2013. november 5., kedd

Hogyan működik a Zöldségdoboz redszer? Milyen elven működik az AMAP Zöldségdoboz rendszer?

Egyre többen érdeklődtek a helyi termékek forgalmazási lehetőségéről amiért most újra leközöljük azt a francia modellt ami AMAP néven már magyarhonnba is elterjedni látszik. Ime a cikk , köszönet a cikkírónak és az Évkerék Ökötanya bloglap szerkesztőjének! Erdélyi Hangya szerkesztősége
http://evkerek.blogspot.ro/p/kerdesek-es-valaszok.html
1. Milyen elven működik az AMAP Zöldségdoboz rendszer?
Az AMAP (francia mozaik szó, jelentése: Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért) rendszer azon közösségi elven, elképzelésen alapszik, amely a fogyasztókat és a kistermelőket közvetlenül összekapcsolja, ezáltal lecsökkenti a közvetítési költséget, elérhető áron biztosít friss- és szezonális változatosságot kínáló-, egészséges- bio terményeket; mindemellett tisztességes megélhetést biztosít a természetszerű mezőgazdálkodást folytató családi termelők számára! 
Ebben a francia eredetű közösségi együttműködési formában a fogyasztók elkötelezik magukat egy környékbeli kisgazdálkodó mellett egy évre (a mi esetünkben legalább 4 hónapra), hogy ez alatt az idő alatt, a gazda által termelt terményeket (ez gazdaságtól függően lehet pl.: gyümölcs, zöldség, tojás, kenyér vagy sajt) és az ebből egységesen összeállított dobozokat egy előfinanszírozásos rendszerben vásárolják meg tőle. Cserében a gazdálkodó elkötelezi magát, hogy esetünkben pl: biozöldségeket vagy egyéb terményeket termel egy fix áron, melyeket rendszeresen elvisz egy elosztópontra. Az Évkerék Ökotanya esetében ez Szegeden heti rendszerességgel egy zöldségdoboz kiszállítását jelenti.
2. „Kik termelik majd nekem a zöldséget?”
A Biokontroll Hungária által ellenőrzött biogazdaság vagyunk a Dél-Alföldön. Kertészmérnök és Környezetgazdálkodási agrármérnök párosként 3 éve láttunk neki egy színes kis kert kialakításához. A tanyánkat körülölelő 6 ha-on ökológiai módszerekkel zöldségeskertet művelünk, gyümölcsöst és legelőt gondozunk, racka juhokat és őshonos baromfikat tartunk, közben pedig mi is szépen kiművelődünk a természet jelenségeiből, a tájgazdálkodás rejtelmeiből, a közösség erejéből, évszakról évszakra.
A közösség által támogatott mezőgazdálkodási rendszerek (CSA, AMAP), az öko gazdálkodás és az önellátás iránt már az egyetem alatt is érdeklődtünk, hazai és külföldi jó példákat egyaránt tanulmányoztunk. A francia eredetű AMAP (Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért) rendszerrel Benoit Hertz Provence-i közösségi gazdálkodó ismertetett meg minket. Azóta sem találtunk még egy olyan rendszert, mely ennyi előnnyel járhatna egy tudatos fogyasztó és egy ökológiai módszerekkel termelni vágyó családi gazdálkodó számára.
3. Miért előnyös az AMAP együttműködés a vásárló és a termelő számára?
Egy már egyensúlyba beállt, független és stabil AMAP rendszerben, már nem kényszerül a gazdálkodó egyéb értékesítési módokra (piac, nagyfeldolgozók, stb.) így a gazdaságban megtermelt zöldségek egészét szétosztják a dobozrendszer vásárlói közt. Ez biztosítja, hogy csúcsszezonban nem marad semmi a gazda nyakán, nem termel felesleget, nem vész kárba a zöldség, amit máskülönben esetleg nem tudna eladni, a vásárlók pedig több zöldséget kapnak a pénzükért a dobozaikban, mintha a biopiacon külön-külön vásárolták volna meg a terményeket. Ettől válik a termelő és a vásárló számára is kiemelkedően előnyössé a rendszer!
