2013. szeptember 13., péntek

Megérte zöld vállalatba fektetni

http://hvg.hu/kkv/20130913_Megerte_zold_vallalatba_fektetni#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
2013. szeptember 13., Szerző: hvg.hu
Jó befektetés volt tiszta energetikai technológiákkal foglalkozó vállalatokba fektetni a pénzt, derül ki az Ernst&Young legutóbbi tanulmányából.
Az elmúlt pénzügyi év során a zöld energetikai szektor világszerte 26 milliárd dollárral növekedett. A tanulmány 424 vállalat eredményeit elemezte, amik összesen 512 500 munkavállalót foglalkoztattak, piaci kapitalizációjuk pedig 2013 áprilisában elérte a 170 milliárd dollárt, amely 18 százalékos növekedést jelent az előző év áprilisában mért mutatókhoz képest. A legnagyobb növekedést az ázsiai térségben érték el a vállalatok, ami nem meglepő, hiszen ott a napenergetikai iparágban tevékenykedő cégek felfutása húzta magával a piacokat. Itt a vizsgált 177 vállalat összesen 16 százalékkal teljesített jobban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Európa, Afrika és a Közép-Kelet államaiban működő cégek 8 százalékkal növekedtek – olvasható aChikansplaneten.
A prímet az energiahatékonysággal foglalkozó cégek vitték, amikből 14 százalékkal volt több a tőzsdéken az egy évvel korábbihoz képest, amivel számuk elérte az 50-et. Hasonlóan szépen teljesített a megújuló energia szektor is, ennek esetében a vállalatok száma szintén 14 százalékkal növekedett, elérve a 32-t. A két szektor együttes bevétele meghaladta 45 milliárd dollárt. Azonban a mostani erős felfutás már itt-ott kezd megtorpanni, bár ez javarészt elsősorban az energiatermelői oldalon érhető tetten. Elég csak a környező országokban végbemenő változásokra gondolni. Csehország, Bulgária és Románia kormányai például éppen az elmúlt időben vágták vissza drasztikusan a megújuló alapon termelt villamos energia támogatásait.
Ugyanakkor Németország például egy új iparágat teremtett. A megújuló berendezések gyártására koncentrálva olyan ipari, vállalati bázist hoztak létre, amely még hosszú évekig jelentős potenciállal rendelkező, vezető gazdasági ág lehet. Igaz ennek az árát a német fogyasztók – és pl. a hazai áramtermelő erőművek egy része – alaposan megfizette. Hasonlóan jelentős piaci potenciállal bírnak a távol-keleti vállalatok. Kína egyre inkább halad a megújuló energiatermelő kapacitások kiépítése felé is. Ráadásul a kínai termékek, javuló minőségüknek köszönhetően, nem csak az országon belül, de az exportpiacokon is megtalálják a helyüket.