2015. október 4., vasárnap

Történet a mangalicáról - A mangalica sikere

Ismeretterjesztő film a göndör mangalicáról, amiért Spanyolországtól Japánig rajonganak. Annak ellenére, hogy lassan meghódítja a világot, még itthon is sok tévhit kering róla. A fejekben él egy kép egy csak makkon élő, koleszterinszegény zsírú félvad sertésről, ami valamiért a biopiacok sztárja, fesztivált tartanak neki és jóval drágább, mint a klasszikus sertés. 
Mit tud a mangalica, amit a fehérsertés nem? Egyáltalán miben különböznek, azon kívül, hogy az egyiknek sokkal több a szőre? Miért került a mangalica az elsőszámú húsforrásból a kipusztulás szélére és hogyan járhatott be őrületes karriert alig húsz év alatt? Hogy kerülnek Amerikába magyar-holland mangalicák? A filmből kiderül! 
Tisztázzuk a makkoltatás fogalmát és a koleszterinszegény zsír-elméletet, megismerünk holland nemest és Japánban konyhafőnökként élő magyart, akikben egy dolog mindenféleképpen közös: a mangalica iránti rajongás. Megtudjuk, hogy miben hasonlít a mangalica a világ legdrágább marhahúsához, a wagyuhoz, megmutatjuk, hogy az egyes húsrészeket mire használhatjuk a konyhában. Elmondjuk, hogy miért kerül ki az országból a hús jelentős része, miért csak néhány vágóhíd vállal mangalicavágást, miért nem itthon készül a prémium minőségű mangalicasonka, hogy segítette egy spanyol család az állat feltámasztását és, hogy lesz-e valaha akciós a boltokban a mangalicaszűz.
100%