2014. április 27., vasárnap

A gímszarvasokban még él a vasfüggöny

Nem ideológiai megosztottságról van szó. Csak a szokásaikban konzervatívok egy kicsit – állítják a kutatók. Huszonöt év eltelt, de a gímszarvasok máig sem merészkednek át az egykori Csehszlovákia és az NSZK határán – derült ki abból a kutatásból, amelynek a következtetéseit a héten hozták nyilvánosságra Csehországban.

Russell Cheyne / Reuters

A párosujjú patások – összesen háromszáz a cseh és a német oldalon – nyomkövető nyakörvet kaptak, és hét éven át követték őket, de a GPS tanúsága szerint egyetlen alkalom sem volt, amikor bármelyikük is átmerészkedett volna az egykori vasfüggöny másik oldalára. Ez azért meglepő – mesélte a kutatás vezetője, Pavel Sustr a BBC-nek –, mert a gímszarvasok átlagéletkora 15 év, így aligha van köztük olyan, amelyik még látta a csehek által az 1948-as kommunista fordulat után kiépített kerítést. A vasfüggöny itt, az egykori Csehszlovákia és az NSZK határán három párhuzamosan futó kerítésből állt, amelybe áramot vezettek, és amelynél állig felfegyverzett őrök vigyáztak, hogy senki ne távozhasson az NSZK-ba. Körülbelül ötszáz embert öltek meg itt.
Bár a vasfüggönynek már nincs nyoma, a vidéket erdő és mező borítja, a gímszarvasok máig tiszteletben tartják a határokat, így a cseh és a német populáció nem is keveredik egymással. Sustr szerint egyébként nem ideológiai megosztottságról van szó. A gímszarvasok csak a szokásaikban konzervatívok egy kicsit.