2018. szeptember 9., vasárnap

Vidékfejlesztési támogatással bővülhet a méhállomány

A területi felelősöknek fontos szerep jut abban, hogy információt nyújtsanak és ezáltal segítséget adjanak a Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaihoz kapcsolódóan. Ennek köszönhetően ismerkedtem meg Perjesi Tiborral, aki Mezőtúr külterületén található Pusztabánrévén él és gazdálkodik, és aki sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését célzó tevékenységeinek támogatására. A fejlesztés különösen az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kis méretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és stabilitását segíti elő
Perjesi Tibor tanyagazdasága jelenlegi formájában 1998 óta működik, akkor még 3000-5000 db liba tartásával foglalkoztak. Infrastrukturális szempontból közepes adottságokkal rendelkeznek (van vezetékes villany és fúrt kút, nincs vezetékes ivóvíz hálózat és szilárd útburkolat). A tanya teljes területe 2,3876 ha, ebből az épületeket, méhkaptárakat, fóliasátrakat tartalmazó kivett rész 6255 m2, a szántóterület 1,6458 ha, melyen jelenleg édesanyja zöld spárga ültetvénye található és a 1163 m2 legelőként funkcionáló gyepterület.
A család eddig meghatározó ágazata a kertészet, 500 m2-en fóliás zöldség (paprika, paradicsom, zeller, sárgarépa, saláta) és gyümölcstermesztéssel (ringló szilva) foglalkoznak. Lekvárt, szörpöket készít saját célra, piaci eladásra nem végez élelmiszer-feldolgozást. Az állattartásunk génmegőrzés céljából az őshonos baromfitartásra épül. Alkalmanként 50-100 db broiler csirkét nevel 6- 7 hétig intenzív körülmény mellett saját éves felhasználásra. 2015-ben 220 db fehér magyar és fogoly színű, sárga, kendermagos, erdélyi kopasz nyakú tojótyúkot és 10 db bronzpulyka fajtát tart. Jelenleg 50 db méhcsaláddal rendelkezik extenzív körülmények között tartja őket. Fő termékeik:
repceméz
akácméz
napraforgóméz
vegyes virágméz
mustárméz
mézharmat méz
propoliszos méz
Gyorsabban ikrásodó mézeiket az egyre inkább közkedvelt krémméz formában is forgalmazzák. Speciális mézes termékeik:
propoliszos méz
diós méz
goji bogyós fahéjas repce krémméz
levendulás akácméz
fehércsokis krémméz
kakaós pirított darált diós vegyes krémméz
A kiskereskedelmi értékesítésük forgalmának 37%-át az akác, 21%-át vegyes-napraforgó, 18%-át a repce, 17%-át a mustár még 7%-át a mézharmat méz adja. Kuriózum kedvelt produktumait a propoliszos krém, méhviaszos ajakír.
A gazdálkodás helyi, táji hagyományait követő elemei a fajtahasználat, az talajadottságokhoz igazodó low input talajművelés. Fentiek tekintetében önellátásunk már több lábon biztosított, árutermelés tekintetében azonban a spárga, mint fő profil biztosítja a bevételüket. Jelenleg és jövőt illetően is, kísérleti céllal olyan arid körülményeket bíró táj- és helyi fajták termesztését célozta meg, melyek jól adaptálhatók a tanyagazdaság területén. A keletkező zöldség- és gyümölcs zöld hulladékot, mellékterméket komposztáló ládában gyűjtik. A folyamat során a szerves hulladékból, a növények számára felvehető tápanyagot tartalmazó, magas humusztartalmú komposzt keletkezik. A komposzt felhasználásával csökkenteni tudjuk a műtrágya felhasználást.
