Egyre többen érdeklődtek a helyi termékek forgalmazási lehetőségéről amiért most újra leközöljük azt a francia modellt ami AMAP néven már magyarhonnba is elterjedni látszik. Ime a cikk , köszönet a cikkírónak és az Évkerék Ökötanya bloglap szerkesztőjének! Erdélyi Hangya szerkesztősége
http://evkerek.blogspot.ro/p/kerdesek-es-valaszok.html1. Milyen elven működik az AMAP Zöldségdoboz rendszer?

Ebben a francia eredetű közösségi együttműködési formában a fogyasztók elkötelezik magukat egy környékbeli kisgazdálkodó mellett egy évre (a mi esetünkben legalább 4 hónapra), hogy ez alatt az idő alatt, a gazda által termelt terményeket (ez gazdaságtól függően lehet pl.: gyümölcs, zöldség, tojás, kenyér vagy sajt) és az ebből egységesen összeállított dobozokat egy előfinanszírozásos rendszerben vásárolják meg tőle. Cserében a gazdálkodó elkötelezi magát, hogy esetünkben pl: biozöldségeket vagy egyéb terményeket termel egy fix áron, melyeket rendszeresen elvisz egy elosztópontra. Az Évkerék Ökotanya esetében ez Szegeden heti rendszerességgel egy zöldségdoboz kiszállítását jelenti.
2. „Kik termelik majd nekem a zöldséget?”

A közösség által támogatott mezőgazdálkodási rendszerek (CSA, AMAP), az öko gazdálkodás és az önellátás iránt már az egyetem alatt is érdeklődtünk, hazai és külföldi jó példákat egyaránt tanulmányoztunk. A francia eredetű AMAP (Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért) rendszerrel Benoit Hertz Provence-i közösségi gazdálkodó ismertetett meg minket. Azóta sem találtunk még egy olyan rendszert, mely ennyi előnnyel járhatna egy tudatos fogyasztó és egy ökológiai módszerekkel termelni vágyó családi gazdálkodó számára.
Kép forrása: http://nourishedkitchen.com/what-to-do-when-you-have-no-idea-what-the-is-in-your-csa-box/
3. Miért előnyös az AMAP együttműködés a vásárló és a termelő számára?

4. Milyen megállapodás születik a gazdálkodó és a dobozvásárlók között?

Ebben a megállapodásban a gazdálkodókelkötelezik magukat, hogy a megállapodás hónapjaiban a termelést a biogazdálkodás szabályai, a környezet-, ember- és állatvédelem figyelembevételével folytatják, így a lehető legjobb minőségű, tiszta és egészséges terményeketbiztosítják a Zöldség Közösség tagjainak. Emellett, hogy a terményeket minden héten a megbeszélt időpontban az átvevőpontokra elszállítják, gondoskodva arról, hogy a Zöldség Közösség tagjai az adott héten rendelkezésre álló terményekből azonos mennyiséget és minőséget vehessenek át. Ezen kívül a termelés megtervezéséhez figyelembe veszik a Zöldség Közösség tagjainak véleményét és igényeit a visszajelzések és közös megbeszélések alapján.

Az általunk is használt AMAP megállapodás tartalmának kidolgozását a Háromkaptár Biokertnek és Horváth Gergőnek köszönhetjük.
5. Mit termesztünk?
2012.-től már nagyjából 100 faj és fajta színesítette a kertünket. 2012.-ben termesztett zöldségeinkről a lista itt olvasható.
6. Mi szerint állítjuk össze a zöldségdobozt?

A mi zöldségdobozaink mindig szezonálisak!
Ez azt jeleni például, hogy a tavaszi időszakokban főként leveles zöldségekből ( pak choi, mizuna, tölgylevelű, római saláták, sóska, spenót) és egyéb tavaszi zöldségnövényekből: zöldborsó, újhagyma, különböző retkek, tarlórépa, édeskömény, zöldfűszerek, újburgonya stb. állnak a dobozok. A paradicsom nálunk a valós idejében, nyáron érkezik meg, a zöldbabok, cukkínik, uborkák, paprikák kíséretében, ősszel pedig sütőtökök, céklák, sárgarépák , zellerek és egyéb gumós zöldségek színesítik a palettát.
Nálunk rendkívül sok újdonságra számíthatsz amit a boltok polcain és a piacokon hiába keresel: tájfajta paradicsomok, batáta, édeskömény, keleti zöldségfélék.
A újdonságok és maga a szezonális főzés is sokszor kihívást jelent a háziasszonyok számára, itt próbára tétetik a kreativitás és az alkalmazkodás az évszakokhoz és a kerthez egyaránt:)Erre bizony fel kell készülni ,főként receptekkel. Segítség képpen ajánljuk a zöldség közösségünk tagjai által létrehozott szezonális recept blogot:http://evkerekreceptek.blogspot.hu/
Ugyanakkor tudjuk, hogy egy háziasszonynak igen fontos, hogy minden egyes héten friss, ízben, színben gazdag, értékes beltartalommal rendelkező és mérgektől mentes zöldségekből főzhessen.

