2013. október 21., hétfő

XVIII. KÖVET KONFERENCIA: GONDOLATOK A KÖZJÓRÓL

http://www.kovet.hu/rendezvenyek/galeria/xviii-kovet-konferencia-gondolatok-a-kozjorol

Beszámoló
Számos gondolattal gazdagodott az a több mint száz érdeklődő, aki részt vett a KÖVET Egyesület október 16-i XVIII. konferenciáján. A plenáris ülés előadói és a szekcióbeszélgetések résztvevői a közjó fogalmát járták körül, s igyekeztek azt érthetővé, megfoghatóvá tenni.
A kapitalizmus legfőbb paradigmája: az egyéni érdek mindenek fölött áll, s az önzésre épülő cselekedetekből automatikusan kialakul a közjó. Az elmúlt évtizedek folyamatai, a szegények és a gazdagok közötti szakadék növekedése, a környezet pusztulása, a gazdaságok szerkezetének deformálódása azonban nem támasztja alá ezt az elképzelést. Sőt, úgy tűnik, sem a piac láthatatlan keze, sem a kormányok és a vállalatvezetők látható keze nem oldotta meg az emberiség nagy problémáit. A magán jó elhatalmasodott a közjó rovására. Ez az út a pusztulásba vezet, itt az ideje, hogy megálljunk rajta.
A konferencián kiderült, nem egyszerű dolog a közjó meghatározása. Mert ki mondja meg, hogy mi a közjó? A többség? Egy felkészült, bölcs kisebbség? Van, aki úgy gondolja, hogy a közjó nem „van”, hanem kialakul, azaz, a közjó, az egyik előadó szavával élve, emergens fogalom. Az előadók ugyanakkor egyetértettek abban, hogy eljött az idő, amikor nem az a jó a közösségnek, ami jó az egyénnek, hanem az a jó az egyénnek, ami jó a közösségnek.
A szekciókban pedig arról folyt a vita és a beszélgetés, hogyan függ össze a közjó a szociális vállalkozásokkal, a környezettel, a boldogsággal. A Fenntartható közjó Székelyföldön elnevezésű szekcióban székely gondolkodók/gazdálkodók meséltek azokról a konkrét és már megvalósított, vagy megvalósulóban lévő vállalkozásokról, amelyek a székely emberek érdekeit és Székelyföld adottságait figyelembe véve igyekeznek megvalósítani a közjót.
A konferencia a KÖVET Egyesület 18. születésnapjának jó hangulatú, bensőséges megünneplésével ért véget, amelynek keretében a KÖVET elnöke, Kerekes Sándor professzor és Tóth Gergely főtitkár oklevéllel köszönték meg a KÖVET alapításában 18 esztendővel ezelőtt részt vevő, és a szervezetet máig támogató vállalatok bizalmát. 
A konferencián készült képek a Galériában letölthetők.