2013. szeptember 29., vasárnap

A Kis-Küküllő menti gazda büszkesége a bora

2013.09.29.
Harmadik alkalommal szervezett ünnepséget szombaton a Kis-Küküllő Borlovagrend és a Kis-Küküllő menti Szőlészeti Társaság Balavásár és Gyulakuta községek önkormányzatainak támogatá- sával a Kelementelke és Balavásár közötti szőlőhegy aljában. A helybéli szőlősgazdák a helyszínen préselték a finom mustot, és a felsorakoztatott, kóstolásra kínált borok sokaságából egyértel- műen kiderült: a Kis-Küküllő menti szőlősgazda legnagyobb büszkesége a bora, egyéves munkájának a gyümölcse.
A székely ruhába öltözött csőszök még a délelőtt folyamán sze- kerekre ültek, és a havadi huszárok vezetésével a „rezesbanda” kíséretében bejárták Gyulakuta, Kelementelke, Balavásár, Kis- és Nagykend utcáit, mulatságra hívták a falvak apraját-nagyját. Amíg ők hívogattak, a „szőlő alatt” már javában folyt a készülődés, az egyes falvak képviselői tüzet raktak, amely fölé bográcsok kerültek, és különféle húsokból, babból, krumpliból különleges fűszerezésű gulyások rotyogtak. De mivel a rendezvény főszereplője a szőlő meg a bor volt, ízlésesen feldíszített sátraknál kínálták a finom borokat, valamint a helyi, hagyományos termékeket. Szinte nem akadt látogató, aki ne időzött volna el a kendi borház, vagy a kelementelki református egyház asztalánál, amely amellett, hogy csodaszépen fel volt díszítve szőlőlapikkal és szőlőfürtökkel, valósággal roskadozott a finomságok alatt, a helyi, palackozott borok mellett piros, fehér, zöld szalaggal átközött többkilós, vert héjú házikenyeret, valamint pirosra sült, omlós házi kalácsot kínáltak eladásra. Az ünnepségre látogató belga vendégek nem győzték csodálni a kelementelki asszonyok keze munkáját dicsérő finomságokat. És már sorakoztak a helybéli tanintézetek székely ruhába bújt kisdiákjai, akik ünnepi műsorral tették még színesebbé a rendezvényt. Az ünnepség megnyitóján elsőként Varga József, Gyulakuta polgármestere köszöntötte a résztvevőket, a vendégeket, dr. Csige Sándor vezető konzult, valamint Brassai Zsombort, a megyei RMDSZ elnökét. Mint mondta, a környékbeli lakosoknak az őszről a szőlő és a bor jut eszébe, „az ünnepelt” , a bor létfontosságú szerepet tölt be a vidéki ember életében. – A magyar ember azt vallja, a bor kis mértékben fogyasztva gyógyszer, nagymértékben fogyasztva orvosság – jegyezte meg viccesen a községvezető.
Mennyi szívvel-lélekkel végzett munka áll egy palack bor mögött
A Küküllő mentén hagyománynak számító borversenyeken túl a borlovagrend felvállalta, hogy a szüreti mulatság révén megpróbálják életben tartani a szüret ünnepi mivoltát, lehetőséget biztosítanak a helyi szőlősgazdáknak, hogy bemutassák boraikat, azt, hogy mennyi szívvel-lélekkel végzett munka áll egy palack bor mögött. – A szüret mindig nagy ünnep volt a környező falvakban. Hazajöttek a távol élő családtagok, kalácsot sütöttek, rucát, libát vágtak, egy-két kellemes napot töltöttek el együtt a szőlőhegyen. A rezesbanda végig zenélt, reggeltől estig, megkínálták őket kaláccsal, pálinkával. Este pedig minden épkézláb ember szüreti bálba ment. Az ünnepség másik fontos célja, hogy ösztönözzük a fiatalokat, hátha kedvet kapnak a szőlészethez, hiszen ezen a környéken kultúrája, története van a bornak, és fontos, hogy legyen a jövőben is. Ezt pedig csak szívvel-lélekkel, teljes odaadással lehet művelni, hiszen a szőlő olyan, hogy egész évben, mindennap kell neki köszönni, attól lesz jó termés – fogalmazott Balogh Gyula, a borlovagrend egyik alapító tagja.
Három fiatal taggal bővült a borlovagrend
Balogh Gyula bevallja, egy szőlősgazdának nincsen fájdalmasabb, mint látni, hogy parlagon vannak a szőlősök. – Elszomorító, hogy régebb, a téesz idején hetven hektár szőlős volt Kelementelkén, most alig húsz hektár van, amit művelnek a gazdák. Ennek ellenére Kelementelkén büszkék lehetünk, mivel a lakosság nagy részének van saját szőlője, saját bora, azok, akik értenek hozzá, folytatják, és örömmel látjuk, hogy fiatal családok is kezdenek bekapcsolódni a szőlőtermesztésbe – nyugtázta a szakember. Ennek legbeszédesebb bizonyítéka, hogy a szombati ünnepségen borlovagavatót is tartottak, három fiatal taggal bővült a Kis-Küküllő Borlovagrend, Iszlai Jenő, Suszter Ernő és Menyhárt-Csegzi Botond ölthették magukra első alkalommal a mélybordó díszöltözéket. A legifjabb borlovagok szívvel-lélekkel művelik a szőlőst, borászkodnak, boraik díjakat is nyertek a borversenyeken, így kiérdemelték, hogy borlovagoknak vallhassák magukat. Balogh Gyula ugyanakkor hangsúlyozta, úgy gondolták, frissíteni kell a borlovagrendet, fiatal tagokkal bővíteni azt, hogy legyen, aki továbbvigye a hagyományt.
Kiválónak ígérkezik az idei termés
Érdeklődésünkre a borász elmondta, a szőlőtermés szempontjából egyik legjobb évnek ígérkezik az idei, a gazdák mind mennyiségileg, mint pedig minőségileg jó termésre számítanak, várhatóan jövő héten tartják a szüretet, amikor hazavihetik egyéves munkájuk gyümölcsét és elkezdhetik a borkészítést. A végtermék pedig rosszul nem sikerülhet, hiszen azt tudni kell, hogy minden szőlősgazdának a saját bora a világon a legfinomabb. Menyhárt Borbála e-nepujsag.ro