4. Milyen megállapodás születik a gazdálkodó és a dobozvásárlók között?
A dobozrendszerhez való csatlakozásról és a gazdálkodás módjáról írásosmegállapodás születik a vásárló és a termelő közt.
Ebben a megállapodásban a gazdálkodókelkötelezik magukat, hogy a megállapodás hónapjaiban a termelést a biogazdálkodás szabályai, a környezet-, ember- és állatvédelem figyelembevételével folytatják, így a lehető legjobb minőségű, tiszta és egészséges terményeketbiztosítják a Zöldség Közösség tagjainak. Emellett, hogy a terményeket minden héten a megbeszélt időpontban az átvevőpontokra elszállítják, gondoskodva arról, hogy a Zöldség Közösség tagjai az adott héten rendelkezésre álló terményekből azonos mennyiséget és minőséget vehessenek át. Ezen kívül a termelés megtervezéséhez figyelembe veszik a Zöldség Közösség tagjainak véleményét és igényeit a visszajelzések és közös megbeszélések alapján.
A dobozvásárlók pedig elkötelezik magukat az együttműködés hónapjaira, hogy a termelés fejében, minden hónap elején előre egy összegben megfizetik a hetente egy alkalommal leszállított, a ZöldségKözösség tagjainak egyenlő arányban szétosztottbioterményeket tartalmazó zöldségdobozokat és azokat átveszik, illetve átvételükről gondoskodnak.Ez a megállapodás teszi lehetővé, hogy egy reális árat kaphasson a termelő, amely fedezi a termesztés költségeit, mindemellett lehetőséget ad a fogyasztóknak a doboz változatosságának, a gazdálkodás módszereinek befolyásolására és ez által az ár kialakítására is.
Az általunk is használt AMAP megállapodás tartalmának kidolgozását a Háromkaptár Biokertnek és Horváth Gergőnek köszönhetjük.
5. Mit termesztünk?
2012.-től már nagyjából 100 faj és fajta színesítette a kertünket. 2012.-ben termesztett zöldségeinkről a lista itt olvasható.
6. Mi szerint állítjuk össze a zöldségdobozt?
A doboz tartalma a családok konyhájához, az évszakokhoz és a kerthez igazodik. Ez azt jelenti, hogy minden héten kb. 10 féle biozöldségből és zöldfűszerből, az idénynek megfelelő, frissen szüretelt terményekre lehet majd számítani, melyeket maguk a gazdálkodók, egy nagy változatossággal összeállított zöldségdoboz formájában visznek el a közösségi átvevőpontra.
A mi zöldségdobozaink mindig szezonálisak! 
Ez azt jeleni például, hogy a tavaszi időszakokban főként leveles zöldségekből ( pak choi, mizuna, tölgylevelű, római saláták, sóska, spenót) és egyéb tavaszi zöldségnövényekből: zöldborsó, újhagyma, különböző retkek, tarlórépa, édeskömény, zöldfűszerek, újburgonya stb. állnak a dobozok. A paradicsom nálunk a valós idejében, nyáron érkezik meg, a zöldbabok, cukkínik, uborkák, paprikák kíséretében, ősszel pedig sütőtökök, céklák, sárgarépák , zellerek és egyéb gumós zöldségek színesítik a palettát.
Nálunk rendkívül sok újdonságra számíthatsz amit a boltok polcain és a piacokon hiába keresel: tájfajta paradicsomok, batáta, édeskömény, keleti zöldségfélék. 
A újdonságok és maga a szezonális főzés is sokszor kihívást jelent a háziasszonyok számára, itt próbára tétetik a kreativitás és az alkalmazkodás az évszakokhoz és a kerthez egyaránt:)Erre bizony fel kell készülni ,főként receptekkel. Segítség képpen ajánljuk a zöldség közösségünk tagjai által létrehozott szezonális recept blogot:http://evkerekreceptek.blogspot.hu/
Ugyanakkor tudjuk, hogy egy háziasszonynak igen fontos, hogy minden egyes héten friss, ízben, színben gazdag, értékes beltartalommal rendelkező és mérgektől mentes zöldségekből főzhessen.
