tényleg jó. Tíz nappal a szedés után levágjuk a szikleveleket, majd újabb egy-két hét múlva elkezdjük levágni az alsó valódi leveleket. Az elv ugyanaz. A növény stresszt kap, és elkezdi felépíteni a gyökérrendszert.
Tanács. Óvatosan végezzük el a levelek eltávolításának eljárását. A leveleket le kell vágni, például ollóval, hogy ne sértse meg a palánták szárát.

A paradicsom leveleinek metszése
A harmadik számú módszer. A levelek egy részének levágása .
Ha a palánták már megnőttek, a szomszédos növények levelei összezáródnak, eltakarják egymást. Verseny van a fényért. Semmi rossz nem történik vele, ha levágja a levelek egy részét. Sokkal több szabad hely lesz köztük. Ennek eredményeként a palánták csak hasznot húznak. A levelek eltávolításából adódó extra stressz a gyökerek növekedését okozza. A növény a fejlődés helyes útján halad.
Negyedik módszer. Gyökérmetszés .
Ezt a módszert könnyű végrehajtani. Fogunk egy nem túl éles kést (hogy ne sérüljön meg a palánta csésze), és többször bevágjuk a gyökereket, a kést a földbe merítjük, a szár körül. Ez az eljárás legalább egy hétig leállítja a növény növekedését.
Van egy jóindulatúbb lehetőség is. Fogjuk a palántatartónkat (üveget) és összetörjük. A gyökerek egy része letörik, és a növény növekedése leáll, szintén körülbelül egy hétre.
Ötödik módszer. Átrakodás .
Remekül lelassítja a palánták növekedését, áthelyezi őket egy nagyobb tartályba. A földrögöt teljesen átviheti, vagy kicsit megzavarhatja. A növény stresszes lesz, és a magasság növekedése lelassul egy vagy akár két hétig.
Hatos számú módszer. A palánták koronájának levágása .
Alkalmas olyan palántákra, amelyek kinyúltak, de még legalább 20 nap van a szabadföldi kiültetésig. Három lapot hagyunk az alsó rétegben, és levágjuk a koronát felettük, vagy mindent felül. Az eljárás után a növekedés másfél-két hétig lelassul. A fő szár azonnal megvastagodni kezd.

A földbe ültetés előtt 30 nappal megnyúlt paradicsom metszése. Képkocka a
https://www.youtube.com/channel/UC8R1ldt81E86OgS7AMeGluA videócsatornáról
Valahol egy hét múlva oldalsó mostohagyermekek nőnek a levelek hónaljában. Erőteljes és erős, amely aztán a bokor alapja lesz. Hagyj egyet-kettőt. Rajtuk az ötödik levél után virágkefe képződik.
A levágott korona gyökerezhető. Szerezz plusz palántát. Sokan azt tanácsolják, hogy tegye egy pohár vízbe. Tapasztalataim azt mutatják, hogy jobb egy ilyen palántát azonnal a földbe gyökerezni. Külön üvegben vagy vágott műanyag palackban, és fedjük le, hogy mikroklímát hozzunk létre egy zacskóval vagy ugyanazzal a vágott palackkal.
A palántahúzás elleni küzdelem mechanikus módszerei mellett van egy még kíméletesebb módszer - a palánták kezelése speciális készítményekkel, amelyek lassítják a növény növekedését. Az ilyen gyógyszereket retardánsoknak nevezik.

Egy héttel a metszés után gyökerezik a paradicsom tetején. Képkocka a
https://www.youtube.com/channel/UC8R1ldt81E86OgS7AMeGluA videócsatornáról
A retardánsok (a növények növekedését és fejlődését szabályozó szerek) különféle kémiai természetű szintetikus anyagok, amelyek gátolják a szárak és hajtások növekedését.