2018. február 3., szombat

Térségi bioegyesület létrehozásáról döntöttek a gyimesi mezőgazdálkodók

 Kömény Kamilla • 2018. január 30., 
Már nyolcvan gazda jelezte eddig csatlakozási szándékát, de továbbiak jelentkezésére is számítanak a Gyimes-völgyi Biogazdák Egyesülete létrejöttének kezdeményezői. A rövidesen bejegyzésre kerülő egyesület a biogazdálkodáshoz fogó gazdák segítését tűzte ki célul. Mellőzik a vegyszerhasználatot a Gyimes-völgyi gazdák. Biotermékekben látják a jövő. 
Nem maradt következmény nélküli a január 18-ai gyimesközéploki gazdafórum, amely a biogazdálkodás mikéntjébe engedett betekintést a Gyimes-völgyi gazdák számára, ugyanis vasárnap újra összegyűltek az érdeklődők, és a Gyimes-völgyi Biogazdák Egyesületének létrehozása mellett döntöttek – számolt be Farkas Tibor. 
A térségi biogazdálkodás kezdeményezője hozzátette, a beszélgetés során megalakult egy kezdeményező bizottság, amely a bejegyzés folyamatát végzi el; az alaptagságba már nyolcvanan jelentkeztek is. 
Gyönyörű és tiszta gyimesi táj – biotermelésre való Nem érdemes csak az anyagi jövedelem miatt biotermeléshez fogni, hiszen ahhoz elköteleződés is kell – tanácsolja a szakember, aki immár húsz éve foglalkozik a témával. Egy másik gazda viszont elismeri, a biotermék árban szinte duplája az iparinak, holott az előállítása nem kerül kétszer annyiba. Ezen a héten, illetve a következőn még jelezhetik érdeklődésüket a gazdálkodók: Gyimesfelsőlokon Ambrus Jánost, Gyimesközéplokon Tankó Pétert, Gyimesbükkben pedig Sárig Attilát kereshetik fel ez ügyben. 
Gazdák, szervezetek csatlakoztak
Az ötletgazda fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a már jelentkezett gazdák mellett támogatottságot élveznek mindhárom község polgármesteri hivatala, továbbá a gyimesbükki Degustarium értékesítési szövetkezet, a középloki gazdaszervezetek és tejfeldolgozó részéről – a felsőloki szarvasmarhatartók egyesülete nyolc napon belül dönt a csatlakozásról, de az egyesületi elnök magánszemélyként már felkarolta az ügyet. A gazdák közül a szarvasmarhatartók vannak többségben, de akadnak érdeklődő méhészek, illetve várják esetleges gyógynövény- és erdeigyümölcs-feldolgozók jelentkezését is. 
Segíteni az elindulásban 
Mint megtudtuk, az egyesület célja, a gazdák segítése a biogazdálkodás útján való elindulásban, ehhez konkrét tanácsadást tartanak, illetve a biogazdálkodásra való átálláshoz szükséges dokumentáció összeállításában is részt vállalnak. A biominősítések megszerzése után pedig az értékesítésben, a fejlődési lehetőségek felkutatásában is támogatják majd a gazdákat. Mivel szeretnék, hogy egyszerre minél több gazda tegye meg az első lépést, ezáltal egyszerre váljanak biogazdákká, így már arról is döntöttek, hogy az egyesület alapszabályzatába belefoglalják, hogy az idén jelentkezők tagsági díjához képest, a következő években csatlakozóknak nagyobb összeget kell majd fizetniük. A befolyt összeget természetesen az egyesület működésére, a gazdák segítésére fordítják – avatott be a felsőloki gazda. 
Gazdafórum
A könnyebb boldogulás érdekében összefoghat Gyimes-völgye Biotermeléssel és -értékesítéssel kapcsolatos gazdafórumot tartanak a Gyimes-völgyi mezőgazdálkodók számára csütörtökön 12 órától a gyimesközéploki kultúrotthonban. Ne várjanak Ezzel elsősorban azt szeretnék elérni, hogy aki komolyan gondolja a biogazdálkodást, ne várjon arra, hogy a többieknek az miként megy, hanem most lépjen, hiszen a biominősítés megszerzése után az értékesítés is könnyebb lesz, ha a minőség mellett mennyiséget is biztosítani tudnak a felvásárolóknak – tisztázta Farkas Tibor. Majd rámutatott, az átállási folyamat mintegy két évet ölel fel, csak azt követően lehet bioként értékesíteni a termékeket, tehát aki csak az eredményeket látva akar hozzáfogni, annak legalább három évet kell várnia, és további kettőt, hogy ő maga is megkapja a minősítést. Emellett ígéretet kaptak arra vonatkozóan is, hogy nagyobb területek minősíttetése esetén kedvezményesen végzik el a bejegyzési folyamatot.