2020. március 19., csütörtök

Friss zöldség kisgazdáktól a nagyáruházakban: a Kolozs megyei Kis-Szamos Rét Mezőgazdasági Szövetkezet sikertörténetté vált

Makkay József • 2020. március 12. 
A hét évvel ezelőtt alakult Kis-Szamos Rét Mezőgazdasági Szövetkezet Kolozs megye egyik legismertebb gazdatársulása, több áruházlánc beszállítója. Tagjai olyan sikertörténet részesei, amely követendő példa lehet minden gazda számára, aki terményeit jobb áron és nagy tételben szeretné értékesíteni. Friss karfiolszállítmány érkezik a szövetkezeti lerakatba. 

A gazdák címkézett áruja az áruházak polcaira kerül • Fotó: Kis-Szamos Rét Mezőgazdasági Szövetkezet 

A romániai mezőgazdasági termelők úgy vannak a szövetkezettel, mint a nézők a híres bűnügyi sorozat főszereplőjének, Columbo hadnagynak a feleségével: sokat hallottak róla, de még senki nem látta. Igaz, hogy működő és jól teljesítő erdélyi szövetkezettel esélye van találkozni az embernek, de a két kezemen megszámolhatnám, hány ilyen üzemel Erdélyben. 
Papíron persze sokat bejegyeztek – tavaly a román mezőgazdasági minisztériumban pénzt lehetett erre pályázni –, a valóságban azonban a rendszerváltás utáni romániai szövetkezetek többsége soha nem működött. A szerencsés kivételek mégis arra világítanak rá, hogy ha a kezdeményezést felvállaló gazdaközösség próbálkozása túléli az indulás időszakát, akkor sikertörténetté válhat. 
2013-ban, a Kolozs megyei Apahidán 16 taggal megalakult Kis-Szamos Rét Mezőgazdasági Szövetkezet ilyen történet. A közösségi vállalkozás tavalyi összforgalma félmillió euró volt. 

Anca Marcu szerint a szövetkezet tanulóiskola a gazdák számára • Fotó: Makkay József 

A nagyáruház sem hitt a sikerükben 
A szövetkezet ügyintézőjével, Anca Marcuval a Kolozsvár határában fekvő AgroTransilvania nagybani mezőgazdasági zöldség- és gyümölcspiac egyik irodájában találkozom, közvetlenül a raktárépület mellett, ahova a gazdáknak kell beszállítaniuk a nagyáruházaknak leszerződött árut. A magyarul és románul folyó beszélgetés során megpróbáljuk számba venni az elmúlt hét esztendő fontosabb mozzanatait. Munkáját a közeli Kolozson óvónőként kezdő szövetkezeti menedzser, miután Kolozsváron elvégezte az egyetemet, kilenc évig Spanyolországban dolgozott szociális munkásként, majd hazatérve a szövetkezet szárba szökkenését elősegítő Civitas Alapítvány munkatársa lett. Négy évvel ezelőtt a szövetkezet őt alkalmazta ügyintézőnek. Anca Marcu a vegyes lakosságú Kolozson tanult meg folyékonyan magyarul, amire ma is büszke. A 13 tagú apahidai szövetkezetnek jelenleg két magyar tagja van. „Amikor a Román–Amerikai Alapítvány kezdeményezésére hét évvel ezelőtt országszerte több szövetkezet is megalakult, induláskor nagy volt a lelkesedés. Apahidán hatvan résztvevő jelentkezett, de a második gyűlésre a gazdák fele lemorzsolódott. Amikor ki kellett fizetni a fejenkénti 500 lejt törzstőkének, tizenhaton maradtak, ők alakították meg a szövetkezetet” – emlékezik az indulás körülményeire az ügyvezető. A szövetkezetben a Civitas Alapítvány is részt vállalt, segítette munkájukat. A velük egyidőben alakult többi szövetkezet közül több megszűnt, vagy vegetál. A kezdetben apahidai és nemeszsuki gazdákkal bejegyzett szövetkezet tagjai is lassan kicserélődtek: többen visszaléptek és helyükbe újak jöttek. 
Anca Marcu feleleveníti a Kaufland áruházlánc egyik tisztviselőjének véleményét, aki évekkel később bevallotta: amikor 2013-ban megkötötték az első szerződést, a német kereskedelmi óriás nem jósolt nagy jövőt a Szamos-menti kezdeményezésnek. 

Friss zöldhagyma. A vásárlók a helyi termékeket keresik • Fotó: Kis-Szamos Rét Mezőgazdasági Szövetkeze

