2021. augusztus 13., péntek

Hogyan alakította Kína a sivatagokat virágzó kertekké?

 https://zen.yandex.ru/media/different_angle/kak-kitai-prevratil-pustyni-v-cvetuscie-sady-60f43459768e454e264000ae

Július 18
Kína északi részén, ahol 50 évvel ezelőtt sivatag húzódott, a virágzó kertek most zöldek. Ez az eredményaz emberek harca az elsivatagosodás ellen. Ez annak az eredménye, hogy az emberek harcolnak az elsivatagosodás ellen, ami évente milliárd dollárba kerül az országnak. A sivatagi övezetekben ültetett kerteknek meg kell védeniük az ország területét a homok sodródásától.
Hogyan sikerült a kínaiaknak agronómiai csodát megvalósítaniuk? Mindent jól csináltak?
Jön a sivatag
Sivatag Kína északi részén A Mu-Us 50 évvel ezelőtt 42 ezer hektárt foglaltak el az ország területén. Aztán dűnék voltak mindenütt, és a homokviharok kellemetlenségeket okoztak a helyi gazdáknak.
A sivataggal szomszédság bajokkal fenyeget. A homok évente 1000 négyzetkilométernyi területet fed le. Emiatt a mezőgazdaságra alkalmas talajok tönkremennek, és ezeken a földeken élő emberek kénytelenek homokot lélegezni.
Zöld oldat
A természetes ellenség elleni küzdelem érdekében a kínai hatóságok 1978 -ban úgy döntöttek falat állítani , de ezúttal nem kőből és homokból. Úgy döntöttek, hogy fákat ültetnek az ország északi részén lévő sivatagba. A hosszú zöld övet úgy tervezték, hogy megvédje Kína termékeny területeit a sivatagoktól, és csökkentse a CO2 koncentrációját a légkörben. A terv szerint 2050 -re a zöldterületeknek az ország területének 15% -át kell elfoglalniuk.
Ugyanakkor a 70 -es évek végén az ország törvényt fogadott el, amely szerint minden 11 év feletti állampolgárnak évente három eukaliptuszt, nyárfát és vörösfenyőt kell ültetnie.
Az elmúlt években a hatóságok a fák ültetését bízták az üzlettel. A falusiak fizetést kaptak a fák ültetéséért, és a palánták betakarítása jövedelmező üzlet lett. Így a sivatagok zöldítése is megoldotta a szegénység problémáját az ország egyes régióiban.
Online beszállás
Nem kell személyesen részt vennie a faültetésben Kínában. Az ország minden lakója finanszírozhatja egy fa ültetését online egy speciális platformon. Az összegyűjtött pénzt integrált ültetésre fordítják.
eredmények
2021 -ben a projekt még nem fejeződött be, de az időközi eredmények ígéreteseknek tűnnek. Most Kína erdős területei az ország területének 13,5% -át foglalják el, szemben a 70 -es évek 5% -ával. Az elmúlt 50 évben 13 millió hektár fát ültettek az országban. Területét tekintve ez a terület Görögországhoz hasonlítható.
A program első évtizedeiben ültetett fák már megnőttek. Gyökereik segítenek a talajnak megtartani az esővizet, és az egykor száraz, kopár föld zöld lett.
Kritika
Még azt a programot is kritizálták, amelynek eredményei csodának tűnnek. Támadásaik elsősorban a monokultúrás növények ültetéséhez kapcsolódnak.
Ez a kritika nem alaptalan. A kínai erdők valóban abból állnakazonos növények. Ez kockázatos megközelítés, mivel az ilyen erdők hajlamosabbak a kihalásra a járványok miatt. 2008 -ban a betegség elpusztította az abban az évben ültetett fák ötödét.
Egyes kritikusok a sűrű erdőket okolják a szmog okozójaként a kínai nagyvárosokban. Az ország nemrég szembesült ezzel a problémával, de minden évben rosszabbodik. Feltételezik, hogy a zöld pajzsok formájában lévő akadályok miatt a szennyezett levegőt már nem távolították el a városokból. De a szakértők cáfolják ezt a véleményt.