Erre kerestünk az emberek számára könnyen elérhető alternatívát az AMAP zöldségdoboz rendszer formájában. Mint gazdálkodók, pedig úgy döntöttünk, hogy nem a természet ellen dolgozunk, hanem az évszakoknak megfelelő szezonális növényeket termesztjük,tiszta ökológiai módszerekkel, mindezt legalább 100 íz gazdagfajtával és nem a boltok polcaira, hanem egyenesen a családok asztalára.
Ezek a gyakrabban fogyasztott zöldségek és izgalmas fajtaváltozataik (pl 5 fajta burgonya) hagyományos tájfajták (Ökörszív paradicsom, Mozsgói lilahüvelyű bab stb.), zöld fűszerek (koriander, bazsalikom, borsikafű stb.),különleges saláták, leveles zöldek (jég, római, tölgylevelű, lollo, mizuna, rukkola stb.) és egyéb különlegességek (okra, Pak choi, lila burgonya).
7. Hány kg zöldség van egy dobozban?

Nyáron a feszes ceruzababok, harsogó római saláta fejek, lédús ökörszív paradicsomok, illatozó bazsalikomok, roppanós sárgarépák és élénk citromsárga cukkinik vaskosabb dobozaival folytatódik, ősszel pedig sárga-, rózsa-, lila- színű burgonyák, narancsszín sütőtök cikkek, édeskés paszternák gyökerek, kelkáposzta fejek nyomják majd a kosarakat.
A téli kamrafeltöltő átvételeken gyökérzöldségek (flavonoid dús céklák, sárgarépák, feketeretkek, petrezselyem), dézsában savanyított káposzta, bazsalikomos pesto, befőttek és friss csírák is lesznek a kínálatban.
8. „Hogyan vehetem át a dobozomat?”



A zöldségösszeállítások módja minden farmon más. Van ahol faládikákban, szatyrokban, kartondobozokban, nálunk éppen rekeszekben várja a ZöldségKözösséget a heti termény.
9. Van e sajt, tojás, kenyér a dobozban?

10. Mettől meddig tart a zöldségdobozok szezonja és milyen időszakokra lehet csatlakozni?
A zöldségdobozok kiszállítása az átvevőpontokra tavasztól télig, májustól decemberig tart.
Zöldség Közösséghez 2013-ban a következő szezonokra lehetett csatlakozni:
„Tavasz-Nyár" szezon (május-június-július-augusztus)
"Ősz-Tél" szezon ( szeptember-október-november-december)
11. Nagycsaládnak nagy zöldségdoboz, kis családnak … ?

Kép forrása: http://workinghandsfarm.com/category/csa/
12. Miért olcsóbb a biozöldség így, mint a Biopiacon?
Tulajdonképpen itt nem a zöldségek piaci ára szabja meg a dobozok árát, hanem az ökológiai módszerekkel való megtermelésük valós költsége az egész szezonra nézve, amely megoszlik a dobozvásárlók között. A gazdaság eme termelői tevékenységének hosszú távú fennmaradásához a közösség nyújt támogatást, a gazdaság pedig elérhető áron biztosít helyben termelt minőségi biozöldséget, nagy íz, szín és fajtagazdagságban.

Kép forrása: http://workinghandsfarm.com/category/csa/
13. Mennyibe kerül a zöldségdoboz?
Ebben a rendszerben a szezon termesztési költségeit osztjuk szét a tagok között, és nem a zöldségek piaci árai alapján történik árképzés!
A zöldségdoboz rendszer melletti elköteleződés legalább 4 hónapra szól, lehetőség van 4 részletben, a hónapok elején fizetni az első dobozátvételkor. A francia AMAP zöldségdoboz közösségekben 1 éves elköteleződést és 3-6 hónapra való előfinanszírozást kérnek, de itthon nem várható el a vásárlóktól még ilyen mérvű előfinanszírozás, ezért döntöttünk a 4 hónapos együttműködés mellett.
