2015. december 21., hétfő

Egy hektáros öröklét

2013.05.13.

Spirituális konferencián „ütötte fel a fejét” az ökológiai agrikultúra. Persze ez nem véletlen.
Hiszen már az a tény, annak a dogmának a legutóbbi éveinkben történő egyre gyorsuló ledöntése, hogy az intenzíven iparosított monokultúrás és vegyszeres mezőgazdaság helyett az ökológiai agrikultúra UGYANOLYAN termésmennyiséget hozna, SŐT, minőségében jobb élelmiszerrel látná el az egész Földi népességet: óriási gazdaságszerkezeti változást okozna az egész Földön.
Emiatt úgy tűnhet sokaknak, hogy ezek a jövőbe tekintő hangok „csupán” ezoterikus konferenciákon jelennek meg, pedig az igazság az, hogy az ökológiai agrikultúra képviselői egyáltalán nem „álmodozók”, hanem kőkemény matematikával gondolkodó közgazdászok és mérnöki módon tervezők! Ezek az álmok (ellentétben a nagyipari mezőgazdaságot érintő egyre több politikai-, élelmiszerbiztonsági- és ökotoxikológiai világbotránnyal) valós alapokon nyugszanak, a gyakorlatban is működnek, ráadásul kockázatok és veszélyek nélkül!
Az ÖKOklikk portálnak nem feladata világpolitikával és azok esetleges furcsa összefüggéseivel foglalkozni, de az ökológiai agrikultúra terén kétségkívül furcsa helyzetben van Magyarország, ami Európa, de akár az egész Földgolyóbis tekintetében is kiváló minőségű termőfölddel rendelkezik. Például tudjuk-e, hogy Oroszországban alanyi jogon jár 1 hektár annak, aki vállalja, hogy ökológiai módon megműveli?!
Lehetséges-e mindössze 1 hektárból teljesen megélni az élelmezés tekintetében? Természetesen! Ennek gyakorlata Petró Tibor előadásából világosan kiderül.


Mit mond ehhez képest Nemes Mátyás biogazda és gyakorlati oktató egy már működő hazai biokert kapcsán? Csakis megerősíti az előzőekben leírt irányt!

És vajon mit szól mindehhez Ruth Stout, a hivatalosan is permakultúrás „léhűtő”?!  Azt mondja: „Nem ások, nem művelem a talajt, nem gyomlálok, nem kapálok, nem használok műtrágyát, nem permetezek, nem csinálok komposztot, nem öntözök, csak vetek és aratok.”

Vajon vannak-e hasonlóan forradalmi hazai példák? A közösség által támogatott mezőgazdaság pont ennyire forradalmi kiút! Vukovics Daniella a Tahitótfaluban működő zöldségközösség egyik alapítója.

Van működő alternatívája a vadkapitalizmusnak: a közösség által fenntartott gazdaság virágzó példáit mutatja be a Zöld Pók videója!

Az Ökológiai Intézet által készített videóban pedig Gyulai Iván bemutatja mindezen irányzatokat összességét, az „Agrárgazdaság és fenntarthatóság” című előadásában!


Az ÖKOfórumban megvitathatod a helyes élelmiszertermeléssel kapcsolatos nézeteidet, az ÖKOdajka kérdéseire válaszolva pedig ÖKOwellness hétvégét nyerhetsz magyarországi ökofalvakba!

Pacsuta Péter
greenr.blog.hu