De mihez juthatunk a boltban és mit tesz a megszokás a konyhánkkal? A családok átlagban csak 5-10 féle zöldséget fogyasztanak, azokból is a boltokban kapható nagyüzemi termesztésre uniformizált, de ízben és beltaralomban silányan muzsikáló egy két fajtát. Ezeket évszaktól függetlenül vásárolják (paradicsomot decemberben, uborkát februárban) ehhez azonban óriási fűtött üvegházak (rengeteg fosszilis energia), üzemi technológia, intenzív növényvédőszer használat, műtrágyázás, és „megerőszakolt”növényfajták szükségesek.
Erre kerestünk az emberek számára könnyen elérhető alternatívát az AMAP zöldségdoboz rendszer formájában. Mint gazdálkodók, pedig úgy döntöttünk, hogy nem a természet ellen dolgozunk, hanem az évszakoknak megfelelő szezonális növényeket termesztjük,tiszta ökológiai módszerekkel, mindezt legalább 100 íz gazdagfajtával és nem a boltok polcaira, hanem egyenesen a családok asztalára.
Ezek a gyakrabban fogyasztott zöldségek és izgalmas fajtaváltozataik (pl 5 fajta burgonya) hagyományos tájfajták (Ökörszív paradicsom, Mozsgói lilahüvelyű bab stb.), zöld fűszerek (koriander, bazsalikom, borsikafű stb.),különleges saláták, leveles zöldek (jég, római, tölgylevelű, lollo, mizuna, rukkola stb.) és egyéb különlegességek (okra, Pak choi, lila burgonya).
7. Hány kg zöldség van egy dobozban?
A súly a mi esetünkben nem mond sokat, ugyanis a sor tavasszal a tölgylevelű és lollo saláták, zsenge spenótok, enyhén csípős rukkolák, pirosló retkek és ropogós újhagymák adta könnyű dobozokkal kezdődik.
Nyáron a feszes ceruzababok, harsogó római saláta fejek, lédús ökörszív paradicsomok, illatozó bazsalikomok, roppanós sárgarépák és élénk citromsárga cukkinik vaskosabb dobozaival folytatódik, ősszel pedig sárga-, rózsa-, lila- színű burgonyák, narancsszín sütőtök cikkek, édeskés paszternák gyökerek, kelkáposzta fejek nyomják majd a kosarakat.
A téli kamrafeltöltő átvételeken gyökérzöldségek (flavonoid dús céklák, sárgarépák, feketeretkek, petrezselyem), dézsában savanyított káposzta, bazsalikomos pesto, befőttek és friss csírák is lesznek a kínálatban.
8. „Hogyan vehetem át a dobozomat?”
A zöldségdobozok kiszállítása a közösségi átvevőpontokra , tavasztól késő őszig tart, Szegeden heti rendszerességgel. Az átvételeket a Waldorf iskolában csütörtökök délutánonként tartjuk, melynek lebonyolításában a közösség is aktívan segít (a zöldségdobozok kipakolásában, a szétosztásban, az új tagok eligazításában). A ZöldségKözösség tagjai ebben a pár órás időszakban vehetik át dobozaikat, feltehetik kérdéseiket az AMAP rendszerrel kapcsolatban, recepteket, zöldségeket cserélhetnek és cseveghetnek egymással főzésről, biogazdálkodásr​ól, fenntarthatóság​ól, családról, egészségről, kertészkedésről.
A zöldségösszeállítások módja minden farmon más. Van ahol faládikákban, szatyrokban, kartondobozokban, nálunk éppen rekeszekben várja a ZöldségKözösséget a heti termény.
9. Van e sajt, tojás, kenyér a dobozban?
A zöldségdobozok mellett, saját őshonos tyúkjaink tojásait és a Szeri Ökotanyáktól kecskesajtot, rackajuh tejből készített joghurtot, kemencében sült, biogabonákból készült kenyeret is szálltunk az átvételekre (ezt általában a közösség számára előre meghirdetjük).




