2019. december 25., szerda

Ökosuli a Toldyban, környezetvédelmi klubot terveznek

https://erhangja.ro/diaksarok/okosuli-a-toldyban-kornyezetvedelmi-klubot-terveznek
2019. augusztus 9. péntek
A környezettudatosságra hívta fel az alsó tagozatos tanulók figyelmét az Ökosuli Hegyközszentmiklóson. A július végi egyhetes foglalkozásba 22 kisdiák kapcsolódott be. A rendezvényen játékos-gyakorlatias formában a legfőbb környezeti problémákban adtak ötleteket a szülőknek, gyerekeknek, hogyan takarékoskodhatnak energiaforrásainkkal, mit tehetnek személyesen környezetük védelméért vagy a szemétmennyiség csökkentéséért, milyen újrahasznosítási lehetőségek léteznek.
Az Ökosuli szervezői – Mocsár Irén történelem szakos tanár és Váradi Tímea tanító – elmondták, a vakációs program ötlete a tavaly őszi kupakgyűjtési akció során merült fel. Felfigyeltek arra, hogy a legfiatalabb korosztály mennyire fogékony a környezeti kérdésekre, amelyekkel viszont kevésbé foglalkozhatnak az iskolai oktatás keretei között. Pedig jövőnk számára kiemelten fontos lenne a mindennapi gyakorlatban is környezettudatos felnőttként viselkedő generáció felnevelése.
Az Ökosuliban a sok játék, mozgás mellett a gyerekek úgy tanulhattak, hogy észre sem vették. Minden napot kinti mozgással, majd mesenézéssel indították. A népszerű környezetvédelmi rajzfilmsorozat, Albert mondja, a környezet jobban tudja…egy-egy epizódját nézték meg, ami egyben a napi téma is volt: a talaj, madarak és a fák, víz, energia. A téma „rövid” megbeszélése sokszor hosszúra nyúlt, mert a gyerekek számos kérdést tettek fel, kíváncsiak voltak, szívesen megosztották személyes tapasztalataikat is.
Az uzsonnák után a napi témához kapcsolódó szabadtéri játék következett. Egyik alkalommal a gyerekek búzát ültettek levágott műanyagpalackok aljába, amit naponta öntözgettek. Megfigyelték a csíráztatást, hogyan ereszt gyökeret a kis mag, míg végül vidám fűfejjé alakult. Ez volt az egyik legsikeresebb program.
Másnap a résztvevők kincskeresésre indultak az iskola udvarán, a fák törzsére ragasztott üzenetek vezették el a csapatokat az egyik legnagyobb kincsünkhöz, a fához, melynek kérgét nagyítóval is megnézhették a gyerekek. A fa értékére volt helyezve a hangsúly.
A víznapon az iskola mellett működő ivóvíz-szolgáltató állomást látogatták meg, ahol Váradi Endre karbantartó mutatta be a víz útját a mély földrétegektől a háztartások csapjáig.
Kézműves tevékenységgel záródtak a napi foglalkozások: papírból kukacokat, madarakat hajtogattak, a kedvenc fákról képek készültek.
A programpontok között lazításképpen környezeti témájú gyerekdalokat hallgattunk a kolozsvári Karaván együttestől. Az Esőtánc című dalra a gyerekek szabadidejükben kis táncos koreográfiát is összeállítottak az oktatók nagy meglepetésére. Menet közben megismerkedtek néhány ökoszimbólummal is, ami segítheti a gyerekeket a későbbi környezettudatos vásárlás kialakításában is.
A műanyagmentes július mozgalomhoz kapcsolódva a gyerekek utolsó nap egy ökoszatyort kaptak ajándékba, amiben hazavihették a hét során készített alkotásaikat.
A foglalkozások során felmerült egy Ökoklub létrehozásának ötlete is, ami egyben e program folytatása is lehetne iskolán kívüli tevékenység formájában a mostani tanév folyamán. A szervezők szerint a változás egyik kulcsa ugyanis továbbra is az iskolai környezeti nevelés lehet, ami nem lehet maximálisan hatékony a családi nevelés, az otthoni jó példa nélkül. A kisgyerekkori érdeklődést, kíváncsiságot, lelkesedést érdemes kiaknázni – élhető jövőnk érdekében.