2018. július 7., szombat

Fóliatelep fűtéskorszerűsítése megújuló energia alkalmazásával

LEADER-es fejlesztés a Dobos gazdaságban
2018.06.19-én jártam a Dobos család gazdaságában, Tápiószőlősön. Lassan 30 éve foglalkoznak, kezdetben szabadföldi, majd fóliás zöldségtermesztéssel. Régebben kígyóuborkát és paradicsomot is neveltek, de az utóbbi időben a paprika lett az elsődleges növény (kápia, hegyes erős, tölteni való és kaliforniai paprika). A palántákat, gondosan, saját maguk állítják elő. Jelenleg 7200 m2-en gazdálkodnak, talajtól izoláltan, termesztő közegben (kókuszrost). A három tagú család a munkacsúcsok során alkalmi munkásokkal egészül ki. A fűtés, a szellőzés, az öntözés-tápanyagutánpótlás automatikusan történik. Környezettudatos szemlélettel, jellemzően biológiai növényvédelmet alkalmaznak, vegyszerek helyett ragadozó atkákat és poloskákat engednek szabadon, amelyek aztán kordában tartják a paprika gyakori kártevőit. A terményeket egy beszállító továbbítja az áruházláncoknak, de piacon is értékesítenek.
A fóliaházas termesztésnél az egyik legnagyobb költséget a fűtés jelenti, ezért egy gazdaság fenntarthatóságát erősen meghatározza. A Dobos család kezdetben szén és gázkazánnal fűtötte a növények életterét, azonban a növekvő fosszilis energiahordozó árak egyre nagyobb terhet róttak a vállalkozásra. Ekkor döntöttek úgy, hogy külső forrás bevonásával, korszerűsítik a fűtési rendszert. A tervezés során kiderült, hogy a legolcsóbb működési költséget a biomassza eltüzelése biztosítja, viszont nagyobb a beruházási költsége, mint a gázfűtéses kazánoké. Mivel a család fontosnak tartja a környezettudatos gazdálkodást, a biomassza kazánok mellett döntöttek, melyeket LEADER-es forrás segítségével kívántak beszerezni.
Tápiószőlős a HAJT-A Csapat Egyesület LEADER Helyi Akció Csoport (HACS) területén található. A térség régión belüli hátrányos társadalmi, gazdasági helyzete miatt a HAJT-A Csapat Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiájában (HFS) fő prioritás a helyi gazdaság versenyképességének növelése, a vállalkozások támogatása. Továbbá a HFS előnyben részesíti a környezettudatos technológiát alkalmazó fejlesztéseket, így Dobos Tímea, a család legfiatalabb tagja, jó eséllyel adta be pályázatát.
A pályázat nyert és a támogatói okirat megérkezése után a beruházás 2013-ban kezdődött el. Amint kiderült a rendelkezésre álló forrás mennyisége, kiválasztásra kerültek a kazánok. Gondos, szakmai segítséget igénybe vevő kutatás után egy magyar gyártót, a Halex 3 Kft.-t választották ki. A cég kitűnő minőségben, egyedi megoldásokkal szolgálja megrendelőit. Összesen 3 db 300 KW teljesítményű kazánt vásároltak, teljes műszaki felszereltséggel. Ezt követte a kazánház betonozása, ahol helyi vállalkozókat bíztak meg a kivitelezéssel. Amint elkészült a megfelelő helyiség, megérkeztek a kazánok. Az összeszerelés (apríték tároló, csigarendszer, bolygató, kémény, vezérlés) és a szükséges fűtőanyag beszerzését követően elindult a tesztüzem. A beruházást 2014 márciusában fejezték be. A faapríték minőségével kezdetben voltak gondok, de idővel sikerült megtalálni a legjobb minőségű alapanyagot, amit szintén egy a térségben tevékenykedő vállalattól vesznek, így segítve a vidék fejlődését.
A projekt megvalósulásának számos pozitív hatása volt és van:
- a fűtési költségek kb. egyharmadára csökkentek
- a projekt segítségével elérték az egész éves termesztés lehetőségét, ez piacképesebbé tette a - vállalkozást, valamint az éves bevétel növekedett
- a fűtési alapanyagot, a környező faipari telepekről vásárolják meg, támogatva ezzel a térségben levő vállalkozókat
- a részmunkák kivitelezését helyi vállalkozók kapták meg, így a projekt nekik is munkát adott
- a projekt segítségével környezettudatos fejlesztés valósulhatott meg
Összességében elmondható, hogy a fejlesztés és a vállalkozás példaértékű. A vidéki térségeket számos hátrány sújtja (munkaerőhiány, fiatalok elvándorlása, változó strukturális viszonyok, stb), amelyek kivédése magas alkalmazkodó készségről és a szakma szeretetéről ad tanúbizonyságot. A nagy vállalatok képesek viszonylag gyorsan, gazdaságilag lendíteni egy térségen, de véleményem szerint a vidék lelke, a mezőgazdasági életforma igazi örökösei a családi gazdaságok, ezért nagyon fontos a támogatásuk, melyre a LEADER-es források kiváló lehetőséget biztosítanak. Példamutató továbbá, hogy előrelátóan, inkább a drágább, de hosszú távon környezettudatosabb megoldást választották, a kisebb beruházás igényű, de fosszilis tüzelőanyagot használó kazánok helyett. Sok sikert és kitartást kívánunk a további munkához!
Szakáli János Miklós
MNVH Pest megyei területi felelős