Ehhez képest az apahidai szövetkezet ma már a Kaufland, a Lidl és a Profi stabil közép-erdélyi zöldségbeszállítója. Három áruházlánccal szerződnek A szövetkezetet az tartotta életben, hogy megalakulása után hat hónappal sikerült megkötni első szerződését a Kaufland üzletlánccal. Így a gazdák megbizonyosodtak arról, hogy jobban megéri közösen értékesíteni terményeiket, mint külön-külön piacolni. A legnagyobb forgalmú romániai áruházlánc évekig fejeskáposztát vásárolt az apahidai szövetkezettől. Később szerződést kötöttek a Lidl és a Profi üzletláncokkal is, így jelentősen bővült a zöldségválaszték. Ma összesen 27 zöldségfélét termelnek, legnagyobb mennyiségben fehér- és vöröskáposztát, padlizsánt, paradicsomot, uborkát, cukkinit, karfiolt, gyökérzöldségeket, fehér- és piroskrumplit, de kapor, lestyán és más fűszernövény is szerepel a listán. Marcu asszony elmagyarázza a munkamenetet: mindhárom áruházlánccal év elején vagy az előző esztendő végén egyeztetnek arról, hogy a gazdák mit tudnak kínálni az új esztendőben. A keretszerződésben rögzítik, hogy időszakonként milyen zöldségekre van szüksége az áruháznak. A részletes beszállítási tervek később, a szállítási idényben készülnek el heti rendszerességgel. „A gazdáktól kapott termények lajstromát minden hétfőn egyeztetem az áruházakkal, hogy a következő hétre mire van szükség. Csütörtökig mind a 13 szövetkezeti tagunk napi leosztásban megkapja a jövő hétre szóló szállítási listát: mikor, milyen és mekkora mennyiségű terményt kell beszállítania a szövetkezet lerakatába” – magyarázza az ügyintéző. Az irodában készülnek el az árut jelölő címkék a beszállító gazda adataival. Minden szállítmányon szerepel az áru származásának helye, a termelő adatai, illetve a marosvásárhelyi élelmiszer-biztonsági laboratóriumban elvégzett bevizsgálás eredménye, amelyet a betakarítás elkezdésekor szerez meg tagjai számára a szövetkezet. A Lidl saját laboratóriumában külön megvizsgál minden szállítmányt: ha a megengedettnél magasabb vegyszermaradványt észlelnek, azt rögtön jelzik a szövetkezetnek. 
Marcu szerint ilyen gondjaik nem voltak, az viszont megesett, hogy a termelő mosószerrel letakarított asztalon csomagolta termékeit, és a Lidl visszajelzett, hogy a padlizsán héján vegyszert talált. Apahidai retek. 

A Szamos-menti település egyik legismertebb zöldsége • Fotó: Kis-Szamos Rét Mezőgazdasági Szövetkezet 

A kisgazdának nincs esélye szerződni Mára az apahidai és nemeszsuki szövetkezeti tagok kiegészültek a szintén Kolozs megyei Aranyos­egerbegy és a Maros megyei Maroskece néhány termelőjével. A legkisebb területen gazdálkodó szövetkezeti tag 58 áron termel, míg legnagyobb farmjuk, a maroskecei 30 hektárról hoz paradicsomot, paprikát, uborkát, padlizsánt és egyéb veteményt. Anca Marcu szerint a Kis-Szamos Rét Mezőgazdasági Szövetkezet mára a nagyáruházak megbízható beszállítójává vált, ezért biztos megélhetést nyújt gazdái számára. Senki nem hitt ebben az elején, mert az a közvélekedés, hogy a nagyáruházak nem partnerei, hanem ellenségei a termelőknek. Többéves tapasztalattal állítom, ez nem igaz” – fogalmaz vendéglátóm. A nagy területen termelő maroskecei magyar vállalkozó kivételével talán egyetlen szövetkezeti tagnak sem lenne esélye egyénileg bekerülni az áruházak beszállítói közé. Egyrészt a gazdák nem érik el az évi 100 ezer eurós forgalmat – az áruházak nem szívesen kötnek kisebb tételre szerződést –, másrészt a gazda nehezen tudná egymagában vállalni a többi beszállítási és élelmiszer-biztonsági feltételt. Marcu szerint a legtöbb áruház időben kifizeti a friss zöldség ellenértékét – a törvényi szabályozás szerint ez egy hét –, és az is fontos szempont, hogy a szövetkezettől nagy tételben jobb áron vásárolja fel, mint amit a gazda kapna érte a piacon, ha el tudná adni portékáját. „A szövetkezet egyféle iskola is a termelők számára.Mindig tolmácsolom az áruházak elvárásait, amihez már hozzászoktak a gazdák. Ezek elsősorban minőségi, külalaki és mennyiségi elvárások. Ha mi betartjuk szerződéses kötelezettségeinket, akkor az áruházak ügyintézői is ennek megfelelően kezelnek minket.Ez a kapcsolat kölcsönös, elégedett vagyok” – összegzi tapasztalatát Ana Marcu. 
Az ellenőrzött áru a szövetkezet teherkocsijain jut el a három üzletlánc logisztikai raktáraiba Apahidára, Tordára és Radnótra. Az ügyvezető tapasztalata szerint az áruházláncok abban érdekeltek, hogy egyre több helyi termék is felkerüljön polcaikra, mert a vevő elsősorban ezeket keresi. 

A szövetkezeti tagok legnagyobb tételben káposztát szállítanak a a nagyáruházaknak • Fotó: Kis-Szamos Rét Mezőgazdasági Szövetkezet 

A helyben megtermelt zöldség a betakarítást követő napon már ott van a Kaufland, a Lidl vagy a Profi üzletek polcain: más az állaga és a minősége, mint a Lengyelországból, Törökországból vagy Spanyolországból érkezett zöldségeké. Az ötéves adómentességet élvező apahidai szövetkezet a forgalomba kerülő termények árának 9 százalékából gazdálkodik, a pénz többi részét átutalják a gazdáknak. Minden termelő pontos kimutatást kap a szövetkezettől, hogy előző hónapban mennyit szállított és annak mennyi az ellenértéke. Anca Marcu szerint a tartós szövetkezeti munkának az átláthatóság az alapja. Frissen megnyert pályázatuk alapján bónuszként megkapják éves forgalmuk tíz százalékát, az apahidai szövetkezet tagjai tehát elégedettek. Akik bevételeikből eddig minden évben fejlesztettek. A szülőktől átvett gazdaságokban eddig négy fiatal tagjuk több tízezer eurós ifjúgazda-támogatást nyert uniós pályázaton. Anca Marcu szerint a zöldségforgalmazás terén Romániában mintegy húsz hasonló szövetkezet működik.