2013. november 25., hétfő

20 év távlatából

Nemrég olvashattuk, hogy az Erdélyi Gazda havilap a 20 éves fennállását ünnepelte, ahol sokan jelentek meg és emlékeztek a régi időkre és terveket szőttek a jövőre vonatkozóan. Ez alkalomból kérdeztük Horváth Zoltánt a Erdélyi Gazda egyik újraindítóját (s aki a Hangyát is elindította):
- Tisztelt igazgató úr, úgy tudjuk nem volt hivatalos az említett két évtizedes évfordulóra vagy nem igaz a hír?
- Nem! Kaptam a elektronikus posta ládába egy email-meghívót, igaz az nem volt névre szóló, de nem is tudtam volna elmenni a most éppen rám nehezedő egészségi és családi okokból.
- Nem kívánkozott?
- Öszintén egy kissé meglepett, hogy a meghivást a cimemre küldték, de jól esett, hogy annyi éves neheztelés után a RMGE még emlékezik személyemre...
- Részletezné egy kicsit jobban?
- Nem. Ami elmúlt, maradjon is ott! 
- De talán az okokra fényt lehetne deríteni vagy nem fontos?
- Mi, akik elkerültünk a gazdalaptól igencsak keveset és kevésszer találkoztunk eddig is és ami rossz dolog volt inkább csak okulásra való... Mindenki megfizeti a tandíjat, így nekem is megadatott... De, felálltam és új csapatban továbbra is szolgálni szeretném azokat akiknek fontos az amit mondok.
- Most, hogy látja a gazdatársadalom gondjait? Változott -e sokat? Az erdélyi vidék fejlesztése, hogy alakult?
- Nos ez az, ami mindvégig megtartotta bennem az erőt és a tenni akarást. A gazdatársadalomban nagyon nagy változás van, elsősorban 20 évvel öregedettek, a vidéken gazdálkodók! A technikai fejlődés a fajtaszélesedés úgy a növenytermesztésben mint az állattartásban is megugrott! A vidék nem fejlődik hanem csak átalakul és itt kezdődnek a problémák. A 90-es években már bebiznyosodott, hogy a külföldi termékek sokkal alacsonyabb áron adhatók el mert az EU támogatások jelentősen lecsökkentik az előállítási költségeket...  
A 2007-es Eu-s tagságba kerülés pedig igencsak megzavarta a vizeket, hiszen a SAPARD-pénzeknek a felhasználását nem tanulhatta, nem tudta megtanulni olyan rövid idő alatt a vidéki gazdatársadalom. Igy aztán a vidékfejlesztésre alkotott LEADER bejötte nem is tudja elérni azt a célt amire megtervezték ! Persze vannak kirívó, negatív és pozitív példák is, de a lényeg nem változott.
- Mondana egy pár példát?
- Sokat lehetne említeni és a szaklapokban sokszor jelennek meg ilyenek, de a lényeg nem ez, hanem a társulás, szövetkezés hiánya. Csak itt ebben az országban van az, hogy a szövetkezetek számára több - sokszor egymásnak ellentmondó - törvények vannak megalkotva! De mégis éppen azokat a pozitiv passzusokat hagyta ki a parlamentünk, amelyeknek a megléte által, a mezőgazdaságból élő nem kéne éjjel-nappal roboltoljon, Két példát említenék:  iskolaszövetkezet és a szociális szövetkezet hiánya!
- Miért lenne fontos az iskolaszövetkezet?
- A mai gazdatársadalom a régi rendszerben nött fel és eléggé érthetetlen módon nem érti sőt utálja a szövetkezési rendszert, pedig a népközösségünk a HANGYA mozgalom elterjedésével tudott fennmaradni a kétvilágháború közötti nagyon nehéz időszakban. Ennek egyik elmozdítója lehetne az  iskolaszövetkezeti mozgalom ami által a fiatal nemzedék megismerheti a szövetkezés működését, előnyeit és felnőtként elfogadhatja a szövetkezeti rendszereket,pld. a HANGYA által kialakitottat.
- Miért nem inditják el Önök ezeket?
- A törvényt úgy alkották meg, hogy nem értelmezhető egy ilyen intézmény rendszernek a megalakitása... Azon kivül mindegyre jelennek meg olyan értelmezések, miszerint egy szövetkezet (societate cooperativa )  "kereskedelmi egység" (societate comerciala) lenne. Igaz kevés olyan van létezik amely kereskedelmi tevékenységet végez, de azokra a régebbi törvény vonatkozik. A kimondottan szövetkezés pedig a tagoknak a szövetségét jelentené és nem kéne a KFT, vagy BT vagy más formákkal összkeverni. A tagok azért szövetkeznek, hogy egységesen cselekedjenek és a keletkező terheket tudják felosztani...
- Ez az jelenti, hogy nem legális ami most van?
- Sok elnevezés nem a törvény szerinti,pld. a klaszter. Sok helyen alkotnak klaszter"egyesületést" és azok számára  nem kötelező mindaz ami egy szövetkezetre igen! 
- A klaszter is szövetkezést jelentene vagy tévedek?
- Valóban szövetkezésre használják úgy Nyugaton mint Amerikában.
- Ez emlékeztett a holding elnevezésre ami nem igen használt itt hazai szinten
- Igen azt is valahogy úgy működtetik, hogy amit a törvény nem tilt azt lehet használni! Igy működne az európai szövetkezet is, de az iskola- vagy a szociális szövetkezet nem igen ismert hazai szinten
- Köszönöm a beszélgetést
- Én köszönöm, hogy meghallgatott!
lejegyezte: GBI