2013. augusztus 22., csütörtök

Helyi zöldségekkel várják a vásárlókat

Kovács Eszter | 2013.08.21.
A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési programjának kezdeményezésére tavaly ősszel jött létre a tizennyolc helyi zöldségtermesztő gazdát tömörítő Udvarhelyszéki Gazdaszövetkezet: a helyi közintézetek konyháira szállítanak heti rendszerességgel friss zöldségeket. Megélhésüket elősegítendő, a szövetkezetbe csatlakozó gazdák e hónaptól Udvarhely lakónegyedeinek kis piacain is értékesítik zöldségeiket. A farkaslaki gyümölcsfeldolgozó példájára alapozva a szövetkezet jövőre Székelykeresztúron zöldségfeldolgozót és -csomagolót hozna létre.
A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési programjának égisze alatt és Sinka Arnold programfelelős, az Átalvető projektmenedzserének vezetésével létrejött szövetkezet már az első hónapban sikeresnek bizonyult: közel öt tonna friss zöldséggel látták el az udvarhelyi kórház, illetve több napközi és tanintézet konyháját. A zöldségszállítmányok hetente érkeznek: az intézetek péntekenként adják le a rendelést, és hétfőn vehetik át a friss helyi terméket. A szövetkezetbe belépett gazdáknak legkevesebb húsz árnyi saját termőfölddel, valamint őstermelői engedéllyel is rendelkezniük kell, alapkövetelmény ugyanakkor, hogy értsenek a zöldségtermesztéshez. Megsegítésükre a vidékfejlesztési program munkatársai képzéseket szerveznek.
Az ún. másodosztályú, frissen nem értékesíthető zöldségek felhasználására zöldségfeldolgozó üzemet hozna létre a Gyulafehérvári Caritas. A pályázati pénzből és a Hargita megyei, valamint székelykeresztúri önkormányzat támogatásával létesülendő feldolgozó a székelykeresztúri unitárius egyházközség által felajánlott ingatlanban működne. Márciusban a projekt partnereinek képviselői – Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Benyovszki Lajos megyei önkormányzati képviselő, Szombatfalvi József unitárius esperes, Benedek Lukács vállalkozó és Sinka Arnold – terepszemlét tartottak a Gagy-patak mentén lévő, mintegy 200 négyzetméteres ingatlannál. Az épület felújítására, átalakítására vonatkozó tervek elkészültek, a támogatók, befektetők toborzásának ütemétől függően jövőre akár el is készülhet a létesítmény.
„Folyamatosan vannak jelentkező gazdák, csak addig, míg túltermelés van, nem tudunk újabb tagokat befogadni. Ezek a gazdák várólistára kerülnek, ha majd beindulnak más értékesítési vonalak is, akkor bővítjük a tagok körét” – mondta el Sinka Arnold, hozzáfűzve: az idei zöldségtermés annyira jónak ígérkezik, hogy a meglévő megrendelők mellett újabb közintézmények jelentkezését is várják. „A székelyudvarhelyi kórház étkezdéjébe folyamatosan meglehetősen nagy mennyiségű zöldséget szállítunk, nyáron több helyi étteremnek, vendéglőnek szállítottunk, ősztől pedig a tanintézetek is újból bekapcsolódnak” – sorolta.
A zöldségeket minél több helyen próbálják értékesíteni, így e hónaptól a Bethlen-negyedben, a Bethlen Gábor Általános Iskola melletti kis piacon is kapni keresztúri és Nyikó menti friss terméket. „Benedek Árpád Csaba alpolgármesterrel és Tikosi Lászlóval, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal műszaki igazgatójával tartottunk terepszemlét a Csereháton, a tervek szerint szeptemberre kis, kétasztalos piacot hoznak létre ott, így a szövetkezet gazdái majd ott is árusíthatnak zöldséget” – magyarázta Sinka Arnold. A városi piacot szándékosan hagyták ki a sorból – tette hozzá –, hisz ott amúgy is elég sok helyi, saját vásárlói körrel rendelkező termelő van. „A nagy piac helyzete problémás, hisz a kereskedők sokszor elnyomják a helyi termelőket. Az a baj, hogy teljesen legálisan árusítanak a viszonteladók is, ezért kitiltani nem tudjuk őket a piacról. Így született az ötlet, hogy rendszert vezessünk be, melynek értelmében a legelőnyösebb helyen lévő asztalokat csak helyi termelők használhatják” – vázolta.
Az Udvarhelyszéki Gazdaszövetkezet egyébként a székelyföldi üzletlánc vezetőjével is tárgyalásokat folytat, hogy a helyi zöldségek a Merkúr Áruházban és a Szuper üzletekben is kaphatók legyenek. 
„Nekünk fogyasztóknak kellene felnőnünk ahhoz, hogy értékeljük a helyi, helyben előállított termékeket, a zöldségek esetében viszont ez a szezonalitás elfogadásával is jár. A multik bolondították el a fogyasztókat, hisz több évszázadon keresztül jól megvoltunk télen paradicsom nélkül, most pedig olyankor is megvesszük a gyenge minőségű importárut” – summázott.