2012. augusztus 8., szerda

Kedvezményesen kapnak asztalt a helyi termelők a sepsiszentgyörgyi piacon

2012.08.07.
A Tega Rt. augusztustól emelte a piaci díjszabásokat, mondta el Tóth-Birtan Csaba, a köztisztasági vállalat vezetője, hozzátéve: a drágítás oka, hogy nőtt az üzemanyag ára és a minimálbér is, a piac pedig évente egyszer igazítja az árakat az inflációhoz.
Általában áprilisban emelik a díjakat, idén azonban a helyhatósági választások miatt halasztani kellett. Az önkormányzat a Tega Rt. javaslatára szavazta meg az új, megemelt tarifákat. Az ármódosítás 2 és 16 százalék közötti, a piaci szolgáltatástól függően.
A sepsiszentgyörgyi termelési engedéllyel rendelkezők 50 százalékos, a háromszékiek pedig 20 százalékos kedvezménnyel élhetnek. A megyeszékhelyen, a 140 asztalos központi piacon csak 24 helyi és 12 Kovászna megyei termelő árusít, mondta az igazgató, hozzátéve, hogy nemrég még 37 helyi és 16 megyei árust számláltak. Annak ellenére, hogy a Tega Rt. támogatja a helyi termelőket, a piaci árusok kétharmada viszonteladó, csupán egy tucat más megyéből érkező termelő bérel helyet náluk.
Sepsiszentgyörgyön három nagypiac van: a központi, a szemerjai, valamint az állomás negyedi. A központi piacon egy asztalt napi 8 lejért lehet bérelni az eddigi 7 lej helyett huzamosabb bérlés esetén, és 11 lej egy napra. Egyedüli kivétel az áremelés alól a Csíki negyedi piac, ahol kisebb a forgalom.
Nemrég felmerült egy vásárcsarnok építésének ötlete is a hosszú télre és a meleg nyárra való tekintettel, azonban a piacosok közt végzett felmérésből kiderült, ennek érdekében sem lennének hajlandóak 10 százalékosnál nagyobb bért fizetni. Ez pedig nem lenne elegendő egy 600 ezer lejes ingatlan felépítésére, működtetésére, illetve a fűtési-hűtési költségek fedezésére. Szabó Enikő , Székely Hírmondó