2017. november 17., péntek

Burgonyatermesztés kis helyen

A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen elegendő helyünk a kertben, vagy éppen kert hiányában a balkonon szeretnénk egy kis burgonyát termeszteni, adunk hozzá egy ötletet! Íme!
A burgonya egy Amerikából származó zöldség, melyet Európában Kolumbusz utazása után ismertek meg az emberek. A krumpli előnye, hogy sokáig eltartható és laktató étel, valamint olcsó is… illetve az utolsó állítás már nem feltétlenül igaz. Ezért is termel otthon burgonyát, aki csak teheti.
A hagyományos burgonyatermesztésnek nagy hely- és élőmunka igénye van, de aki nem rendelkezik ezekkel a követelményekkel, egy kis leleményességgel és kb. 1 négyzetméteres földterülettel ő is tud burgonyát termeszteni!Így is lehet, de ha egészséges burgonyát szeretnénk fogyasztani, inkább fából üssünk össze egy keretet, ami még dekoratívabban is néz ki

Íme, a „recept”:
készítsük elő a kiválasztott területet, lazítsuk fel, tisztítsuk meg mindenféle növénytől és szórjunk rá 20 cm vastagságban termőföldet, (érdemes fából, téglából, nádszövetből keretet építeni, amelybe beleszórjuk a földet, így egy esztétikus krumpli termesztő berendezésünk lehet, amely akár még a kertünk dísze is lehet)
ezt követően szórjunk rá már csírázó, egészséges krumplikat, jó sűrűn, (célszerű kerülni a tömegtermelésből származó, rosszabb minőségű fajtákat, inkább használjunk tájfajtákat!)
5-10 centi mulccsal takarjuk be a burgonyaszemeket, majd még 5-10 cm termőföldet helyezzünk rá (mulcsként használhatunk növényi aprítékot, vágott füvet, gazt – egyszóval mindent, ami komposztálható!)
Most következik a várakozás és töltögetés: amint kihajt a krumpli, ismét szórjunk rá mulcsot és termőföldet. Ezt addig-addig kell ismételni, amíg el nem éri a másfél métert (maximum!) a földkupacunk. Persze a locsolást itt sem felejthetjük el és a burgonyabogarakat is el kell távolítani a növényi részekről!
Forrás: hogyankell.hu