2014. február 17., hétfő

Mezőtur - Városi közéleti lap - Befejezõdött az elsõ aranykalászos gazdaképzés

LXXXV. évfolyam 05. szám 2013. március 14.
Boldog István a Fidesz Országgyûlési képviselõje a Pont Rádióban tartott fogadóóra során beszélt az elmúlt idõszakról. A beszélgetésben szó volt az adósságkonszolidációról, pályázati lehetõségrõl és az általános iskolás gyerekek részére kiírt rajzpályázatról is.
– Mezõtúrt és Törökszentmiklóst is 70%-os adósságátvállalással segíti meg a kormány. Mit lehet errõl tudni?
– Ez egy óriási segítség az önkormányzatoknak. A szocialista liberális kormányok veszélyes politikájának köszönhetõen az önkormányzatok nagy többsége a csõdközeli állapotba került azzal az adósságtömeggel, amit felvettek az elõzõ kormányok ideje alatt. A kötelezõen ellátandó feladatok adottak voltak, azonban ezek ellátásához megfelelõ forrást nem biztosítottak számukra. Az önkormányzatok ahhoz, hogy fenntartsák az intézményeiket, mûködtessék a várost, vagy fejleszteni tudjanak, kénytelenek voltak hiteleket felvenni. Ennek hatására veszélybe került a települések mûködése. A jelenlegi kormány elhatározta, hogy segít az önkormányzatoknak. Elsõ lépésben az 5000 fõ alatti településeknek az összes hitelállományát átvállalta, majd második lépésben az 5000 fõ feletti települések adósságállományának az átvállalásáról született döntés. A település adó-erõképessége alapján történt meg az átvállalás, 40 és 70 % között. Mezõtúr városa a 60%-os sávba esett, de polgármester úrral közösen sikerült meggyõznünk a kormányt arról, hogy a városnak szüksége van a 70 %-os átvállaláshoz, hogy a jövõben mûködni és fejlõdni tudjon. Ez számszerûsítve 2 milliárd 259 millió 288 ezer 635 forint. Ettõl kezdve az önkormányzatok fellélegezhetnek és a saját bevételeiket fejlesztésekre tudják fordítani. Erre a történelmi lépésre azért kerülhetett sor, mert Magyarország ma jobban teljesít.
– A kormány a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítésére is különbözõ lépéseket tesz. Errõl mit lehet tudni? Milyen mértékû a vállalkozások támogatása?
– A kormány meghirdetett egy 10 milliárd összegû munkahelyteremtõ pályázatot, ahova a mikro-, kis és középvállalkozások pályázhatnak. Megteremtett munkahelyenként az egy fõre jutó támogatás 1,5 millió forinttól 3 millió forintig terjedhet. Eszközfejlesztésre, épületvásárlásra, telephelyfejlesztésre kapják a pénzt. Ez nagy segítség a vállalkozások számára. Azt kérem a vállalkozóktól, hogy éljenek ezzel a lehetõséggel. Ha bizonytalanok, ha nem látják át a pályázatot, forduljanak hozzánk bizalommal.
– Különbözõ fórumokon lehetett olvasni hozzászólásokban, hogy Mezõtúrra nem sok pénz érkezik, nincs fejlesztés. Ezzel kapcsolatban mit tud mondani, mennyire sikerült Mezõtúrnak és térségének fejlõdnie?
– Munkahelyteremtésre sok pályázat érkezett, és több mint 100 millió forinttal sikerült támogatni is ezeket. Ebben az összegben nincsenek benne a közmunkára és Start munkára kapott pályázati pénzek. Az egyéb fejlesztéseket nézve 1,5 milliárd forint érkezett, jelenleg is be van adva több mint 1,5 milliárd forint értékû pályázat. Úgy gondolom, hogy ebben az idõszakban több pénz érkezett fejlesztésekre, mint ami az elõzõ kormányok ideje alatt. A Syngenta közel 7 milliárdos fejlesztést hajtott végre, a RAFI pedig a közeljövõben kezdi el 1 milliárdos beruházását. Természetesen ebben a projektben is mindenben a segítségükre leszünk.
– A húsvéti témakörhöz egy rajzpályázatot hirdettek. Hogy áll ez a pályázat?
– Így van, hirdettünk egy húsvéti rajzpályázatot az általános iskolások részére. Az elsõ 3 helyezettet díjazni fogjuk és minden településen egy kiállítást is fogunk készíteni a beérkezett rajzokból. Mezõtúron a Közösségi Házban, március 28-án nyitjuk meg a kiállítást, ahol átadjuk a díjakat is. Nagyon sok rajz érkezett, nagyon nehéz helyzete van a zsûrinek. A legjobb rajzok egyikébõl szeretném elkészíteni a húsvéti üdvözlõlapomat. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki részt vett ebben a rajzpályázatban és köszönöm a gyerekeknek a sok fantasztikus rajzot.
Bodor Márti