2014. március 12., szerda

Vetőmagügyben összezárt az Európai Parlament

2014.03.11.  Csiba Katalin, az anyaországi Zöldpárt EP képviselő jelöltje
Üdvözöljük az Európai Parlament döntését, melyben nem fogadta el az Európai Bizottság vetőmag-rendelet tervezetét. Ezen jogszabály olyan szigorításokat tervezett, amely megakadályozta volna, hogy gazdálkodók és magánszemélyek vetőmagot vagy szaporítóanyagot csereberéljenek. Kötelező és fizetős regisztrációt vezetett volna be minden olyan fajtára, amely szaporítóanyagát a gazdálkodó használni szeretné. Ezzel szemben mindannyiunk alapvető érdeke, hogy maradjanak olyan vetőmagok, és szaporító anyagok, melyekkel a kis gazdálkodók és kiskerti gazdák szabadon kísérletezhetnek és jobbnál jobb fajtákat alakíthatnak ki.
A minőségbiztosítást itt elvégzi egy-egy gazda jó hírneve, és a közösségben terjedő információ. Ebben a szektorban semmi keresni valója az egyen szabású EU-s jogalkotásnak, nem tud annyira cizellált lenni, hogy az ne okozzon kárt.
Egyúttal köszönjük a zöld civil szervezetek kiállását és állásfoglalását. Nagy öröm látni, hogy a civil szektor támogatási forrásainak megvágása után sem veszett el a szervező erő, de tartsuk szárazon a puskaport, mert a vetőmagjainkért még sokszor síkra kell szállnunk majd.
Az Európai Parlament megmutatta, hogy a társjogalkotói jogkörét jobb, ha a Bizottság komolyan veszi. Az Európai Parlament az Unió egyetlen közvetlenül választott és ezáltal legdemokratikusabb intézménye, ahol a képviselők végül valóban az őket bejuttató állampolgárok felé kell, hogy elszámoljanak. Ha a társadalmi érdekeket közvetlen becsatornázni képes civil szervezetek jól tudnak mozgósítani, és az érdekeiket a megfelelő időben egyértelműen ki tudják fejezni, akkor van lehetőség megváltoztatni és beleszólni a brüsszeli törvényalkotás monumentális kerekeibe. Köszönjük a civil kiállást és a zöld szervezetek állásfoglalását.
Előzmény:
Rodics Kati írása szerint (1): "ez nem a tájfajtákat termelő kisgazdák, biogazdák, hobbikertészek, a vidéken dolgozó parasztságunk számára megvalósítható folyamat. Egyedül a nagy cégek rendelkeznek megfelelő apparátussal ahhoz, hogy ezt a gépezetet helyesen, a maguk hasznára működtetni tudják." Korábban a zöld civil szervezetek összefogva mozgósítottak és nyílt levélben kérték Andor László biztost, hogy ne szavazza meg a bizottsági kezdeményezést. (2) És az LMP (3) is nyílt levelet intézett a biztoshoz a vetőmagok sokféleségének védelme érdekében.

(1) http://index.hu/velemeny/olvir/2013/07/15/harc_a_magokert_aki_etet_az_diktal/
(2) http://mtvsz.blog.hu/2013/05/01/mentsuk_meg_a_vetomagjainkat#c21880058