2015. március 28., szombat

Fenyeget a kártevő- és rágcsálóinvázió!

A tavaszias, csapadékszegény időjárás kedvez a mezőgazdasági munkáknak. A gazdák ki is használják a jó időt. A márciusi por és májusi eső aranyat ér - vélte Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi hetek csapadékviszonyai és a szeles időjárás lehetővé tették a földek művelését. A belvizek jelentősen visszahúzódtak, így adottá váltak a veteményezés feltételei.
A zöldségnövények közül a petrezselyem, sárgarépa, hagyma, valamint a borsó vetése van terítéken, de zabot, árpát, lucernát és cukorrépát is lehet már vetni. Ha a talaj felső 5-10 centiméteres rétegének hőfoka meghaladja a 8 fokot, a napraforgó, ha a tíz fokot, a kukorica is a földbe kerülhet. A növényápolási munkák közül az őszi vetések fejtrágyázása a legfontosabb, de a tavasziak alaptrágyázását is lehet már végezni. A szőlőkben már befejezték a metszést. Az első gyümölcsfák virágzásnak indultak, így a kártevők elleni védekezésnél olyan vegyszereket kell használni, melyek nem ártalmasak a méhekre. Nagy hangsúlyt kell viszont fektetni az őszi káposztarepcét fenyegető repcefénybogár elleni védekezésre - hívta fel erre a figyelmet az elnök.
Nagy mennyiségben lehet számítani idén is a mezei pockokra; ha száz négyzetméterenként a három lakott lyukat meghaladja az állományuk, mielőbb meg kell kezdeni ellenük a védekezést, ügyelve, hogy a használt szerek a lyukakba kerüljenek, ne mellé.
Nagyon visszaesett az utóbbi időben az egyébként kiváló minőségű hazai burgonya termesztése - folytatta Hubai Imre Csaba -, pedig ebből számottevő mennyiséget fogyasztunk, így mindenképpen indokolt lenne minél nagyobb területen termeszteni. Ügyelni kell továbbá a termesztendő növényfélék összeállításánál az úgynevezett zöldítésre, a 2014-2020 közötti időszakban ez képezi a földalapú támogatás egyik alapját.
A Tiszazug mélyebben fekvő területeit is sokáig uralta a belvíz. A tavalyi évhez képest megkésve tudtunk hozzákezdeni a tavaszi munkákhoz, környékünkön ugyanis szinte minden táblában állt a víz - nyilatkozta Pozderka Gergely, aki Mesterszállás és Mezőhék között fekvő földeken gazdálkodik. Most is akadnak még nedves területek, bár folyamatosan szikkadnak. A megművelt részeken viszont elkelne már némi eső.
Folyamatban van a repce, az őszi búza és őszi árpa műtrágyázása, több körben helyezzük ki a vegyszert. A kártevők száma sajnos nem csökkent jelentősen a télen. A héten végezzük a gabonánál a gyomok fejlettségének megfelelően a gyomirtást és a gombák elleni védekezést. Zajlik a talaj-előkészítés a napraforgó és a kukorica helyén. Ahol kikeltek a növények, megfelelően fejlődőknek, viszont az őszi vetés 25-30 százalékát elvitte a belvíz. A 90 hektárnyi repcénk egyharmada ment veszendőbe, a hatvanöt hektárnyi őszi árpánk huszonöt százalékáról kell lemondanunk, ugyanilyen arányú a veszteség a búzában is. Pótlólag akkor tudnánk oda vetni valamit, ha megfelelő lenne hozzá a területek alakja és mérete, de nem összefüggő területekről van szó. A nagyobb foltokat megpróbáljuk tavaszi zabbal bevetni - nyilatkozta a fiatal tiszazugi gazdálkodó.
A tavaszi kalászosok és a borsó vetésével lényegében már végeztünk, első körben a fejtrágyázás is megtörtént - tájékoztatott tapasztalatairól a Szolnok környéki földeken gazdálkodó Marinka László. Jelenleg a kapás növényekhez végzem a talaj-előkészítést, a talaj lezárását. Sajnos még most is sok az olyan belvizes és víznyomásos terület, melyet még mindig nem lehet művelni. Egyébként az őszi kalászosoknál már szép a vetés, ott viszont elkelne egy kis eső, ígértek is a hétre. Megjelent a repceormányos nevű kártevő, de már a növényvédelmi tennivalókat is elvégeztem. A Tenyősziget-Kengyel környéki földeken viszont hátráltatják a munkát a szénhidrogén-kutató gépek által a szántóföldön hagyott mély nyomvonalak, ezeket még helyre kell állítani, hogy rámehessünk a mezőgazdasági gépekkel.
De nemcsak a szántóföldeken kezdődött el a munka, a gyümölcstermelők is serénykednek már. - Elkezdtük a lemosó permetezést a gyümölcsösökben. Az enyhe tél miatt nagy mennyiségű kártevőre számítunk - nyilatkozta a tiszajenői Kurucz István, aki kétféle meggy- és szilvafajta termesztésével foglalkozik. A jó időnek köszönhetően szépen beindult a rügyezés, bár az előző évekhez képest késésben vagyunk. Korábban már március 15-re lemostunk, most legalább egy hetet csúszunk. Ennek alapján úgy számolok, ha nem lesz aszály, június utolsó hetében kezdhetjük a szüretelést. Fagykár szerencsére nincs, bár kedd reggelre is mínusz egy fokot mutatott a hőmérő - mondta a gyümölcstermelő.