2018. február 4., vasárnap

Az erélytelen tárgyalással vádolt EU bajba sodorhatja a magyar termelőket is

Az Európai Bizottság és a latin-amerikai országokat tömörítő Mercosur-csoport miniszteri találkozója előtt a Copa-Cogeca felszólította az Európai Bizottságot, hogy a kereskedelmi tárgyalásokon a jelenleg érvényes ajánlatukban leírtakat ne emelje tovább. Az EU-Mercosur megegyezésnél nem engedhet túl sokat Európa.

EU-Mercosur: az unió nem nyújthat további engedményeket

Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca főtitkára egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Európai Unió a Mercosur-országoknak mezőgazdaság tekintetében már így is túl sokat adott a tárgyalások során anélkül, hogy ezért cserébe kaptak volna valamit. Megjegyezte, hogy az uniós Közös Kutató Központ (JRC) jelentése is kimutatta, hogy egy lehetséges kereskedelmi megállapodás az uniós mezőgazdaság számára több, mint 7 milliárd euróba kerülne. A hírről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldala számolt be.EU-Mercosur tárgyalások: több dél-amerikai termék már nem fér az Unió kosarába
Az EU-Mercosur megállapodás több dél-amerikai importáru bejövetelét is hozhatja
A marhahús-, a cukor-, a baromfi- és narancslé-import többsége már így is ezekből az országokból érkezik az unióba. Az EU felé irányuló marhahúsimport több mint 75 százaléka, többségében magas minőségű marhahús, a Mercosur-országokból érkezik a kontinensre. Valamint a kibővített ajánlat elfogadása esetén az unióban termelt brojlercsirke-termelés 150 millió darabbal csökkenne. Ez pedig a vidéki térségek növekedését és a munkahelyek számát korlátozná – mondta a főtitkár.
Pekka Pesonen azt is kiemelte, hogy a Mercosur-országokban a cukor- és az etanolszektor jelentős támogatásban részesül. Szerinte azonban ezek az országok nem mutattak elkötelezettséget ennek csökkentésére. Ezen kívül kiemelte, hogy az uniós rizsszektor is nyomás alatt van. A megkötendő lehetséges kereskedelmi megállapodás a narancs és narancslé piacot is keményen fogja érinteni.
Felszólítjuk a bizottságot az importvámok fenntartására annak érdekében, hogy elkerüljük a belső piacon a túlkínálatot és biztosítsuk az egyenlő feltételeke– mondta Pesonen.
Összességében a főtitkár arra kérte az EB-t, hogy a tárgyalásokon minimalizálja a Mercosur-országok termékeinek uniós piacra jutására vonatkozó ajánlatát a marhahús-, a cukor-, a baromfi-, az -etanol, a rizs- és a narancsléimport tekintetében.
A Brexit-tárgyalások bizonytalanságainak ismeretében, mely a közös agrárpolitika jövőjéről és az unió költségvetéséről szóló vitával párosul, visszautasítunk minden további engedményt a tárgyalásokon. Nem a gazdálkodóknak és szövetkezeteknek kell megfizetniük a Mercosur-országokkal kötendő lehetséges kereskedelmi megállapodás árát más szektorok javára nyújtott koncessziókért cserébe – jegyezte meg.
Aggályainkat az EU Tanácsa, az EP-képviselők, Cecilia Malström kereskedelmi biztos, Phil Hoganmezőgazdasági biztos és Jyrki Katainen alelnök felé intézett levélben is jeleztük, mindezt a Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek január 29-ei ülése előtt.
Mi az a COPA-COGECA?
Az európai integráció kezdetét jelentő első fontosabb állomáson, az 1958-as Stresa-i konferencián meghívás alapján részt vettek különböző mezőgazdasági érdekképviseletek is. Még ugyanebben az évben megalakult az első európai mezőgazdasági érdekképviseleti szervezet, az Európai Farmerek Szövetsége (COPA). Egy évvel később, 1959-ben a mezőgazdasági szövetkezetek európai közössége létrehozta az európai ernyőszervezetét, a COGECA-t (a Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége). A két szervezet COPA-COCEGA néven egyesült.
A COPA-nak nagyjából 60 tagszervezete van az Európai Unió országaiban, és 36 partnerszervezete más európai országokban (így Izlandban, Norvégiában, Svájcban és Törökországban). A COPA megalakulása óta az európai mezőgazdaság egésze érdekében emeli fel szavát. Fő feladata a többfunkciós és fenntartható európai mezőgazdasági modell védelme és fejlesztése.
A COPA konkrét céljai a következők:
a közös agrárpolitika továbbfejlesztésével kapcsolatos kérdések megvitatása,
a mezőgazdasági ágazat egészének érdekképviselete,
a közös érdekeket elősegítő megoldások keresése, és
a kapcsolatok fenntartása és fejlesztése a közösségi hatóságokkal, más képviseleti szervezetekkel, illetve a szociális partnerekkel.
A COPA működését három alapvető gondolat befolyásolja:
az Európai Unió különböző mezőgazdasági termelési ágazatokban és területeken dolgozó képviselők azért tevékenykedjenek, hogy megvitassák a saját ágazatban vagy területen felbukkanó problémákat, és megoldásokat javasoljanak a felmerülő problémákra,
feladatuk a mezőgazdaság, a mezőgazdasági politika és EU politika összehangolása,
céljuk valamennyi ágazat és terület együttes képviselete.