Az egészséges táplálkozás, reformétkezési szokásoknak köszönhetően az éttermeket, üzletláncokat tekintve egyre nagyobb igény, kereslet mutatkozik az általuk előállított zöldség, baromfihús és méz, valamint méhészeti termékek iránt. A kedvező talaj adottságoknak és a környezetkímélő low input agrotechnikai módszereiknek köszönhetően jó minőségű alapanyagot tudnak előállítani. Termelésük a minőségbiztosítási rendszerünknek köszönhetően ellenőrzött, nyomon követhető keretek között zajlik. Őshonos és tájfajtákat használnak, melyek a génállomány megőrzését, valamint fenntarthatóságát segíti. A zöldség vetőmagokat költségkímélő módon magunk állítjuk elő. A zöldség, gyümölcs kultúrában nem használnak szintetikus vegyszereket, ezen költségek sem emelik termékeik árát. Zöldség és gyümölcs, valamint baromfi tenyésztésben sok éves tapasztalattal rendelkeznek. Gazdaságuk több lábon áll, egyfajta stabilitást biztosít a megélhetésükhöz.
A méhészettel való kiegészítés a továbbfejlődés egyik lépése, mely gazdasági előrelépést jelent. A saját célú termelésen túl bőséggel jut értékesítésre, melynek eredményeként létrehoztak egy kiszerelő egyedi, kisüveges értékesítést is. A magyar méz kiválóságát világ szerte ismerik, hazánkban is egyre elterjedtebb a fogyasztása. A házi mézben bízhat a vásárló, és tudja, hogy kedvező áron a termelőtől kaphatja meg a kiváló minőséget. Önellátó, önfenntartó gazdaság kialakítására törekszenek vegyszerek nélkül, működő modern és ősi módszerekkel kombinálásával.
A fejlesztéseket pályázati úton nyert támogatásokkal próbálják véghezvinni. Ennek köszönhetően van napelemes rendszerünk, mely minden energiaigényünket ellátja és a méhészeti eszközök korszerűsítésében, munkájuk könnyebbé tételében is nagy segítséget jelent. Jelentősen tudták növelni az állatállományukat, kertészeti kultúráikat. Kísérleti jelleggel egy napkollektoros aszaló berendezést is kipróbálnak, mellyel a gazdaság gyümölcseit, gyógy-és fűszernövényeit aszalják, száríthatják a „mézes” termékpalettájuk bővítése céljából. Sikeres pályázatot nyújtottak be a Vidékfejlesztési Program Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése projektre. A megvalósítás során a méhállományt bővíteni szeretnék az elkövetkezendő 4 év alatt. A családszám növelést vásárlással és szaporítással képzelik el. A szaporításhoz a meglévő állományból választják ki a legjobb tulajdonságú tenyészcsaládokat, vérfrissítés céljából pedig más, megbízható méhészetből vásárolnak termelő családokat. A kis kiszerelésű mézek (tasakos kávéhoz, teához és reggelizős) csomagolására törekszenek, mely a termékkínálat és a felvásárlópiac bővülését eredményezné, beszállítói lehet szállodáknak, éttermeknek, kávézóknak, benzinkutaknak és közétkeztető intézményeknek. Szintén pályázati lehetőségekből kiszerelőüzemet szeretnének létrehozni.
Jó ideje természetes összetételű kozmetikumok (szappan, ajakír, propoliszos krém) előállításával is kísérleteznek. A családi és baráti „jótékony, hasznos” visszajelzések alapján úgy döntöttek, hogy engedélyeztetésükre és forgalmazásukra engedélyeket nyújtanak be a “Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című kiírásra.
Tanyagazdaságuk példaértékű a mezőgazdasági kisüzemi fejlesztés területén. Hitvallásuk a helyi identitás tudat növelése, a hagyományok tisztelete és elsősorban a fiatal korosztály számára történő tudás átadása. Óvodás csoportokat is rendszeresen fogadnak tanyalátogatásra, állatsimogatásra, mézkóstolásra. A LEADER térségek közötti együttműködés keretében indult „Helyi termékekre, helyi szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése és hálózatba szervezése Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című projekt során is több alkalommal mutatták be a tanyagazdaságukat a résztvevő csoportoknak.
dr. Barancsi Ágnes
MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelős