2018. január 10., szerda

Egy növény, aminek sikerül a lehetetlen: letaszítani az első helyről a kukoricát

Korábban kevesen hitték, hogy a XXI. század második évtizede a szójáról fog szólni. Pedig a termőterület nagyságában 2019-ben az USA-ban meg fogja előzni az eddigi listavezető kukoricát, sőt a közeljövőben alaposan el is húz majd tőle.
Több szóját vetnek majd, mint kukoricát
Jövőre már a szója lesz a legnagyobb területen termesztett növény az USA-ban az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzése szerint. Először előzheti meg a kukoricát, pedig az Egyesült Államok – Brazíliát maga mögé szorítva – már jó ideje a legnagyobb szójaexportőrnek számít a világban. 2016-ban bő 117 millió tonnát takarítottak be a fehérjenövényből, idén pedig várhatóan 36,8 millió hektáron vetnek majd szóját az Egyesült Államokban. Cikkünk az Agrárunió anyaga alapján készült.
Az USA-ban a növényből elsősorban olajat állítanak elő, ami meglehetősen sokféleképpen lehet felhasználni. Olcsó a gyártása, lágy az íze, könnyű dolgozni vele, ráadásul növényi olajként a tudatos vásárlók számára is jól eladható. Emiatt a margarintól a különféle fagyasztott pékárukig számos emberi fogyasztásra szánt élelmiszerben megtalálható.
Az ipar is gyorsan lecsapott a szójaolajra, hiszen gépek kenőanyagául, hidraulikaolajként, valamint bioüzemanyagokban, illetve ragasztókban és oldószerekben is felhasználják. A melléktermék pedig hasznos állati takarmány, amelyet a szarvasmarha-, sertés- és baromfi-tenyésztésben is alkalmaznak. Az USA-ban termesztett szója 70 százaléka ez utóbbi célt szolgálja, márpedig a növekvő hústermelés egyre nagyobb mennyiségű takarmány-alapanyagot igényel.
Főleg külföldön adják el az amerikai szóját
A megtermelt szója felét az USA külföldön adja el. Elsősorban Kínába, az Európai Unióba, Japánba, Tajvanra és Mexikóba szállítanak. A Kínába vitt összes (évi 21,4 milliárd dollár értékű) amerikai mezőgazdasági termék kétharmadát teszi ki a szójabab. A farmerek ezért nem veszik jó néven, hogy a Donald Trump vezette kormányzat éppen kereskedelmi háborúba akar bonyolódni az ázsiai nagyhatalommal, ami – egyebek mellett – az egyelőre igen jövedelmező szójatermesztésre is súlyos csapást mérhet.