10. Mettől meddig tart a zöldségdobozok szezonja és milyen időszakokra lehet csatlakozni?
A zöldségdobozok kiszállítása az átvevőpontokra tavasztól télig, májustól decemberig tart. 
Zöldség Közösséghez 2013-ban a következő szezonokra lehetett csatlakozni: 
„Tavasz-Nyár" szezon (május-június-július-augusztus)
"Ősz-Tél" szezon ( szeptember-október-november-december)
11. Nagycsaládnak nagy zöldségdoboz, kis családnak … ?
A zöldségdobozaink alapvetően egy átlagos 4 fős család heti zöldség igényére lettek méretezve , de akárcsak a francia AMAP ZöldségKözösségekben, nekünk is sok házaspár, kis család, egyedülálló vásárlónk van. Franciaországban ezt úgy oldják meg, hogy akik közös albérletben élnek, kollégiumi szobatársak, jó barátok vagy netán szomszédok, megfelezik egymás közt a zöldségdobozt, alkalmanként pedig közös főzéseket, vacsorákat is rendeznek belőle. Akik még nem találtak vállalkozó szellemű szomszédra vagy barátra egy nagy közös zöldségdoboz megrendeléséhez, azok számára összeállítunk egy kis zöldségdobozt, amelyet 2 fő heti zöldségigényére méretezünk.
12. Miért olcsóbb a biozöldség így, mint a Biopiacon?
Tulajdonképpen itt nem a zöldségek piaci ára szabja meg a dobozok árát, hanem az ökológiai módszerekkel való megtermelésük valós költsége az egész szezonra nézve, amely megoszlik a dobozvásárlók között. A gazdaság eme termelői tevékenységének hosszú távú fennmaradásához a közösség nyújt támogatást, a gazdaság pedig elérhető áron biztosít helyben termelt minőségi biozöldséget, nagy íz, szín és fajtagazdagságban. 
A kölcsönös előnyök érvényesülése érdekében jött létre a termelői fogyasztó megállapodás, amely 2013-ban nálunk 4-4 hónapra szól. Ez a termelő és a vásárló számára is számos előnnyel jár, ugyanis ez alatt az időszak alatt a vásárlók folyamatos visszajelzésével, együttműködésével tudjuk az igényeiknek legmegfelelőbb mennyiségű és fajtájú zöldségeket termeszteni. Így nem termelünk felesleget, kiszámíthatóbb a gazdálkodás és olcsóbban tudjuk adni a terményeinket, mintha piacon egyenként vásárolnák meg az emberek.

13. Mennyibe kerül a zöldségdoboz?

Ebben a rendszerben a szezon termesztési költségeit osztjuk szét a tagok között, és nem a zöldségek piaci árai alapján történik árképzés!
A zöldségdoboz rendszer melletti elköteleződés legalább 4 hónapra szól, lehetőség van 4 részletben, a hónapok elején fizetni az első dobozátvételkor. A francia AMAP zöldségdoboz közösségekben 1 éves elköteleződést és 3-6 hónapra való előfinanszírozást kérnek, de itthon nem várható el a vásárlóktól még ilyen mérvű előfinanszírozás, ezért döntöttünk a 4 hónapos együttműködés mellett. 
2013-ban a teljes 18 hetes Nyári termesztési szezonban a nagy dobozt igénylő tagok havonta 22.500 Ft hozzájárulást (vagy mondhatnánk átalányt) fizetnek, melyért cserébe a gazdaságban megtermelt zöldségekből hetente részesülhetnek. A közösség által támogatott mezőgazdaság - vagy a fentiek alapján nevezhetjük részes gazdaságnak is - lényege, hogy a termelő és a tagok ("vásárlók") közösen osztoznak a termesztés kockázatain, a költségeken és a terményeken. Ha a termés többletet ad, vagy ha rossz évjárat van , a tagok akkor is a megtermelt javakon és az előállítási költségeken osztoznak, és mindannyian egyenlő arányban részesülnek a zöldségekből.