2021. augusztus 19., csütörtök

Mi a különbség a cukorrépa és a takarmány között?

Augusztus 15
bal oldalon - Cukorrépa, jobb oldalon - Takarmányrépa

Nem kell lelkes kertésznek lenned ahhoz, hogy tudd, milyen a répa. Azok számára azonban, akik keveset tudnak a kertészkedésről, az állattenyésztésről, a növénytermesztésről és általában a mezőgazdaságról, kis felfedezés lesz, hogy többféle cékla létezik. Például a cukor és a takarmány.
Elég sok különbség van közöttük, ezért találjuk ki őket.
Általános tulajdonságok
A takarmányrépa a gyökérzöldségfélék családjába tartozik, és nagy tápanyagforrás. A táplálkozási tulajdonságok teszik lehetővé annak aktív használatátgazdálkodás állatok etetésére.
A cukorrépa csak egyfajta takarmányrépa. Magas a szacharóz koncentrációja, ezért kapta magától értetődő nevét. A szacharóz adja a gyökérnövény kellemes édeskés ízét. A cukorrépát termesztik, leggyakrabban mezőgazdasági célokra, valamint ízesítő adalékként is.
Zöldség megjelenés
Ha szemmel meg kell határoznia, hogy melyik cékla van előtted, akkor ez valójában nagyon egyszerű, mert e zöldségek külső megkülönböztető jellemzői nagyon nyilvánvalóak. Így például a takarmányrépa héja narancssárga vagy skarlátvörös, míg a cukorrépa szürkés színű. Alakjuk szerint a takarmányrépa általában kerek, a cukorrépa pedig hosszúkás.
Figyelhet a levelek megjelenésére is. Például a takarmányrépákban a levelek 30-40 darabban nőnek egy csomóban, ovális alakúak és gazdag zöld színűek. A cukorfajták esetében egy kicsit más a helyzet. Meglehetősen hosszú levélnyéllel rendelkezik, amely megfelel a saját színének, és maga a levélcsomó nagyon sűrű - 50 vagy még több.
Az üzletekben és piacokon értékesített cékla nem tartozik egyik fajtához sem. A vörös répa legnépszerűbb fajtái: Bordeaux 237, Ethiopka, Barynya, Első aratás stb.
Érés
A korszak ún ezeknek a gyökérnövényeknek a növényzete sem lesz azonos. A teljes éréshez a takarmányrépának 4-5 hónapra van szüksége. A cukorrépa teljes érési ideje kissé hosszabb lesz - 5 hónaptól hat hónapig. Ugyanakkor ugyanazon édes fajta tápértéke sokkal magasabb lesz.
A gyökérnövény cukorfajtájának gyökérrendszere fejlettebb a takarmányhoz képest. Emiatt nem kell rendszeresen öntözni, erre van szüksége a takarmányrépának - minden nap meg kell öntözni.
A gyökérnövények növekedési mélysége is változik. A takarmányrépa meglehetősen magasra emelkedik a talaj fölött, de a cukorfajta gyümölcse teljesen a földbe kerül, ahonnan csak levélfürtök láthatók.
A kémiai összetétel és a termesztés célja
Amelyből kémiai elemek takarmányrépák? Fehérjét tartalmaz, koncentrációja eléri a 0,8% -ot, kis mennyiségű szacharózt és körülbelül 85% vizet. A cukorrépa -fajta kémiai összetétele kissé eltérő lesz. Így például a cukorrépában kevesebb fehérje lesz - csak 0,3%. A cukor, ami teljesen logikus, többet fog tartalmazni - akár 20%-ot. A cukorrépában a víz viszonylag kevesebb, mint a takarmányban - 75%. Valójában az ízlésre és a tápértékre egyaránt hatással lehetnek a kémiai összetételben mutatkozó különbségek, amelyek nem tűnnek olyan jelentősnek.
A két leírt répafajta elsősorban a termesztés szempontjából különbözik: az egyiket takarmányként tenyésztik, a másikat mezőgazdasági szükségletekre, cukor kinyerésére, ételhez való hozzáadására. A cukorrépát még sör és különféle szószok gyártására is használják, pékárut készítenek belőle, lekvárt készítenek belőle. De a takarmányrépa teljesen alkalmatlan az emberi táplálékra, annak ellenére, hogy tápértéke van. Éppen ezért nagyon fontos tudni a takarmányrépa és édes fajtái közötti különbségeket, hogy később ne lepődjünk meg sem furcsa megjelenésén, sem kellemetlen ízén.